DC ще си правят филми за Батман и Жокера отделно от споделената вселена

Batman Winner

UPDATE (25.08.2017):
Ди Си дадоха на заден след първоначалните новини и обявиха, че филмът за Батман ще е част от споделената филмова вселена. Планът за ретро-Жокер остава в сила, но отделно от това ще има филм и за новия, който ще разказва по-подробно историята му с Харли Куин. Дали плановете винаги са били такива и е имало лоша артикулация, или пък става дума за корекции в движение, не мога да кажа, но е факт, че сега нещата изглеждат по-добре, отколкото в оригиналната новина, която коментирах така:

По принцип се стремя да избягвам предозирането с комиксови филми и опитвах да пренебрегна шумовете, които идват последните месеци от лагера на “Уорнър” и Ди Си, но обявеното от последните дни наистина ме потресе и затова искам да го споделя с читателите в сайта.

Вчера прочетох, че Мартин Скорсезе ще прави, макар и само като продуцент, самостоятелен филм за произхода на Жокера, който няма да е част от споделената филмова вселена на DCEU. Скорсезе е велик режисьор, макар според мен най-добрите му дни да са останали доста назад в миналото (когато работеше с Робърт де Ниро), но в случая не знам кое ми звучи по-зле – че ще разкрият произхода на Жокера, че ще си го правят в отделна осемдесетарска вселена (лицемерно е, че Холивуд постоянно се връща към тази златна епоха, при положение, че “ентелегенцията” оттам носи основна заслуга тя да свърши), че пращат Джаред Лето в девета глуха евентуално за втори филм от “Отряд самоубийци” и в общи линии сериозната му работа по влизане в образа отиде по дяволите.

Мислех си, че няма накъде по-долу, но тази сутрин разбрах, че пропадането е свободен процес, който може да продължава безкрайно – научих, че филмът за Батман, който готвеха, също ще е самостоятелен и няма да е част от споделената им вселена. С риск да прозвуча банално, искам да напомня, че през 2012-та свърши много силната трилогия за Батман на Кристофър Нолан и шансът новият филм дори да я доближи като качество клони към нулата. Единственият смисъл от нов филм за Батман би бил, ако той представя героя на Афлек в светлина, различна от тази на злобния пехливан, който косвено уби Супермен в безумния филм на Снайдер миналата година. Като цяло тези маневри придобиват смисъл само ако “Уорнър” се готвят да закрият споделената си вселена, което влиза в изненадващ синхрон със слуховете, че и “Лигата на справедливостта” е бил уникално тъп филм, който Джос Уидън трябва да презаснеме, вероятно с идеята да го направи естествено тъп, така че да се хареса на простолюдието,както съветваше знаменитият Жан-Пол Белмондо в класическия френски екшън “Професионалистът”. Между другото “Трансформърс” вече свиха перките и май няма да правят киновселена, та няма да е толкова изненадващо, ако и “Уорнър” ги последват, още повече, че след третата част на Отмъстителите е възможно и “Марвел” да намалят оборотите, а се говори, че дори “Междузвездни войни” ще отпуснат газта след края на новата трилогия. Това обаче би било доста голямо фиаско след всичките претенции на Ди Си, а макар аз да харесах доста “Човек от стомана” и “Отряд самоубийци”, не мога да не остана с впечатлението, че хищните продуценти от “Уорнър” успяха за няколко години да изтрият спомена от всичко, което Нолан направи за бранда им, като ни върнаха в годините на късния Бъртън и Джоуел Шумахер. Не знам какво ми остава, освен да си гледам отново трилогията за Черния рицар и стария “Батман” с Джак Никълсън…

Batman1989Joker

Тагове:  , ,

Оставете отговор