Шинджи Икари

ikari

Когато една група съвременни аниме фенове подхванат дискусия за различните видове главни герои в любимият им медиум рано или късно  (и по-скоро рано) името „Шинджи Икари“ ще бъде казано, като се стигне до вида герои, генерализирани като „страхливи“ или „жалки“, едва ли не като техен общ представител. Това определение, разбира се, не е напълно вярно, но много добре може да обобщи влиянието на образа му върху аниме индустрията като цяло.  Неговата поява в „Евангелие на Прераждането“ (Neon Genesis Evangelion) показва тенденция към промяна в начина, по който главните мъжки персонажи в множество анимета (но не всички,тъй като типичният шонен протагонист си е образ все още) се държат,ставайки по-чувствителни, по-малко склонни към насилие и много често желаещи да избегнат конфронтация изобщо. Друга характерна  за този вид герои черта е това, че те не съзряват перфектно и промените в характера им са доста по-трудно осезаеми,когато пътуването им завърши.

Въпреки,че не описват напълно образа му,епитетите „страхливец“ и „слабак“ не са неприсъщи за Шинджи, като той може да бъде описан най-добре като цивилен без вкус за насилие, вкаран в ситуация, напълно разчитаща на неговите бойни умения и боен дух.  Като едно от избраните Деца, Шинджи бива пилот на Евангелион 01-огромно хуманоидно бойно оръжие, единствено способно да се бори с Ангелите. Това вкарва Шинджи, досега живял отделен от баща си и като цяло от други хора, в ролята на пазител на цялото човечество. Постепенно той започва да се сработва със ситуацията си и открива в себе си силата не само да продължи да пилотира, ами и да се справя с множество от Ангелите пред които е изправен със кураж и изобретателност, много често по-навременни и ефективни от тези на другите две Деца.  Въпреки това тежестта на отговорностите му бавно,  но сигурно го съсипва и довежда до страдание и неспособност да носи товара повече,който става по-тежък със всяка изминала битка.

ikari gif

Заради уникалната му психика тази почти мечтана за всеки тийнеиджър ситуация се превръща в непосилна за него. Страхът от другите и неспособността му да създава смислени връзки с тях. Въпреки асоциалните му тенденции и срамежливостта му, той проявява загриженост за хората около него и жервтоготовност, нехарактерна на пръв поглед за характера му, но лесно разбираема, имайки предвид факта, че Шинджи притежава изключително силно чувство за дълг, действащо на личностно, а не на социално ниво. Характерно обаче за 14-годишната му възраст Шинджи е в много отношения незрял и неопитен, даже повече от други деца на същите години, заради изолираното му детство и мълчаливата му, несклонна към конфронтация природа и това играе голяма роля в трудностите, които изпълват общуването му с други хора.

Обаче може да готви!

Като цяло, въпреки всичките си недостатъци Шинджи вътрешно е добър човек, склонен да се жертва за приятелите си (дори и тази тенденция за жервтоготвност да идва и като част от това,че той цени живота си много малко) и готов да приеме различията на другите, без те да му пречат да ги уважава. Шинджи в много отношения едновременно се различава от традиционният героичен образ с плахостта си, нежеланието си да се бие и прекално любезното си поведение, но и по много други начини въплъщава героичното в себе си, като въпреки неудобството, което спасяването на света му причинява на дълбоко ниво е готов да поеме тговорността, осъзнавайки, че чисто и просто няма кой друг,което е нещо,което не може да се каже за всеки човек.

Представен от Стефан Куюмджиев

ikari shinji

Тагове:  

Оставете отговор