Чудовището на смъртта

чудовището на смъртта

Че Агата Кристи е един от най-великите автори на криминални романи, не е тайна за никого. От колегата преводач Иван Атанасов /John At/ обаче с изненада научих, че тя е писала и хорър. Не се мина много време и изчетох сборника й “Чудовището на смъртта”, в който има няколко много интересни разкази за призраци.

Агата Кристи е писала тези произведения през 30-те години на миналия век, затова може да очаквате старинния, вкусен ужас на автори като М.Р. Джеймс, а не съвременните упражнения по гадория. Тя разказва поредица от необикновени истории, в които мистериозното се преплита със свръхестественото. “Чудовището на смъртта” отваря вратичка към едно незапомнено минало, оставило следа в наши дни. “Червеният сигнал” е история за предчувствията, които понякога спасяват живота ни. “Четвъртият човек” е една страховита история за личностно разстройство, която придобива паранормален оттенък по време на разговор между четирима пътници във влак. “Светилникът” е тъжният и в същото време смразяващ разказ за едно умряло дете, чиито призрак и до ден днешен ридае в къща, закупена наскоро от семейство, в което също има малко момче. “Радио” загатва за криминалното майсторство на Агата Кристи, но вкарва паранормален оттенък в развръзката. “Странният случай с Артър Кармайкъл” е шедьовърът на сборника, разказ, достоен и за перото на Лъвкрафт, в което млад мъж бива обсебен от необяснимо безумие, свързано с неговата мащеха, жена с азиатска кръв, която владее силна и пагубна магия. “Зовът на крилата” за сметка на това е сякаш написан от Джек Лондон, невероятна история за полета на духа и сблъсъка му с оковите на материята. “Последният сеанс” е история за това колко зловещо силен може да бъде някога майчинския инстинкт, а SOS сблъсква читателя и главния си герой със загадката на едно на пръв поглед обикновено семейство.

Като цяло “Чудовището на смъртта” е силен сборник, макар някои от разказите да бяха тъй заплетени, че ми бе трудно да разбера какво точно е станало. Въпреки това историите са изключително атмосферни и заслужават вниманието ви – все едно дали сте фенове на ужаса или на Агата Кристи.

hound

Тагове:  

Оставете отговор