Фентъзито и хоръра били тревожна тенденция, изцепиха се от литературно жури

logo-citadelata-red_zpsa385c437

Няколко месеца след като един известен професор и народен представител обяви 80% от населението в България за дебили, вчера в Мрежата излезе засягащо по-малко хора, но също будещо недоумение изявление от иначе уважаван експерт. Теодора Димова, която е известна с добрата си публицистика, е участвала в журито на литературния конкурс “Южна пролет” и е обявила като тревожна тенденцията да има все повече млади автори, както и това, че пишат в жанровете фентъзи и хорър. Думите й отекнаха като гръмотевица в социалните мрежи и предизвикаха водещи наши автори. Валентин Попов-Вотан отговори в своя блог, че е “твърде жалко” задето “член на жури, творец и драматург си позволява да изразява негативна оценка на огромен дял от световното литературно наследство и да принизява имена, които са дали на човечеството творби като „451 по Фаренхайт”, „Смъртта е занимание самотно”,  „То”, „Франкенщайн”, „Дракула”, „Маниту” и много други.” Бранимир Събев, председател на писателския клуб “Лазарус”, също не остана длъжен и заяви:

“Не познавам Теодора Димова, но й гарантирам, че близките години това, което счита за “тревожен симптом” ще се превърне в стандарт и нещо обичайно. В НОРМА. Работил съм много за това.

И ще продължавам да го правя.”

От екипа на “Цитаделата” се въздържахме от моментална реакция, за да си изясним случая, но впоследствие разбрахме, че поводът за коментарът на Теодора Димова е свързан с участието в конкурса на “Рецепта за кошмари” от Иван Атанасов и “Градът на скелетите” от Анна Гюрова. Иван е доказан професионалист и преводач, а книжката на Ани е великолепна колекция в направлението “магически реализъм”. Проява на угнетително тесногръдие е техните творби да се дискриминират по такъв елементарен начин. За нас буди недоумение лошото отношение към доказани и утвърдени жанрове, в които са творили имена като професор Джон Р.Р. Толкин, професор К.С. Луис, Дейвид & Лий Едингс, Дж. К. Роулинг, Стивън Кинг и Уилям Питър Блати, а ако гледаме родната среда, Павел Вежинов, Петър Бобев, Светослав Минков, както и в по-ново време Любомир Николов-Нарви и Адриан Лазаровски. Като цяло в “Цитаделата” не отдаваме чак такова внимание на литературните конкурси и уважаваме правото на всяко жури да има свои критерии, но не можем да не отбележим като негативен фактът, че се отхвърля една голяма част от световното културно наследство – не бива да се забравя, че от днешна гледна точка дори произведения като Епосът за Гилгамеш, “Илиада”, “Одисея” и “Енеида”, поставили основата на световната литература, биха могли да се разглеждат като прото-образци на фентъзи жанра. Надяваме се за в бъдеще изказванията да са по-премерени, обмислени и с повече уважение към творби,  дали утеха и убежище на много хора, помагайки им да осмислят нашия изпълнен с противоречия свят.

Тагове:  

Оставете отговор