Тиквената глава 2: Кървави криле

PumpkinheadII

 

Втората част от поредицата „Тиквената глава“ (“Pumpkinhead”), озаглавена „Кървави криле“, излиза директно на видео през 90-те и макар това да се отразява на качеството, не й пречи да бъде забавен, макар и глупав филм на ужасите с клиширан сюжет.

Както и първия филм, тук отново имаме градско дете, отишло в по-дълбоката провинция – в случая Джени, чиито баща се връща в родния си град за да стане шериф. За разлика от оригинала, където действието се развиваше в наистина затънтено село, тук градчето е що годе цивилизовано и Джени, като истинска тийнейджърка, се забива с местното лошо момче, тарикатът с хубава кола, който се пада син на градския съдия. Както може да се очаква, лошото момче забърква Джени в лоши работи – посред нощ той блъсва старицата, известна като местна вещица с колата си, а малко след това, след като преравя колибата й, решава да се направи на мъж и изрича древно заклинание, което призовава Пъмпкинхед, демонът, познат ни от първия филм. Вдигнало се от гроба, чудовището започва нова кървава серия убийства…

Pumpkinhead-II-Blood-Wings-Ami-Dolenz-bed-dream

„Pumpkinhead 2” използва изпитаната, макар и уморена формула на поредицата „Петък 13-ти“, в която група пуберчета се правят на велики и вадят на мечка ремък, което им излиза през носа, на тях и на още доста народ, в случая замесен в убийството на уродливо дете преди няколко десетилетия (още Джейсънизми от „Петък 13-ти“). Това, което отчасти спасява филма е образът на шерифа, който вкарва необходима доза интелект и емоция в сюжета, както и самото чудовище, което макар и с безумно остарели ефекти е направено добре и убива доволно кърваво до странно тъжния финал.

Този филм слага край на поредицата, но само за ХХ век, тъй като после заснемат цели две продължения, но за телевизията. Очаквайте ревюта скоро!

Оставете отговор