Страхотно ревю на “Черната корона” от Кръстю Мушкаров

korona awesome review

Моята нова книга “Черната корона” се сдоби със страхотно ревю! Негов автор е писателят Кръстю Мушкаров, автор на “Сълзите на дракона“, също много хубава книга, която излезе на книжния пазар по-рано тази година. Ето какво сподели г-н Мушкаров за “Черната корона” в групата на “Цитаделата” във “Фейсбук”:

“Как се води битка за Доброто, когато е толкова трудно то да се открие? Как се избира по-малкото Зло, когато то се излива на талази от всички страни? Когато войната е безкрайна, а отчаянието – всепоглъщащо, тогава се раждат съюзи между най-непримиримите врагове. Когато времената са тежки, а надеждата – слаба, тогава светът има най-голяма нужда от герои.

Катранено-черният свят на “Черната корона” поглъща читателите си бавно и безпощадно. Стиска ги здраво в костеливите си обятия и след всяка нова страница на тях им става все по-трудно да се откъснат от него. А живите и образни описания, с които изобилства книгата, правят потапянето в историята още по-завладяващо.

Над континета Тарр е надвиснала смъртоносна заплаха, идваща от междузвездния мрак. Вселенският Хаос, Космическият Мрак и Човешкото Зло са обединили силите си под короната на Черния крал и дори самите богове са в опасност. Героите на Александър Драганов трябва да загърбят различията си, омразата си и взаимното си отвращение, и заедно да поемат на път. Да извървят дългото си търсене и да преплуват през океаните на собствените си страхове и предубеждения, за да съберат в пъстра група от различни същества с разнообразни умения. Макар и водени от различни мотиви, те ясно осъзнават, че са единствените, които могат да спрат настъпващото Зло и да спасят целия свят. Защото победата, ако изобщо е възможна, може да бъде извоювана само с общи усилия и готовност за лична саможертва.

Макар че историята в “Черната корона” е продължение на “Ледената планина”, тя всъщност е напълно завършено произведение, което може да се чете и самостоятелно. Повествованието често отскача назад във времето, за да ни припомни събитие, място, или герой. Но това е направено толкова майсторски, че изобщо не нарушава ритъма и динамиката на разказа. Добавените детайли по един чудесен начин обогатяват и разширяват света на Тарр и му придават още по-голяма плътност и реалистичност.

“Черната корона” е великолепно епично хорър фентъзи. А фактът, че е написано от български автор и на български език, го прави още по-примамливо за българския читател. Защото и най-добрите преводачи невинаги могат да предадат всеки нюанс, идиом, или игра на думи. Всяко произведение, писано на родния език на автора и читателите, строи здрави мостове между тях. И създава тази дълбока връзка, при която съзнанията им почти се докосват и историята оживява в тях.”

Ако и вие искате да прочетете “Черната корона”, поръчайте си я от ТУК!

Оставете отговор