Стопаджията

The-Hitcher-1986-Movie-1

След като завчера гледах “Дуел” на Стивън Спилбърг, YouTube ми препоръча филмът “The Hitcher” от 1986-та година, преведен у нас като “Стопаджията”. За него знаех само, че е с участието на Рутгер Хауер и си го пуснах без особени очаквания и при всички случаи без да подозирам, че ще попадна на един от най-извратените и зли филмови образи, които съм гледал.

Филмът започва с младия Джим, който се мъчи да не заспи зад волана, докато пътува за Калифорния в дъждовна нощ. По пътя си момчето вижда стопаджия и решава да го качи – хем за да помогне на човека в бурята, хем за да има кой да го държи буден. За жалост обаче човекът, влязъл в колата се оказва ненормален убиец, който заплашва момъка с нож. Хлапакът успява да се отърве, като в удобния момент го изблъсква от колата си и след това изпада в дива радост, убеден, че с кошмара му е приключено. Джим обаче не може да е по-далеч от истината. Сега той е привлякъл вниманието на Стопаджията, който започва да избива всички, които момчето среща по пътя си…

hitcher

“Стопаджията” е изключително мрачен, угнетителен и напрегнат филм, тъй като от една страна Джим, изигран от Си Томас Хауел, е симпатичен млад протагонист, а от друга Стопаджията на Рутгер Хауер е злодей, изобретателен като Жокера на Хийт Леджър и садистичен като Ханибал на Антъни Хопкинс. Няма ситуация, която този мръсник да не предвижда, гадост, която да не е готов да направи и трудност, от която да не може да се измъкне. Историята започва ударно, продължава ужасяващо и става все по-черна до меланхоличния завършек. Да гледат само зрители със здрави нерви!

Тагове:  

Оставете отговор