Сиянието

Сиянието

Когато майстор-режисьор като Стенли Кубрик (“Една Одисея в Космоса”) се заеме с екранизирането на страховита книга на Стивън Кинг, резултата няма как да не е един от най-добрите и най-плашещи филми на ужасите, правени някога – “The Shining” (“Сиянието”).

Джак Торънс (в ролята носителя на три Оскара Джак Никълсън) е писател, който се съгласява да стане домоуправител на изолиран, огромен хотел в Скалистите планини, независимо от информацията за жестоко убийство, извършено там преди години. Заедно със съпругата си Уенди (Шели Дювал) и малкия си син Дани (Дани Лойд), Джак се нанася да живее в пустото място. Хотелът обаче е обитаван от призраци, които изпълват с ужас Дани и постепенно подлудяват баща му. Неусетно Джак се превръща от грижовен баща в маниакален убиец, решен да изколи собственото си семейство!

“Сиянието” е признат както от критици, така и от фенове за един от най-страшните филми на всички времена и това съвсем не е случайно. Макар и много красив като визия, филма бавно и сигурно гради смразяваща атмосфера на дебнещ страх, който през цялото време дължи зрителя на нокти. Актьорите играят невероятно добре, саундтрака буквално пили нервите, а, че режисурата е брилянтна е повече от очевидно.

В заключение – култова лента, задължителна за всички хорър-фенове.

Оставете отговор