Седемте фендъма

Седемте фендъма

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 10.09.2015

ВСЕКИ ОТ НАС, ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ФАНТАСТИКА, ФЕНТЪЗИ И ХОРЪР, има любими книги, филми и видеоигри, на които може да се нарече фен. Да участваш във фендъм обаче е нещо друго – това означава да общуваш с други фенове като теб, да споделяте заедно впечатления от нови любими, както и от стари класически произведения. Да си във фендъм е да си като в клуб, в който заедно обичате дадено произведение, коментирате го, обсъждате го, вълнувате се от новините около него, понякога дори се шегувате с него.
В епохата на социалните мрежи е по-лесно отвсякога да влезеш в даден фендъм. Вече не трябва да се издирвате чрез кореспонденции в мъчни за откриване фензини /фенски списания/, които се продават само по конвенции, където, за да идете, трябва да заделите, средства време, а и не всякога има възможност, особено за фенове от по-малки страни като нашата. Благодарение първо на форумите в Интернет, а после и на социалните мрежи обаче днес е възможно бързо и без особени проблеми да се присъедините към даден фендъм, да се запознаете, макар и виртуално, с други като вас, споделяйки общата страст. Пак благодарение на Интернет обаче е по-лесно да попаднеш на хейтъри и тролове, които пък прекарват времето си в това да дразнят останалите.
Като запален фен на фентъзито и фантастиката, аз участвам в повече от един фендъм. Ето моята класация на седемте най-големи фендъма, в които участвам. Те са подбрани не само по качеството на произведенията, които предлагат, но и по отражението им в популярната култура, активността на феновете като такива и най-вече емоцията, която човек получа, ставайки част от тях. Поради това няма да видите имената на много стари и любими автори, не защото ги харесвам по-малко, а просто защото сред техните почитатели няма толкова активен живот. Ще отсъстват също така и големи фендъми на произведения, в които не участвам.
Но стига толкова предисловия. Ето седемте големи фендъма, в които участвам.

 photo cf7e000b-d764-441d-85ae-1153be878dd4_zps66b217c8.jpg
7. Средната земя
~ На какво е фендъм:
На фентъзи романите от Дж.Р.Р. Толкин
На техните филмови адаптации от Питър Джаксън
Качество на произведенията:
Каквото и да се каже за Толкин, все ще е малко. Гениалният оксфордски професор е измислил цял един свят със Средната земя и през него е създал и канона, по който безброй много други автори са започнали да творят в жанра “фентъзи”. След няколко анимационни филма през миналия век, Толкин бе най-после предаден на голям екран както трябва от режисьора Питър Джаксън, първо с трилогията “Властелинът на пръстените”, а по-скоро и с новата трилогия “Хобит”. Уникалната визия и динамика на тези филми ги прави върхово изживяване за всеки фентъзи фен. Чисто като качество на произведенията, Средната земя заслужава първо място в класацията.
~ Какво представлява фендъмът:
Фендъмът на Средната земя е много стар и променящ се през годините, като може да се каже, че се разделя на няколко големи групи. Първата са феновете на книгите на проф. Толкин, както тези излизали приживе, като “Хобит” и “Властелинът на пръстените”, така и заглавията му, появили се под редакцията на сина му Кристофър Толкин. Част от тези фенове харесват само и единствено литературния оригинал. Втората група са феновете на Питър Джаксън, които харесват оригиналната трилогия “Властелинът на пръстените”. Някои от тях тях я смятат за по-добра от книгите, други за достойна адаптация. Накрая идват и тези, към които се числя и аз – фенове както на книгите, така и на всички филми – както “Властелинът на пръстените”, така и “Хобит” /всъщност аз предпочитам “Хобит” и като книга, и като филмова трилогия/. Отделно от това Толкиновият фендъм има групички, които харесват отделните раси, елфи, джуджета, хобити, дори орки.
~ Плюсове:
Да си част от фендъма на Средната земя означава да си част от фендъма на най-великото фентъзи на всички времена. Проф. Толкин е бил изключително интелигентен човек и през неговите книги човек може да открие както жанра “фентъзи” чрез други автори, които са започнали кариерата си като му подражават /Тери Брукс, Денис Маккирнан, Маргарет Вайс & Трейси Хикман, Р.А. Салваторе, в по-малка степен Реймънд Фийст, Робърт Джордан, Дейвид & Лий Едингс/, така и да се върне назад към старите митове на севера – фински и нордически, като обогати общата си култура. Дори и да не го направи обаче, Средната земя е достатъчно голяма, за да се изгубиш в нея. Феновете на Толкин учат езика на елфите, приготвят някои от ястията, описани в книгите му, в епохата на социалните мрежи споделят картини и колажи с любимите си герои.
~ Минуси:
Поради разделителните линии, описани по-горе, понякога вътре във фендъма на Средната земя избухват препирни между феновете на книгите и филмите, между феновете на старите и новите фенове на Джаксън, понякога дори между фенове на отделните раси и герои. Някога споровете излизат извън рамките на добрия вкус, което ме принуди да намаля участието си във фендъма на Средната земя до страниците на елфите Леголас и Трандуил, където атмосферата е приятна и дружелюбна.
~ Обобщение:
Мощен, сериозен фендъм, който може да ви даде страшно много, но си върви с всички драми, които може да очаквате от събирането на толкова много хора в една общност.

 photo c1e04065-b56b-41a0-a935-de1bc18bddab_zpsbd4fb013.jpg
6. Междузвездни войни
~ На какво е фендъм:
На филмовата поредица, създадена от Джордж Лукас
На съпътстващите я книги, комикси, сериали и видеоигри
~ Качество на произведенията:
“Междузвездни войни” е поредица, която промени облика на световното кино. Излезлият през 1977-ма година оригинален филм променя създава понятието “блокбъстър”, демонстрира изумителната сила на специалните ефекти и създава цяла една приказна галактика със свой неповторим облик, съчетавайки в митологията й традиционната западна приказка с източни мотиви, отразени най-точно в джедайския орден и техните врагове, черните ситски лордове. “Междузвездни войни” са изпипани до съвършенство в технически план при изграждането на космическите кораби, отделните извънземни раси, образ и звук, които пресъздават измислената от Джордж Лукас галактика. Продълженията на филма “Империята отвръща на удара” и “Завръщането на джедаите” също се превръщат в класика, а въпреки гласовитите си противници в Интернет, поне за мен трилогията прелюдия Епизоди І, ІІ и ІІІ е още по-добра, предаваща по майсторски начин възхода и падението на младия джедай Анакин Скайуокър, чиито път е огледален на упадъка на Старата Република и дегенерацията на демократичното управление първо в олигархия, а после и в тоталитаризма на Галактическата империя. Сега предстои ново приключение от Дж.Дж. Абрамс и можем само да се надяваме то да е на нивото на досегашните филми.
~ Какво представлява фендъмът:
Напълно е възможно фендъмът на “Междузвездни войни” да е най-големият в целия Интернет. Но той е бил много голям и силен още преди навлизането на социалните мрежи. Феновете на “Междузвездни войни” са добре известни с това, че се организират за конвенции, маскират се като любимите си герои, наизустяват сценариите, а по-крайните дори са създали религия от фиктивните учения на джедаи и сити. С появата на Интернет активността на фендъма на “Междузвездни войни” се засилва, като започва и бурно производство на фен филми, най-успешните от които са “Revelations” от 2005-та и “Threads of Destiny” от миналата 2014-та година.
Подобно и на фендъмът на Средната земя, този на “Междузвездни войни” също е разделен. Това става основно по оста стара трилогия – трилогия прелюдия, но също и на ниво филми срещу Разширена вселена – от книги, комикси и видеоигри. След като “Дисни” закупи правата на поредицата от Джордж Лукас, старата Разширена вселена бе обявена за “легендарен” канон, който ще може да бъде игнориран при направата на новите филми и това създаде ново разделение – фенове на Лукас и Разширената вселена срещу такива, които са оптимисти за това, което правят от “Дисни”.
~ Плюсове:
Да си част от фендъма на “Междузвездни войни” е да си част от най-щурите и вдъхновени фенове в Интернет. С тях, дори в България, може да участваш в множество конвенции, косплей на любимите герои, откриваш необятния свят на Лукасовата галактика и се потапяш напълно с нея, било с официалните неща, издавани през годините като книги, било през понякога направените на много високо ниво филмови произведения.
~ Минуси:
Едва ли сред големите фендъми има по-кисели и злобни от тези, които признават старата трилогия филми и нищо друго. Ако си фен на Епизоди І, ІІ или ІІІ, на Анакин Скайуокър и изпълнилия ролята му актьор Хейдън Кристенсен, а в екстремни случаи и на самия Джордж Лукас, може да понесеш гротескни и груби обиди по свой адрес и този на любимите си филми и актьори. Засега “Дисни” все още не са привлекли такава омраза, встрани от почитателите на Разширената вселена, но можем да си представим какво ни очаква след Епизод VІІ.
~ Обобщение:
Може би най-големият и епичен фендъм в Интернет и извън него, потапя те в необятен свят, но ще ти донесе и неприятни емоции. Аз лично за момента участвам във фендъма на прелюдията – Епизоди І, ІІ и ІІІ и фенския филм “Threads of Destiny”. Макар “Империята отвръща на удара” да е любимият ми филм от поредицата, избягвам да общувам с почитатели на старата трилогия заради нивото им на общуване спрямо по-новите филми. За “Епизод VІІ” още не съм решил – ще трябва да гледам филма, като за момента ту съм оптимист, ту песимист.

 photo dark-knight-rises-review-670.jpg
5. Батман и Лигата на справедливостта
~ На какво е фендъм:
На комиксите, издавани от DC и техните адаптации на малък и голям екран.
~ Качество на произведенията:
Макар да нямат масовата популярност на конкурентите си от Marvel, DC могат да се похвалят с най-иконичните герои в света на комиксите – Батман и Супермен. Хубавото на двамата е, че са различни като нощта и деня, но все са готини, както и останалите персонажи от Лигата на Справедливостта – Флаш, Жената чудо, както и някой по-странични образи като Найтуинг. Аз съм основно фен на Батман, но и цялостно харесвам историите на DC. Признавам си, че не чета често комикси, но за сметка на това ревностно следя почти всяка адаптации на DC, която излиза – както пълнометражните игрални филми за Батман и Супермен, така и анимациите. Впечатленията ми са, че нивото на DC е много високо, с развитие на характерите, високо напрежение и галерия от изключително пъстри образи, както положителни, така и отрицателни – Жокера е може би най-великият злодей, измислян някога.
Като минус бих отбелязал телевизионната вселена на DC – много време губят в романтични лигни и това губи екшънът.
Какво представлява фендъмът:
Фендъмът на Батман е сред най-ревностните в Интернет, а заедно с този на останалите герои от DC и един от най-големите. Феновете са рядко запалени и следят приключенията на любимите си герои не само по филми и анимации, както правя аз, но и по безкрайните поредици комикси. Поради това човек има чувството, че колкото и много да е научил за даден образ, загребва само от повърхността.
Поради пъстрия си и колоритен облик, супергероите на DC вдъхновяват феновете за фенарт и косплей, както и за фен-филми, както стана с Дани Шефърд, направил уеб сериал за Найтуинг със средства, събрани от феновете на образа, досега останал пренебрегнат на големия екран.
~ Плюсове:
Фендъмът на Батман, Супермен и Лигата на справедливостта те среща с изключително запалени фенове на комиксите и винаги може да научиш нещо повече. Не са за подценяване и възможностите за косплей и роулплей в Интернет.
~ Минуси:
Често пъти феновете на DC презират супергероите от конкурентната поредица на “Марвел”, което е досадно, ако харесвате и двете. Освен това има ожесточени спорове между почитателите на Батман и Супермен кой е по-голям, които понякога се пренасят и към другите герои.
~ Обобщение:
Макар както навсякъде да има и неприятни елементи и безсмислени разделения /например чии филми за Батман са хубави – на Нолан или Бъртън/, фендъмът на супергероите от DC е един от най-готините, а историите им – едни от най-интересните и поне за мен класи над тези на конкуренцията от “Марвел”, така че си струва да се присъедините към него.

 photo path-of-the-warrior-korl_zpsy0kp5hsh.jpg
4. Warhammer & Warhammer 40 000
~ На какво е фендъм:
На поредица бордови игри и техните адаптации на книги и видеоигри
~ Качество на произведенията:
Ще ви скандализирам с това, че не съм играл бордовите игри от поредицата и единственото мнение, което мога да дам е от приятел, който твърди, че игра на Warhammer е по-хубава от секс. Освен това е и по-скъпа, ако съдя цената на фигурките, но сигурно си струва парите. Световете на Warhammer са два – фентъзи и фантастичен, като и двата са изградени с изключителен детайл, усъвършенствайки идеите за конфликт между Реда и Хаоса на Майкъл Муркок. Фентъзи-светът на Warhammer напомня мрачна версия на Толкиновата Средна земя, но без добронамерени Валари, които да се грижат за нея. Вместо това народите на хора, елфи и джуджета са обкръжени от покварата на Хаоса и водят обречена битка за съдбата на умиращите си цивилизации. Фантастичната поредица Warhammer 40 000 ни изпраща в далечното бъдеще на нашата галактика, когато златната епоха на човечеството е минало и нашият вид съществува в деспотичен Империум, управляван по най-кървавия възможен начин в името на безсмъртен Император, който е единствената ни защита от злонамерените извънземни раси и демоничните сили на Хаоса, поразили ни преди десет хилядолетия по време на Ереста на Хорус. Всички тези събития са илюстрирани от брилянтни писатели като Гав Торп, Дан Абнет, Греъм Макнийл и Уилям Кинг в епични поредици книги, които като мащаб и кръвожадност нямат аналог в съвременните фентъзи и фантастика.
~ Какво представлява фендъмът:
Фендъмът на Warhammer е от френетични почитатели на поредицата, които най-често колекционират цели армии за бордовите игри, имат специални сесии, отделени на четенето на литература от изброените по-горе автори, играят Warhammer и на персоналните си компютри и освен това имат време да постват епични артове на епохални сражения в Интернет. Освен това най-често са по-големи, по-отракани, с чувство за хумор и познания за целия фантастичен жанр. Професионален съвет – не ги предизвиквайте на спор коя Империя е по-силна, тази от “Междузвездни войни” или Warhammer 40 000. Просто недейте.
~ Плюсове:
Феновете на Warhammer по мои впечатления са интелигентни хора с интелигентно хоби, което ти позволява да се потопиш в един по-нетрадиционен свят, който поради специфичната си бруталност не е толкова “мейнстрийм” и може да си позволи да бъде по-хардкор в сюжетите, мащабите и изграждането на героите от своите приключения. Плюс това, че част от тях са британци и те срещат с очарователното си чувство за хумор.
~ Минуси:
Споменах ли, че част от тях са британци? Очаквайте да бъдат кисели и критични към всяка промяна на досега съществувалите неща и да видите коментари, които ако не познавате контекста, в който са пуснати да ви се сторят хейтърски.
Освен това някой от тях приемат цялата работа супер много и невероятно насериозно. Когато миналата година армиите на светли и тъмни елфи се обединиха за Последните времена, имаше играчи на светлите елфи, които казаха, че “никога няма да преклонят глава пред кръвожадния тиранин на тъмните елфи Малекит”!
~ Обобщение:
Няма какво да се колебаете, фендъмът на Warhammer е един от най-яките, който може да намерите в целия Интернет. Освен всичко друго, това е и най-подходящото, на което да хейтите глупостите, които стават в World of Warcraft 😛

 photo harryhbpbanner-1.jpg
3. Хари Потър
~ На какво е фендъм:
На поредицата книги, написана от Дж.К. Роулинг, на техните филмови адаптации от “Уорнър Брос” и понякога на фенфиковете, вдъхновени от тях.
~ Качество на произведенията:
Макар в началото да предизвикваха хейта на по-стари фентъзи фенове, днес книгите за Хари Потър са признати за едни от най-добрите в жанра. Причината за това е, че Дж.К. Роулинг полека разгърна сюжета на историята си, като позволи на читателите да израснат заедно с нейните герои и така постепенно превърна историята си от красива приказка в мрачно сказание, населено от изключителни и многопластови персонажи със сложна мотивация, като конфликтът между главния герой Хари Потър и неговия враг лорд Волдемор стана огледало на реални, универсални проблеми от нашия свят. След финала на поредицата, малцина от прочелите я се съмняват в качеството на написаното.
Противно на много хора, аз лично смятам, че филмите са също толкова добри, колкото и книгите, а също така и най-амбициозният експеримент в историята на киното. “Уорнър” успяха да изберат точните актьори за главните роли в лицето на Даниел Радклиф, Рупърт Гринт, Ема Уотсън и Том Фелтън и им позволиха да израснат професионално под крилото на поредицата, като едновременно с това подбраха точните режисьори за всеки един от етапите на поредицата – Крис Кълъмбъс за първите по-детски филми, Алфонсо Куарон и Майк Нюъл за онези, които представят трансформацията на поредицата и Дейвид Йейтс за финалните епични епизоди. Резултатът от всичко това е феноменален.
Заедно книгата и филмите са може би най-великата фентъзи поредица на всички времена.
~ Какво представлява фендъмът:
Фендъмът на “Хари Потър” е цяло едно поколение израснало с книгите и филмите, а също и още няколко, присъединяващи се към купона и до ден днешен. Феновете на Хари са едни от най-запалените и ревностни в Интернет, склонни да дискутират книгите, да се мръщят на несъответствията във филмите, да творят фен книги, илюстрации и дори филми, да се събират на конвенции и да косплейват любимите си персонажи, дори да използват “Хари Потър” за вдъхновение за реални благотворителни акции в нашия немагически, или както биха казали те, мъгълски свят.
~ Плюсове:
Наскоро беше излязло едно социологическо изследване, според което “Хари Потър” прави феновете си буквално по-добри – по-състрадателни и склонни да помагат да съчувстват на по-слабите от тях. Освен това са наистина запалени по любимата си поредица и ентусиазмът им е заразителен. Съчетано с всичките фен произведения това им позволява буквално да съградят магическия свят на любимите си книги и филми и да живеят в него, заедно с всеки, който иска да дойде в “Хогуортс”.
~ Минуси:
Някои от фенове на “Хари Потър” прокарват разделителна линия между книгите и филмите, като мразят адаптациите на “Уорнър”. Това може да стане некомфортно, когато си техен фен. По-крайните се делят по Домовете от училището “Хогуортс”, а в разприте им някога хвърчи истинска перушина. Сред някои от авторите на фен-творби има съперничество, което не винаги е коректно. Подобно и на толкинистите много преди тях, част от феновете на “Хари Потър” са изключително надменни и се отнасят с презрение към произведения в жанра на тийн фентъзито, появили се след тяхната любима книга.
~ Обобщение:
Въпреки изброените по-горе минуси, в голямата си част фендъмът на “Хари Потър” е страхотно място, в което всеки може да намери място за себе си и страхотни нови приятели. Бих ви препоръчал да се присъедините към него, но след като четете статията, вече сигурно сте там.

 photo 542709_377149139058929_1492323711_n_zpseb7a4ae7.png
2. Пърси Джаксън и Героите на Олимп
~ На какво е фендъм:
На поредицата книги от Рик Риърдън, вдъхновени от древните митове. В по-малка степен на филмите, базирани върху тях.
~ Качество на произведенията:
Книгите от поредиците “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” и “Героите на Олимп” сякаш успешно се справиха със задачата да заемат мястото на “Хари Потър” в сърцата на феновете след края на сагата за младия магьосник. Подобно на Роулинг, Риърдън също е бил учител преди да започне да пише и това личи в това колко четивни са книгите му – той знае много добре какво ще развълнува младите хора и как трябва да им го разкаже. Рик използва съкровищницата на древните митове за да заплетене епичен съвременен сюжет с изключително чаровни и обичливи герои, поне толкова ярки колкото тези от старите легенди, но много по-човечни. Пърси, Анабет, Джейсън, Лио и Нико се превърнаха в любимци на съвременните читатели, а Рик сякаш не се спира – след като създаде новите герои на Олимп той разказа историята и на потомците на фараоните в трилогията “Хрониките на Кейн”, а най-новата му задача е да пресъздаде по модерен начин и сказанията на древните викинги с поредицата “Магнус Чейс и боговете на Асгард”.
По-хладен е приемът на филмите, адаптирали първите две книги от оригиналната поредица “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” на голям екран. Малко са хората недоволни от участието на младия талант Логан Лърман във филма, но отклоненията от литературния първообраз сякаш минават границата на допустимото. Все пак един консенсус би звучал така, че филмите са добри и забавни сами по себе си и не така сполучливи като адаптация.
~ Какво представлява фендъмът:
Фендъмът на Пърси Джаксън е най-младият от разглежданите в тази класация, затова няма да ви изненадам много, като кажа, че той се състои основно от тийнейджъри и студенти. Това като цяло са креативни млади хора, които са точно толкова запалени по книгите на Рик, колкото бяха и читателите на Роулинг по “Хари Потър”. Това означава, че са изключително активни в социалните мрежи, творчески натури, като най-запомнящата се страна от фендъма е многобройния и красив фенарт от творци като Вирия, която до голяма степен визуализира света на Рик за феновете на Пърси, повече, отколкото го направиха официалния арт на Джон Роко и дори филмите. Фендъмът на “Пърси Джаксън” е много силен дори в България, като дейностите му съдържат още косплей, писане на фенфикове, събиране на срещи на живо, игри “Плени знамето”, вдъхновени от книгите на Рик и много, ама много спам в Интернет.
~ Плюсове:
Освен, че са творчески настроени, феновете на Пърси Джаксън като цяло са положителни и добронамерени, като при тях отсъства надменността на други фендъми /или поне аз не съм я забелязал/. Всеки читател на Пърси се приема добре, независимо от възрастта си, а ставайки част от фендъма му, много хора не само заживяват в света на любимия си герой, но и опознават оригиналните старогръцки легенди и митове, които с право се считат за част от културната съкровищница на света
~ Минуси:
Както и при други споменати от мен фендъми, при този на Пърси също има разделителни линии. Ако си фен на филмите с Логан Лърман често може да се почувстваш така, както ако си фен на Епизоди І, ІІ и ІІІ на “Междузвездни войни” – хейтът към тях е доста сериозен заради неточната адаптация, макар при по-сериозен разговор обикновено феновете признават, че сами по себе си филмчетата са яки. По-рядко има разделителна линия между феновете на оригиналната поредица “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” и “Героите на Олимп”, като тя е по типичната носталгична линия – едно време беше по-хубаво. Нещо, което поне според мен категорично не е вярно.
~ Обобщение:
Фендъмът на Пърси Джаксън е фендъмът на новото поколение, а това, че Рик Риърдън пише книги и в момента, като непрекъснато обогатява света си го прави още по-атрактивен.

 photo optimust-rex_zps039a0c83.jpg
1. Трансформърс
~ На какво е фендъм:
На колекциите играчки на фирмите “Хасбро” и “Такара” и вдъхновените от тях анимационни сериали, игрални филми, видеоигри и комикси.
~ Качество на произведенията:
За жалост не съм толкова голям колекционер на играчки, за да мога да дам мнение за всички фигурки от серията “Трансформърс”, макар, че тази която имам – Предакинг – е много добра. Истинската магия на “Трансформърс” обаче е в анимационните поредици, които излизат почти без прекъсване от 1984-та година до ден днешен. Оригиналната анимация от първото поколение има онзи специфичен чар от 80-те години, който я кара да изглежда вечна – абсурдно епичните мащаби, големите роботи, които се превръщат в автомобили, камиони и самолети, безкрайните битки с лазери на Земята и в космоса, синтезаторската музичка, преминала в рокендрол за пълнометражния филм от 1986-та. Но и останалите поредици за “Трансформърс” поддържат високото ниво, зададено от оригинала – сериалът за Войната на зверовете, станал любим на децата от 90-те, могъщата трилогия за Юникрон, пленила въображението на малчуганите от началото на новия век, революционната като дизайн, музика и ефекти сага Transformers Prime, която истински ме запали по историята на “дегизираните роботи”, разделени на две вечно враждуващи фракции – Аутоботите, борещи се за свобода и Десептиконите, търсещи мир чрез тирания.
Не така лесно е да се характеризират филмите. Майкъл Бей е майстор на специалните ефекти и е направил визуално смайващи трансформъри, а за това му помагат още великолепния саундтрак на Стив Жаблонски и ветеранът Питър Кълън, озвучаващ Оптимус Прайм и в оригиналната анимация. За съжаление в неговите сценарии прекалено много се набляга на човешките персонажи, изиграни от не особено вдъхновяващи актьори като Шия Лабьоф и Мегън Фокс. Все пак не може да се отрече, че без направеното от него поредицата днес едва ли щеше още да е толкова популярна както през 80-те и 90-те.
Като че ли най-голямата сила на “Трансформърс” обаче е в главния герой. Оптимус Прайм се е превърнал в бащинска фигура за цели поколения деца. Когато актьорът Питър Кълън кандидатства за ролята неговият брат Лари, който е ветеран от войната във Виетнам, го съветва: “Бъди истински герой, Питър, не като холивудските, които крещят и се заканват. Бъди достатъчно силен, за да бъдеш благ.” Кълън последва съвета му и така създава специфичния дълбок глас на Оптимус, който му придава такава сила и усещане на истински покровител. Интересно е, че Кълън нямал представа за популярността на героя си, докато героят му не загинал в пълнометражния анимационен филм от 1986-та, когато най-после получил писмата от фенове, които дотогава “Хасбро” не му давали. По-късно тези деца създават такъв натиск върху авторите на поредицата, че не след дълго Оптимус се завръща.
И така до ден днешен.
~ Какво представлява фендъмът:
Макар основната целева аудитория на “Трансформърс” да са децата и тийнейджърите, фактът, че поредицата толкова дълго стои на малкия, а вече и на големия екран, означава, че вече има и доста пораснали фенове. Точно те поддържат повечето сайтове, форуми и страници в социалните мрежи, създавайки невероятна атмосфера за присъединилите се към фендъма. Снимки от оригиналните анимации, пародийни коментари, изумителен фен арт и понякога дори фен-филми с истински играчки на “Хасбро”.
~ Плюсове:
Личният ми опит сочи, че фендъмът на “Трансформърс” е най-дружелюбният и положителен в целия Интернет. Всеки нов участник бива посрещнат като приятел независимо от възрастта си, липсва делението на стари и нови фенове, устройват се специални колажи с поздрави към новодошлите, обръща им се внимание в коментарите. Встрани от това “Трансформърс” предоставят на хората възможности за активен фенски живот – освен стандартните фен произведения и споделяния на картинки и ревюта, има конвенции на които може да се направи доста труден, но пък впечатляващ косплей, а също и да се сравняват колекциите от играчки и дори разликите на едни и същи модели спрямо това дали са излизали в САЩ /където ги произвежда “Хасбро”/ или Япония /където тази работа върши “Такара”/. Освен това, понеже “Трансформърс” въпреки мащабите си е поредица за деца, липсва тежка претенция – само много любов към любимите истории.
~ Минуси:
Чувал съм, че във фендъма има разделителни линии между феновете на отделните сериали, но аз лично почти не съм го виждал, освен във форумите на IMDB, а там всички мразят всичко. Критиките към филмите на Майкъл Бей вече са по-често срещани, но ако си спомним втория и третия филм ни е трудно да виним феновете за това.
Като цяло обаче фендъмът на “Трансформърс” е толерантен и положителен и уважава феновете на всички превъплъщения на любимите роботчета.
~ Обобщение:
Както може да се досетите от класацията, личните ми впечатления поставят “Трансформърс” на първо място в класацията ми. Причините за това са чисто субективни. В повечето други фендъми винаги съм влизал като някакъв – председател на клуб, преводач на книгите, познавач и т.н. Донякъде и сам съм си го правил, но не за това ми е приказката. Във фендъма на “Трансформърс” влязох като никакъв – бях гледал “Войната на зверовете” като малък и филмите на Бей, преди да се зарибя сериозно с “Transformers Prime”, а после и с оригиналните анимации. Не ме знаеха и едва ли би ги интересувало, че имам сайт в България и съм издавал малотиражни сборници. Въпреки това не съм срещал толкова топъл прием в Интернет, нито съм се зареждал с толкова много положителна енергия, колкото разглеждайки картинките, понякога придружени с остроумни коментари, в различните групи на трансформърите.
Това и гарантира първото място на “Трансформърс” в класацията ми.
Till All Are One…

 photo transformers_war_for_cybertron_wallpaper_by_nick004-d4zl4lo_zpsbo91vd3g.jpg

2 коментара за Седемте фендъма

  • Eowyn Kenobi  :

    Като видях Властелинът на пръстените и Междузвездни войни на челното място в класацията, веднага разбрах, че това е моят сайт.

  • Alexander  :

    доста ни е стар този материал – дано ви допаднат и новите 🙂

Оставете отговор