Риу Асука

ryo devilman

Риу Асука е приятел на Акира Фудо и основен антагонист в поредицата “Devilman” на японския манга автор Го Нагай. Той отсъства като образ в най-старото аниме от 70-те години, което е свободна адаптация, премахваща най-скандалните елементи от оригиналната история, но играе ролята на централен антагонист в оригиналните видео филми, в игралната адаптация и в най-новия римейк Devilman: Crybaby.

Риу Асука е млад човек, известен с изключителната си студенина. Още като малко момче той проявява някои неприятни тенденции, като склонността му да измъчва животни и неспособността му да плаче или да изпитва скръб изобщо. Той смята, че не е голяма загуба, ако по-слабите същества загиват, особеност в характера му, която се запазва дори когато той израства. Все пак Риу е приятел на Акира Фудо и изглежда доста привързан към него, като стига до екстремни мерки, за да го защити – когато побойниците на класа набиват приятеля му, Риу отрязва пръстите на един с лозарска ножица. Поради това и Акира, който е негова пълна противоположност като характер, емоционален и раним, се мъчи да преодолява по мирен път конфликтите си, за да не застрашава своите съученици.

ryo ova

Когато израства, Риу Асука бързо се развива интелектуално, като става професор и световноизвестен учен. Това, което той не разкрива пред обществеността обаче е откритието, че в древни времена Земята е била владяна от демони, организми, които могат да абсорбират жертвите си и да правят плашещи метаморфози. Риу е открил, че демоните се пробуждат в наши дни и споделя това пред Акира, като казва, че има план, с който да защити човечеството. Той убеждава Акира да стане част от зловещ ритуал, в който тялото му бива изменено от могъщия демон Амон. Сърцето на приятеля му обаче остава човешко и той се превръща в Девилмен, героят с тяло на дявол, който обаче пази хората от събратята си. По-късно други хора също претърпяват подобни метаморфози и започват битката с истинските демони.

ryo live action

При ескалацията на насилие, която потапя света в паника, Риу Асука разкрива трансформацията на Акира Фудо пред света, но прави монтаж, според който емоционалният характер на Девилмен го е превърнал в демон и дава интифа хората да започнат да преследват и избиват всеки, който е чувствителен и раним, тъй като горчилката му позволява да се превърне в демон. Паникьосани и озлобени, хората започват да се избиват помежду си, без да знаят, че герои като Девилмен са единствената им надежда срещу демоните, които работят в комбина с Риу. Причината за това се разбира когато финалната битка настъпва – Риу Асука не е обикновен човек, а самият Сатана! Той е подготвил унищожението на човечеството и е създал Девилмен, за да има другар на края на света. Акира, който обаче е изгубил близките си след кървавите изтъпления на тълпите, подскоросани от някогашния му приятел, отказва да се преклони пред Бащата на лъжата и започва обречена битка с него….

Crybaby_Angel_Ryo_Natas

Като паднал ангел, прокуден в древни времена от Господа, Сатаната има сили, които му позволяват да се отърве без никакви щети дори при директно попадение от ядрено оръжие и даже герой като Девилмен не може да го нарани. В крайна сметка той успява да победи всички, опълчили се срещу него, включително Акира, ала победата не му носи радост. Докато стои излегнат до тялото на мъртвия си приятел, Сатаната осъзнава, че всъщност е познавал обичта и не е успял да я разпознае, като е унищожил света напразно. Когато Небесните сили връхлитат, за да унищожат пустошта, оставена от Сатаната, той вече ридае над трупа на любимия си, неспособен да го събуди от смъртта, която му е причинил.

devilman 2004 satan

 

Тагове: