Рекорден уикенд за “То” в бокс-офиса

2017 it

Новата екранизация по Стивън Кинг “То” пренаписа историята за хорър жанра след доминиращ уикенд в американския бокс-офис. Филмът за демоничния клоун, който се храни с деца спечели 117 милиона долара  при дебюта си на голям екран в Щатите и общо 179 за целия свят. Това е изключително силен резултат, който е безпрецедентен като сума в историята на ужасите и най-впечатляващият като популярност от успеха на “Заклинателят” (“The Exorcist”) през 1973-та година. Трябва да се отбележи, че резултатът на “То” бе повлиян негативно от неблагоприятните климатични условия в Щатите, в противен случай бе възможно спечелената сума да е дори още по-голяма. Дори така обаче “То”, хорър, забранен за лица под 18 години, постигна резултат като на най-хитовите продукции със супергерои – това е изключително впечатляващо. “То” бе и необходимата финансова инжекция за американската киноиндустрия, която отбеляза изключително слабо лято, поне що се отнася до прожекциите в самите Щати. За сметка на това “То” е поредният удар на “Уорнър”, които имат страхотна година с хитове като “Лего Батман”, “Жената чудо”, “Дюнкерк” и “Анабел: Сътворение” – “То” обаче има най-голям първи уикенд от всички тях! Трябва да се отбележи, че “То” е драстично по-силен в бокс-офиса и спрямо другата адаптация по Стивън Кинг, “Тъмната кула”, която е с общи приходи от 110 милиона долара за вече цял месец по кината. За отбелязване е, че целият този успех е постигнат с много по-скромна инвестиция от тази на повечето блокбъстъри – целият бюджет на “То” възлиза едва на 35 милиона долара.

Извън доминацията на “То” в Щатите, голямата новина бе представянето на “Спайдър-мен: Завръщане у дома” в Китай. Новият филм за Човека-паяк взе 71 милиона долара от първия уикенд по кината в Поднебесната империя, като с това вече изпреварва “Жената-чудо” в годишната световна класация, с приходи от 823 на 816 милиона долара и затвърди доминацията на “Марвел” в супергеройския жанр. Целта на Спайди е да мине третата част на Сам Рейми с Тоби Магуайър, който е с 890 милиона долара и така да стане най-успешният филм с Питър Паркър досега (всички останали вече са изпреварени) – трудна, но не невъзможна задача. В същото време китайският екшън “Wolf Warriors 2” продължава да трупа приходи и вече има 867, повече от “Пазителите на галактиката 2″(които са с 863), макар да се вижда, че темпото му се забавя. Така “Wolf Warriors 2” е най-касовият игрален филм за това лято и четвъртият в годишната класация, след “Красавицата и звярът”, “Бързи и яростни 8” и “Аз, проклетникът 3”, всеки от които има под над един милиард. Едва ли обаче някой ще укори продукцията на майстора на бойните изкуства Ву Джинг затова, тъй като никой не очакваше толкова силен резултат. За отбелязване е, че за направата на  “Wolf Warriors 2” са помогнали братята Русо от “Марвел”, които са консултанти и потвърждават впечатлението от “Зимният войник” и “Войната на героите”, че докосването им е като на цар Мидас и гарантира много злато – или поне долари.

Следващата седмица очакваме премиерата на “Американски асасин” – дотогава може да следите “Цитаделата” за още новини от бокс-офиса!

Оставете отговор