Райън Рейнолдс и “Анабел” начело в американския бокс-офис, китайският Wolf Warriors 2 поставя глобални рекорди

IMG_0138

The Hitman’s Bodyguard, нов екшън с Райън Рейнолдс и Самюел Л. Джексън, застана начело в класацията по приходи за изминалия уикенд в Щатите. Новият филм на звездата от “Дедпул” спечели 21,6 милиона долара и така излезе пред втората част от хорър поредицата “Анабел”, който е с 15,5 милиона. Въпреки това от “Уорнър” няма да са особено разочаровани, тъй като “Анабел: Сътворение” вече има спечели 64 милиона долара в Щатите и 160 за целия свят. Това са резултати, които поставят обсебената кукла пред хитове като “Валериан и градът на хилядите планети” от Люк Бесон и “Тъмната кула” по Стивън Кинг, които са с респективно по 115 и 71 милиона долара, макар да заслужаваха повече като бокс-офис. Освен това резултатът на “Анабел”, съобщават от “Уорнър”, позволява на поредицата “Заклинанието” на Джеймс Уон да премине границата от един милиард долара приходи в глобалния бокс-офис – зашеметяващ успех за серия в жанра на ужасите и персонален триумф за Лорейн Уорън, която заедно с покойния си съпруг Ед е изследвала паранормални явления цял живот, осигурявайки напрегнати сюжети за холивудските продуценти. Случаят с куклата “Анабел”, както и обсебванията на семейство Перон и полтъргайста в Енфийлд, за които се разказва във филмите за “Заклинанието”, са част от случаите им, сред които най-известен безспорно е “Ужасът в Амитивил”. Следващият филм от вселената на “Заклинанието” се казва “Монахинята” (“The Nun”) и разказва за Валак, антагониста от втората част на основната сюжетна линия, която се появи в сцена след финалните надписи на “Анабел: Сътворение”. Той излиза на голям екран юли следващата година, дата, която издава колко спокойни и уверени са “Уорнър” за тези филми. През септември пък излиза “То”, по който също са работили хора от екипа на “Анабел” – те определено ще се надяват историята за свръхестествения клоун да върви с темпото на филмите от света на “Заклинанието”, а не като “Тъмната кула”. Зависи от качеството, но засега очакванията за “То”, който излиза на 8-ми септември, са много високи.

Уикендът бе добър и за още няколко филма, като “Трансформърс: Последният рицар” мина бариерата от 600 милиона долара и вече има 601. Това е далеч от милиардните приходи на предишните части, но поставя филмът в компанията на “Логан” и пред “Кинг Конг”, “Мумията” и “Дюнкерк”, което означава, че човек трябва да има крайно разтегливо понятие за провал, за да обяви петата част от поредицата на Майкъл Бей за такъв, макар хейтъри да не липсват. В същото време  “Жената чудо” мина бариерата от 800 милиона долара и затвърди позицията си на най-успешен филм, режисиран от жена. Новият хит на “Ди Си” е зад “Пазителите на галактиката 2” в годишната класация, но все още пред “Спайдър-мен: Завръщане у дома”. Резултатите на трите филма са съответно 862, 800 и 724 милиона. От тях само Спайди може да се придвижи сериозно напред, тъй като му предстои премиера в Китай. И като стана дума за Китай, то най-успешният филм на лятото идва тъкмо от там.

Wolf Warriors 2 е китайски екшън филм, продължение на хит от 2015-та година. Това са филми, които се правят от китайски студия, но според специалисти ефектите им не отстъпват на холивудски продукции като “Бързи и яростни”. И ако първата част има умерен за времето си резултат от 80 милиона, то продължението потроши рекордите в лято, което не беше особено плодородно за американските филми. Wolf Warriors 2 се възползва максимално от протекционистките закони на Китайската Народна Република, които забраняват излъчването на западно кино през месец август и спечели невероятната сума от 768 милиона долара за по-малко от месец, като е напълно възможно крайният му резултат да надмине сумата от 800, дори 900 милиона долара. Той става единственият филм в класацията Топ 100 прихода за всички времена, който не е заснет в САЩ и демонстрира нарастващата мощ на киноиндустрията в Поднебесната Империя, макар засега да няма реален износ в останалия свят. Филмът спечели похвалата и на китайската и световна критика, като освен зашеметяващите екшън сцени, като плюс се изтъква и патриотичното му послание, ценност, която вече напълно убягва на холивудските про-глобалистки продукции. Ще е интересно да се види дали филми като  Wolf Warriors 2 ще намерят пазар и извън Китай – ако отговорът е утвърдителен, то тогава Холивуд наистина може да има истински конкурент в глобалния бокс-офис. Засега резултатите на екшъна са аномалия, която разсича доминацията на щатските блокбъстъри в годишната класация – времето ще покаже дали това ще се превърне в тенденция.

Тагове: