Принц Хайнел

heinel

Принц Хайнел е герой от класическото аниме “Voltes V”. В английския дублаж, излъчен във Филипините, неговото име е променено на Зардос. Макар да изпълнява ролята на основен антагонист в шоуто, неговият характер е много по-нюансиран и на финала историята му се оказва съвсем различна от това, което зрителите, героите или самият той са очаквали.

Принц Хайнел е военначалник на Боазанската междузвездна империя и племенник на император Замбаджил, израснал в немилост, тъй като баща му е предател. Единственото нещо, позволило му да се издигне в империята са военните му победи, заради които той е натоварен със задачата да плени планетата Земя. Хайнел първоначално има успех, тъй като неговите летящи чинии превъзхождат изтребителите на Земята, но по-късно завоеванието бива спряно от Волтес V, могъщия робот на човечеството, създаден от гениалния професор Кентаро Го /Нед Армстронг в английския дублаж/. Хайнел използва бойци зверове, огромни роботочудовища, за да се справи с Волтес, но дори това не помага. За сметка на това принцът потъва в тежък конфликт с братята Го/Армстронг, синове на изчезналия гениален професор, като на няколко пъти кръстосва острието на меча си с това на Кеничи/Стив Армстронг/ водещия пилот на “Волтес V”. В същото време Хайнел трябва да се пази и от предатели сред собствените му редили, които искат да го отстранят от поста по заръка на Замбаджил, който му няма доверие. Най-сигурната опора на принца е красивата Катарин, която е влюбена в нея – заспелен от патриотизма си и желанието за победа, той не вижда това.

heinel1

Заради предателството на собствените си хора и силата на Волтес V, принц Хайнел търпи поражение и бива отведен от Катарин обратно на родния свят на боазанците, вече потънал в пламъците на революцията, подпалени от Волтес V. Хайнел вижда загубата на император Замбаджил, но не я приема, а събужда силите на бога на войната, чиито идол се оказва огромен робот, с който Хайнел се изправя срещу Волтес. Битката между исполинските машини преминава в дуел между принца и Кеничи, който се разиграва пред завърналия се професор Кентаро – и тогава истината за Хайнел става ясна!

heinel handsome

Боазан е планета, измъчвана от тежък расизъм. Тя е обитавана от хуманоиди, някои от които се раждат рогати, а други – не. Рогатите обаче са взели властта и експлоатират всички, родени без този израстък на главата си. Такъв е бил и бащата на Хайнел, който губи трона си поради злощастието да се роди без рога, предаден от Замбаджил. Пленен като роб, законният владетел бяга на Земята и се жени за човешка съпруга, като става известен под името Кентаро Го. Преди това обаче той е имал щастлив брак на Боазан – и неговото първородно чедо е принц Хайнел! Така в мига на най-голямата си победа, успешната революция, Кентаро Го вижда двамата му обични синове, застанали с мечове един срещу друг! Единствено сватбен подарък към първата му съпруга, носен от Хайнел, успява да разкрие истината – но вече е твърде късно. Император Замбаджил се опитва да се измъкне със съкровищата на Боазан, натоварен с експлозиви. Омерзен, Хайнел го убива с нож и бомбите избухват. За да спаси новооткрития си брат Кенчири, Хайнел се жертва и загива, така както по-рано Катарин го е спасила от предателски изстрел.

heinel face

Принц Хайнел е любимият герой от “Волтес V” на повечето фенове. Неговата трагична история и комплексен характер, в който се преплитат амбиция, чест и искрен патриотизъм, го правят неочаквано привлекателен и по-запомнящ се дори от главните герои, пилотиращи Волтес. Затова избрахме да представим вселената на това аниме в списъка ни герои именно с неговата биография 🙂

heinel fanart

heinel nadmenen

Тагове:  

Оставете отговор