Принуден да убива

 

Принуден да убива

 

“Принуден да убива” е екшън филм от 2009-та година. Излязъл директно за DVD и заснет с приличен бюджет, той прави впечатление най-вече с участието на Стивън Сегал – майстор на айкидо и звезда от брутални екшъни от края на 80-те и началото на 90-не като “Труден за убиване”, “Над закона” и “Под обсада”, превърнали се в култова класика за поколението на видеокасетите. Сегал продължава да снима филми и макар те вече да не излизат по киносалоните си имат своите зрители. Този е един от тях.
Руслан /Сегал/ е бивш руски мафиот, оттеглил се от престъпния живот и изкарващ прехраната си като автор на популярни криминални романи. Миналото му обаче се променя когато неговата дъщеря Лени решава да се ожени за сина на негов стар познайник от гангстерските среди. Руслан отива на сватбата и малко след това научава смразяваща вест – бившата му съпруга е намерена с прерязано гърло, а дъщеря му е в критично състояние. Руслан се уговаря с полицията да скрие факта, че момичето е оцеляло и заедно с годеника Степан започва да издирва убийците, като пътят неумолимо го води към престъпния бос Михаил Абрамов, бащата на Степан, който е готов да използва всички средства, за да върне сина си към пътя на престъпленията и да го откаже от почтен живот. Абрамов е решил да се отърве и от стария си враг Руслан, като преди това избие всички, които той обича – но е избрал грешния човек, с който да се заяжда…
През последните години развитието на технологиите позволи на много филми, направени на DVD да изглеждат съвсем не лошо, а този се е получил почти чудесно. Историята хваща злокобната атмосфера на руската мафия и изобилства от страховити престрелки и жесток ръкопашен бой, в който Стивън Сегал се връща към най-добрите си години и брутално наказва дръзналите да се изпречат на пътя му. Брилянтно е драматургичното решение ключовите сражения да се провеждат на фона на музиката от грузински танци, което спомага за изграждането на специфичната атмосфера. Като предупреждение към по-младите зрители трябва да се отбележи, че филмът е изпълнен с неописуеми жестокости – Сегал изтребва противниците си с методи, които биха направили някои злодеи от хорър горди, а политическата коректност е хвърлена в кошчето за боклук, като филмът изобилства от хомофобски подмятания и голи мадами, танцуващи около мафиози, предстоящи да бъдат направени на руска салата. Най-интересното е, че историята на “Принуден да убива” изглежда цитирана почти 1:1 от екшъна на Лиъм Нийсън “Твърде лично 3”, излязъл по кината по-рано тази година. Сегал, разбира се, е далеч от актьорските умения на Нийсън, но за сметка на това няма равен в демонстрациите на това колко смъртоносно може да бъде иначе сравнително миролюбивото бойно изкуство айкидо, особено придружено с арсенал от пистолети и автомати. “Принуден да убива” в никой случай не е филмов шедьовър, но е як, здрав екшън като от добрите стари времена на видеокасетите и определено си струва гледането.

 

out for a kill

Поради богатата гама образи, които изиграва, Стивън Сегал има два филма, преведени на български като “Принуден да убива”. Аз вече се спрях на сполучливия Driven to Kill от 2009-та година, а сега насочвам вниманието си към Out for a Kill, който е направен шест години по-рано, като поне част от сцените са заснети в България.
Стивън Сегал влиза в ролята на професор по археология /зашеметяващо!/ на име Робърт Бърнс, който е изкопал ценни артефакти от историята на средновековен Китай. За нещастие обаче Бърнс бива въвлечен в скандал с наркотрафик, в който загива асистентката му. Във фигурите, които е изкопал е скрита дрога и Бърнс е арестуван. По-късно шпионската агенция ДЕА го вади от ареста с надеждата да подмами трафикантите, които са от могъщ китайски синдикат на мафията. Те клъвват и изпращат убийците си по петите на Бърнс, като /предвидимо/ костват живота и на съпругата му. Това разгневява професора и го кара да тръгне по средите на убийците, ръководени от могъщ китайски кръстник. Той изпраща срещу него най-страховитите си гангстери…
Исках да харесам този филм, тъй като съм фен на Сегал и действието на моменти от филма се развива у нас. За съжаление обаче като изключим една зашеметяваща битка в бръснарница с азиатец, който игнорира законите на гративацията, този филм си беше чиста загуба на време. Сегал ходи и трепе, което е добре, той е готин, когато прави това, но сценарият, който трябва да вплете в историята битките издава изключителна драматургична немощ и на моменти изпада в тотално безсмислие. Ако трябва да избирате между двата филма, гледайте Driven to Kill.

Оставете отговор