Приключенията на малкото таласъмче

Приключенията на малкото таласъмче


Author: Darth Sparhawk
Date: 03.07.2014

Вече на няколко пъти споменах, че жанрът на книгите-игри сполучи да се върне от забвението благодарение на огромния труд, който няколко ентусиасти хвърлиха. Но докато повечето нови заглавия на пазара сякаш привличат интереса на вече съществували фенове, които преоткриват старата си мания, книжките за Малкото таласъмче на Никола Райков определено привличат нови читатели – и то сред най-малките, децата, които все още виждат света забавен, прекрасен и пълен със смешни приключения. Ако имате малчуган вкъщи или пък просто искате да се върнете към детската невинност, трудно ще направите по-добър избор от това да си вземете двете приказки за Малкото таласъмче.
 photo prikazka-igra1_zps41e461d5.jpg
Голямото приключение на малкото таласъмче
Първата книжка ни запознава с малкия Таласъмчо, който е изправен пред голяма дилема. Зимата предстои, храната му е към своя край и той трябва да реши откъде да си намери запаси. Оттам нататък избора е в ръцете на читателя – или, ако е особено малък – слушателя – който ще трябва да избере накъде да отиде. Какъвто и да бъде изборът му го чакат най-различни и забавни приключения и срещи с чудновати и симпатични приятели, сред които великан, една суетна лисица, едно чаровно таласъмче момиче, стара катерица, която говори в рими и какво ли още не. В добавка към забавната и добре написана история, малкия читател ще може да се наслади и на наистина ВЕЛИКОЛЕПНИТЕ илюстрации в книжката, която е невероятно красиво и луксозно издание за не особено висока цена – с твърда корица, гланцирана хартия, цветни картинки, които ще позволят на играча изцяло да влезе в ролята на таласъмчето и да се потопи в света му.
И понеже играта е за малки деца, истински лош финал няма, най-много да преядеш. Така че ако сте родител и се притеснявате за детенцето си, няма за какво – Никола Райков не е Марк Смит например и няма да го разтрои по никакъв начин.

 photo prikazka-igra2_zps3c137934.jpg
Още по-голямото приключение на малкото таласъмче
Като всяка хубава приказка и тази за Малкото таласъмче има продължение. Този път Таласъмчо е по-голям, но и грижите му са по-големи – дупката му е наводнена и той трябва да реши какво да прави. За щастие, Никола Райков му е предложил най-различни весели варианти, които този път включват пътуване чак до Африка, морски поход до море от мляко и дори навлизане в страната на сънищата. Отново, както и в първата книга, забавни са срещите с различни персонажи като Рачо Осмокрачо Капитана, Шарения Щъркел, щраусът Страхльо, който благодарение на вашите избори може и да стане Нестрахльо. Както и в първата книжка, тези приключения ще са забавни за малкия читател, но и остроумни за по-големите, както е във вечни класики като “Мечо Пух” и “Малкият принц”. Освен това изданието остава на изключително високо ниво, с може би още по-красиви картинки.
Като цяло, макар да съм попорастнал за такива детски приказки, аз искрено се насладих на приключенията на Малкото таласъмче и смятам да ги дам на някой, който ще ги оцени още повече – моят малък племенник, който съм убеден, че ще ги хареса много.
Не знам дали мога да дам по-добра препоръка от това. Но пък Таласъмчето я заслужава!

 

Един коментар за Приключенията на малкото таласъмче

  • Цитаделата  :

    […] Цялото ни ревю за книгите може да си припомните ТУК! […]

Оставете отговор