Предлагат цензурата на Интернет пред Европарламента

citadelata new logo

Най-лошите опасения на Интернет потребителите в Европа се сбъднаха в днешните преговори за приемането на нов закон за авторското право в мрежата. Натискът на евродепутата Аксел Вос, защитаващ интересите на винаги алчните корпорации от развлекателната индустрия, доведе до предложение на нов закон, който потвърждава въвеждането на филтри за съдържание във всички комерсиални сайтове, в които потребители качват съдържание, както и налагането на такси за споделяне на линкове в социалните мрежи. Преди да стане факт, този закон трябва да бъде гласуван от Европарламента, което ще стане през март или април. Ако бъде приет, сайтовете ще трябва в срок между година или две да се съобразят с новите директиви. Така европейските потребители ще бъдат оковани в среда, напомняща Интранета на Северна Корея, където съдържанието се одобрява от правителството.

Евродепутатката Юлия Реда от пиратската партия на Германия, която се бори упорито срещу приемането на новия закон, избегна упрек към Европейския съюз като цяло и призова избирателите да не изливат гнева си към популистката десница, която всъщност е подкрепила спорните членове 11 и 13 от новия закон по линия на френския национален фронт. Реда обаче посочи като виновници парламентарната група на консервативната Европейска народна партия.

Европейските граждани все още имат шанс да изяват съпротива срещу новия закон, като подпишат петиция за спасение на свободния Интернет и се свържат с евродепутатите от своята родина, за да ги помолят да гласуват против новия закон, което могат да направят от сайта Save Your Internet.

Тагове:  

Оставете отговор