Последната битка (Белгариад #5)

poslednata bitka

И така, стигнахме и до края на нашия преглед на класическата сага “Белгариад”, излязла изпод перото на майстора Дейвид Едингс, фентъзи, което владееше ума на феновете в “Цитаделата” през първите години от съществуването на клуба и е любимо на цяло едно поколение читатели в Щатите и по света.  Както казах още в ревюто на първата книга, “Пророчеството”, винаги е притеснително да се върнеш към любимите си четива от юношеските ти години, тъй като тогава човек пламти, лесно се зарибява и страстно обича, което го прави сляп за недостатъците на дадена книга. Когато пораснеш малко, страстите се охлаждат, ставаш по-взискателен и по-циничен, започваш да виждаш неща, които обективно не са добре.

Ще излъжа, ако кажа, че съм изгълтал “Белгариадата” на 32 със същия плам, с който го направих като тийн, когато издирвах томчетата от поредицата по масите със стари книги и ги изчетох в объркан ред, а после още няколко пъти както трябва, включително на английски. На моменти действието ми беше бавно. Като цяло ми бе ясно какво ще стане, не само защото съм чел романите преди години. Положителното обаче надделява – Едингс е майстор разказвач и не само, че не разочарова, но успява  и да трогне читателя в завършека на сказанието си за богове, вълшебници и пророчества.

enchanters end game old

Белгарион, Силк и Белгарат са тръгнали на финалното пътешествие, което ще ги отведе до гробницата на злия бог Торак. Пътят им минава през владенията на ангараките, където враговете са на всяка крачка, а също и през ледените земи на мориндимите, хора без богове, които се кланят на дяволи. Дори ако успеят, задачата пред Гарион, доскоро обикновено фермерско момче, а днес вълшебник, предопределен да изпълни древно Пророчество, изглежда невъзможна – той трябва да се изправи срещу безсмъртен бог и не просто да го победи, а да го убие.

В същото време армията на Се’Недра, на пръв поглед огромна и непобедима, се изправя срещу пълчищата ангараки, разделени на две между кралят на мургите Таур Ургас и Закат, императорът на Малорея. Двамата тирани се борят за власт помежду си и гледат на съюзната войска между алорни, аренди и толнедранци повече като досадна подробност, която може да наклони везните в полза на единия или на другия. Колкото и могъщи да са мимбратските рицари, точни астурианските стрелци, дисциплинирани толнедранските легиони или смъртоносни алгарските конници, в крайна сметка те не могат да се противопоставят на такива множества, а вълшебните сили на Поулгара и Белдин ще бъдат поставени на върховно изпитание от обединената мощ на гролимските жреци.

enchanters end game another

Но в крайна сметка Последната битка няма да се реши нито от мощта на армиите, нито дори от силата на магиите. От безброй години във вселената има две противопоставящи се една на друга сили, две Пророчества, а накрая трябва да остане само едно. Дали това ще е Пророчеството на светлината, чиито защитник е младият вълшебник Белгарион, от който зависи светът да остане свободен? Или ще надделее тъмното Пророчество, извратило бога-дракон Торак и превърнало го в зло, което дори не може да бъде възприето? Те изглеждат напълно равностойни – а везните ще се наклонят в едната посока от най-неочакваните неща…

Кулминацията на “Белгариад”, както и на всяко епично фентъзи, действително включва мащабни битки, срещи с чудовища и размахване на огромни мечове и макар Едингс да не предлага драматизма на Брукс и Фийст, а още по-малко епохалните мащаби от по-късни творби като сказанията за Warhammer, той не се излага и ще зарадва любителите на военни стратегии или запомнящи се дуели. Силата на “Белгариад” обаче е във финалното послание, в тихото достойнство, с което се решава съдбата на вселената, в решителната, непоколебима, но и изпълнена със странна тъга победа, подир която следва топлия, трогателен финал на една приказка, която ти казва, че въпреки трудностите, всичко ще бъде наред. Ясно е, че млад човек е полезно да чете такива книги – но си мисля, че и за порасналия фен, вече сблъскал се с живота, не е излишно да си припомня тези истини, особено когато са представени от разказвач, сладкодумен като Дейвид Едингс.

А иначе приключението продължава в още по-големи мащаби с поредицата “Малореон”, която ще опитаме да представим в края на годината!

enchanters end game

Оставете отговор