Новият Star Wars оглави бокс-офиса, но раздели феновете

landscape-1502299470-kylo1

“Междузвездни войни – Последните джедаи” оглави американския и световен бокс-офис, като резултатът му в Съединените Щати е вторият в историята, ако не се отчита ефектът на инфлацията върху броят продадени билети. Осмият епизод от поредицата, създадена от Джордж Лукас и продадена преди няколко години на “Дисни” се отчете с 220 милиона долара приходи от кината в Северна Америка и общо 450 за света – резултат впечатляващ, но все пак по-слаб от този на “Силата се пробужда” на Дж. Дж. Абрамс преди две години. Все пак може да се каже, че филмът се е възползвал максимално от добрите отзиви на щатската кинокритика и положителните оценки в първите дни след премиерата, като е привлякъл максимален брой зрители по кината. Техните реакции обаче са далеч по-полярни, отколкото се очакваше. В сайтове като Rotten Tomatoes и Metacritic около половината ревюта от обикновени фенове са крайно отрицателни, тенденция, която в по-малка степен се прехвърля още в Imdb и социалната мрежа Twitter. Сред отзивите на фенове четем мнения като “най-лошият филм за Междузвездни войни досега”, “разревах се след първите 90 минути”, “лош сюжет, слаб сценарий”, “смъртта на Междузвездни войни” и други подобни. Като причина за тези екстремни реакции са посочени странното развитие на сценария и героите, липсата на вътрешна логика в сюжета, екстремалната политическа коректност.

По-трудно могат да се намерят положителни мнения, които са на хора, останали изненадани от обратите в сюжета на фона на считания за твърди предпазлив “Силата се пробужда”, както и такива, отбелязващи чисто техническите постижения на филма като ефекти и кинематография. Като цяло обаче остава впечатлението, че “Последните джедаи” се приема по начин, сходен с “Батман срещу Супермен” на Зак Снайдер – комерсиално успешен филм, който разделя публиката на две. Разликата е, че добрата организация на “Дисни” е осигурила почти универсална подкрепа за продукцията си от страна на американската критика, макар европейската да не е така категорична в одобрението си.

Какво означават тези отзиви за поредицата предстои да разберем, но поне едно е сигурно – аз и “Цитаделата” не сме неутрален арбитър в спора и определено заемаме позицията на феновете, които категорично отхвърлят този вариант за продължение на оригиналната сага от Джордж Лукас. Ние няма да включим “Последните джедаи” в номинациите за нашите годишни награди – жест, който е чисто символичен за хит с такъв мащаб, но за нас, като хора, израснали и обикнали с първите шест части, е необходим начин да изразим протеста си срещу случващото се. Поради това и е възможно за в бъдеще силно да намалим новините около тази версия на вечната сага, докато те стигнат възможния минимум, за което се извиняваме на нашите читатели. Все пак обаче, този сайт е хоби за удоволствие, а “Междузвездни войни” от няколко години не ни го носят. Винаги обаче ще останем верни на класическата трилогия от 80-те и трите епизода за Анакин от началото на новия век. Това си остават едни от любимите ни филми и ние никога няма да ги предадем 🙂

i wanna kiss anakin

Оставете отговор