Нова книга от скандалния автор Филип Пулман

book of dust

На книжния пазар у нас излезе “Малката лодка”, том първи от “Книга на праха”, новото фентъзи на британския писател Филип Пулман в света на сагата “Тъмните му материи”, която предизвика скандал преди години с антихристиянските си послания. Самият Пулман също е известен с това, че е говорил против Толкин и К.С. Луис, а книгата му “Северно сияние” бе филмирана като “Златният компас” – продукция, която бе направена с много инвестиции, но не успя да ги върне в бокс-офиса и не получи продължение.

Малкълм Полстед е от онези наблюдателни и будни момчета, които остават до голяма степен незабелязани. Вероятно затова неизбежно се превръща в шпионин…

Бащата на Малкълм има странноприемница на име „Пъстървата“ на брега на река Темза, в която се отбива цял Оксфорд. Момчето и демонът му Аста редовно дочуват новини, клюки и скандални случки, но през една дъждовна зима се натъкват на нещо съвсем различно.

Малкълм намира тайно писмо, в което се говори за опасно вещество, наречено Прах, а изследователката, за която е предназначено писмото, открива момчето. Когато тя го моли да си държи очите отворени на четири, Малкълм започва да се сблъсква с най-различни подозрителни лица: пътешественика лорд Азриел, който бяга от преследвачите си; главорезите на Магистратурата; циганин на име Корам, който го предупреждава за предстояща опасност, и красива жена със зла маймунка за демон. Всички се интересуват от едно − бебе на име Лира.

Лира е от онези деца, които привличат хората като магнит. И Малкълм смело и жертвоготовно е решен да я защити от надигащата се буря.

На български “Малката лодка” се издава от “Бард”, които публикуват и друг много известен автор с противоречиви послания – Дан Браун (“Шифърът на Леонардо”). Те обаче издават и книгите на великия Дж.Р.Р. Толкин, както и на много други фентъзи автори. През погледните годишни награди за фентъзи и хорър, “Бард” спечелиха класациите за Книга и Автор на годината с “То” на Стивън Кинг, което пуснаха в два тома с твърди корици.

Тагове:  

Оставете отговор