Не пускат издателство “Гаяна” за Панаира на книгата – нямало място в НДК

Тази сутрин издателство “Гаяна” получи отказ от участие в пролетния Панаир на книгата. Причината е куриозна – нямало места. Ето какво сподели издателят Явор Цанев в социалната мрежа “Фейсбук”:

Асоциация Българска Книга отказа на моето издателство Gaiana book&art studio да има щанд на Панаира на книгата, въпреки че издаваме основно БЪЛГАРСКИ книги, от БЪЛГАРСКИ автори.
На всички наши автори, на които обещах, че ще могат да направят среща с автограф, да представят книгите си, както и на читателите, не мога да кажа друго, освен истината: това е некоректност и граничи с абсурда, защото сме заявили навреме щанд, изпълнили сме всички условия дотук и нямаме смислено обяснение защо ни се отказва.
Така на Панаира на книгата няма да има списание Dracus (единственото периодично списание на хартия за родна фантастика), излезлите досега 19 заглавия от единствената действаща в момента поредица за българска фантастика Колекция Дракус, уникалните сборници от единствените по рода си конкурси в страната Вдъхновени от Краля, 451 градуса по Бредбъри и ПО крилете на гарвана. Ще ми се да обърна внимание, че сред изданията ни има книги на автори като Змей Горянин, Агоп Мелконян, апокрифни текстове на Иван Пейчев, Шведско-български и Българо-шведски речник, книги, свързани с град Русе, естонски класици, книги с национални награди и т.н. и т.н.
Разбира се, така няма да мога да представя на панаира и собствените си книги: Странноприемницата (второ допълнено издание); Вино за мъртвите (второ допълнено издание); Слънчогледите; Home, sweet home!; Необходими ангели.
Смятам, че че щяхме да представим достатъчно стойностни и интересни заглавия за всички вас.
Благодаря за вниманието!

“Гаяна” безапелационно спечелиха наградите за Издателство на годината последните две години в “Цитаделата” и за нашия клуб е озадачаващо как не се намира място за тях в иначе огромния Национален Дворец на Културата, още повече, че много издателства прескачат Пролетния панаир, тъй като го намират за слабичък. Ето какво сподели в коментар под постинга на Явор Цанев поетесата Весислава Савова:

“Те губят. Ти и авторите ти сте търсени и харесвани от читателите (…) може би сте забелязали спада на ингерес към Панаира на книгата с всяка изминала година. Следя внимателно.”

За нас от “Цитаделата” това решение на АБК е разочароващо, тъй като и нашите книги са издавани в последните години от “Гаяна” (преди това сме използвали услугите на “Елф” и “Екопрогрес”). Ние не знаем кои издателства ще участват в Панаира напролет и също така до каква степен ще е интересно събитието. Надяваме се поне книгите-игри да имат щандове, за да не се превърне литературния празник в натруфен магазин на монополисти, в който за по-малките бутикови издатели, които придават вкус на цялото събитие, места няма.

Оставете отговор