Не пускат издателство “Гаяна” за Панаира на книгата – нямало място в НДК

Тази сутрин издателство “Гаяна” получи отказ от участие в пролетния Панаир на книгата. Причината е куриозна – нямало места. Ето какво сподели издателят Явор Цанев в социалната мрежа “Фейсбук”:

Асоциация Българска Книга отказа на моето издателство Gaiana book&art studio да има щанд на Панаира на книгата, въпреки че издаваме основно БЪЛГАРСКИ книги, от БЪЛГАРСКИ автори.
На всички наши автори, на които обещах, че ще могат да направят среща с автограф, да представят книгите си, както и на читателите, не мога да кажа друго, освен истината: това е некоректност и граничи с абсурда, защото сме заявили навреме щанд, изпълнили сме всички условия дотук и нямаме смислено обяснение защо ни се отказва.
Така на Панаира на книгата няма да има списание Dracus (единственото периодично списание на хартия за родна фантастика), излезлите досега 19 заглавия от единствената действаща в момента поредица за българска фантастика Колекция Дракус, уникалните сборници от единствените по рода си конкурси в страната Вдъхновени от Краля, 451 градуса по Бредбъри и ПО крилете на гарвана. Ще ми се да обърна внимание, че сред изданията ни има книги на автори като Змей Горянин, Агоп Мелконян, апокрифни текстове на Иван Пейчев, Шведско-български и Българо-шведски речник, книги, свързани с град Русе, естонски класици, книги с национални награди и т.н. и т.н.
Разбира се, така няма да мога да представя на панаира и собствените си книги: Странноприемницата (второ допълнено издание); Вино за мъртвите (второ допълнено издание); Слънчогледите; Home, sweet home!; Необходими ангели.
Смятам, че че щяхме да представим достатъчно стойностни и интересни заглавия за всички вас.
Благодаря за вниманието!

“Гаяна” безапелационно спечелиха наградите за Издателство на годината последните две години в “Цитаделата” и за нашия клуб е озадачаващо как не се намира място за тях в иначе огромния Национален Дворец на Културата, още повече, че много издателства прескачат Пролетния панаир, тъй като го намират за слабичък. Ето какво сподели в коментар под постинга на Явор Цанев поетесата Весислава Савова:

“Те губят. Ти и авторите ти сте търсени и харесвани от читателите (…) може би сте забелязали спада на ингерес към Панаира на книгата с всяка изминала година. Следя внимателно.”

За нас от “Цитаделата” това решение на АБК е разочароващо, тъй като и нашите книги са издавани в последните години от “Гаяна” (преди това сме използвали услугите на “Елф” и “Екопрогрес”). Ние не знаем кои издателства ще участват в Панаира напролет и също така до каква степен ще е интересно събитието. Надяваме се поне книгите-игри да имат щандове, за да не се превърне литературния празник в натруфен магазин на монополисти, в който за по-малките бутикови издатели, които придават вкус на цялото събитие, места няма.

5 коментара за Не пускат издателство “Гаяна” за Панаира на книгата – нямало място в НДК

 • Валентин Д. Иванов  :

  За съжаление нищо ново под слънцето – разпространителите винаги
  са гледали пренебрежително на БГ автори и издания. Дракус е
  поредното издание/издателство, което се сблъсква с този проблем,
  явно нещата не са се променили перз годините.

  Аз виждам само един начин да се промени това отношение – да се
  пробие извън България и после с реномето спечелоено там да се
  атакува нашия пазар. Както се опитваме да правим в Човешката
  библиотека или както правеше едно време Христо Пощаков и сега
  Хараламби Марков.

  Корекция: Дракус не е единственото периодично списание на хартия
  за родна фантастика, Терата продължава да си сътществува. Аз като
  човек, обвързан с нея и с вестника педи нея, се чуствам засегнат.
  🙁

  • Alexander  :

   Привет! Радвам се, че “Тера” продължава да излиза, нещо, което самият аз не знаех. Все пак ние правим директен цитат на казаното от Явор Цанев. Дали отвън може да се пробие вътре е въпрос, който според мен е получил своя отрицателен отговор – макар аз да харесвам много книгите на господин Пощаков, смятам, че те не получиха достатъчно признание, нещо повече, той се срещна с много груби хулители на творчеството му, макар ние да не бяхме от тях и да сме присъждали награди на книгите му. За Хараламби ми е трудно да направя преценка – четох един негов разказ, който е дързък като идея и вероятно професионално изпипан като изпълнение, но не ми беше по вкуса заради крайната си описателност и липса на динамика в сюжета.
   Поздрави!

 • Валентин Д. Иванов  :

  Ами не. Ако тези примери не ти харесват, вземи Мирпослав Пенков.

 • Валентин Д. Иванов  :

  А, аз уж коментирах, но май коментарът ми е изчезнал.

  Цитат не цитат, нека да поставим нещата на мястото им.
  За пробоивите не си прав и по-скоро бих казал, че Христо
  Пощаков получи такъв прием от чиатса човешка завист.
  Ако все пак не ти харесват тези примери ще ти дам друг –
  Мирослав Пенков.

  • Alexander  :

   не е изчезнал, просто ръчно одобрявам коментарите, защото иначе има много рекламни съобщения като спам 🙂 За Христо си прав – огорчиха един чудесен автор от проклетия. Човек да се запита дали и това не е проблем, прословутия гений на завистта у нас.

Оставете отговор