“Монахинята” разби рекордите на “Заклинанието”

nun-poster

Монахинята“, новият филм на ужасите от вселената на “Заклинанието”, дебютира суперуспешно в световния бокс-офис, след като подобри всички рекорди в поредицата на Джеймс Уон и записа вторият най-успешен първи уикенд за хорър след този на “То” преди година. Интересно е, че и двата филма се разпространяват от “Уорнър”, които силно залагат на ужасите през последните няколко години.

В Щатите “Монахинята” спечели 53 милиона долара и така лесно подобри досегашния най-добър резултат на филм от поредицата – първата част на “Заклинанието”, която взе 41 милиона през 2013-та. Преди началото на уикенда очакванията за “Монахинята” бяха филмът да вземе към 30 милиона, особено предвид масираната атака от страна на американски либерални критици в сайта “Развалени домати”. Както обаче отбеляза съкрушен представител на конкурентно филмово студио, “хорър феновете не четат домати”. Вместо това отидоха на кино, за да подкрепят любимия си филм, като “Монахинята” е отбелязала ръст спрямо предишните части сред мъжката аудитория, която съвременните кинодейци в Холивуд често пренебрегват и обиждат, но също и сред младежите. И това не е всичко – въпреки изброените фактори в САЩ филмът е по-малко успешен, отколкото в други държави!

Извън територията на Северна Америка, “Монахинята” добавя още 77 милиона към резултата си от първия уикенд. В страни като Бразилия, Индонезия, Испания и Обединените Арабски Емирства, “Монахинята” отбелязва най-доброто начало в историята на хорър жанра, като се представя силно още в Мексико, Индия, Германия, Австралия и Великобритания, а премиерите във Франция, Русия и Япония тепърва предстоят.

Като цяло филмът печели 131 милиона долара приходи само за един уикенд срещу бюджет от едва – внимание! – 22 милиона. Това означава, че филмът вече е на огромна печалба, само след няколко дни по кината! Нещо, което е напълно заслужено и потвърдено не само от нашето ревю, но и наши критици, които познаваме и не скачат срещу всеки филм, в който се засягат теми като вярата, подобно на свои западни колеги. Разбира се, чарът на “Монахинята” е и в това, че не е дидактичен, а просто разказва една прекрасна история на ужаса, в която едно обикновено момиче, врекло се на Бога, изправя вярата си срещу абсолютното зло.

В заключение ще кажа, че “Монахинята” достойно замести “То” като ужас и бокс-офис през тази година и се надяваме и за в бъдеще да има също толкова ефектни и завладяващи филми на ужасите!

Оставете отговор