Мобилни костюми “Гъндам”

gundam volume 1

Ревю на Стефан Куюмджиев

От близо  сто години човечеството живее обединено в колонии в земната орбита под абсолютната власт на Земната Федерация Тази ера на космическа колонизация си има ново име и нов календар – Вселенска Епоха (Universal Century). Но в седемдесет и деветата  нейна година избухва война. Княжество Зеон – група колонии, обявили независимостта си от Федерацията наскоро, използващи гигантски роботи наричани от тях Мобилни Костюми и агресивна нападателна стратегия,включваща използването на една от колониите (огромни цилиндрични хабитати) като изкувствен метеорит, успява в първите седмици на войната да изтреби половината човечество в борбата си за независимост, като Мобилните им Костюми им дават редица преимущества пред по-традиционните въоръжени сили на Федерацията.

Действието започва година след тези събития в неутралната колония Страна 7 (като групите колонии в орбита около Земята са наречени Страни от 1 до 7,според тяхната отдалеченост), където Федерацията складира материалите си за тайният Проект V, с  който целят да разработят собствени Мобилни Костюми,за да могат да се опълчат на Зеон на равна почва. Зеонски боен круизер, командван от лейтенант Шар Азнабъл-боен ас известен с прякора си Червената Кометаи според мълвата непобедим в неговият червен Мобилен Костюм попада на новият боен кораб на Федерацията-„Бяла База“, докато той влиза на пристан в неутралната колония и командирът му  е принуден да разузнае. В последвалата конфронтация Мобилните Костюми на Федерацията биват открити и Амуро Рей – мълчаливо,затворено и необщително момче бива принуден да пилотира един от тях-наречен Гъндам,за да защити цивлните в колонията от Мобилните Костюми на Зеон. Заедно с още няколко негови познати от колонията и оцелелият след Зеонската атака военен персонал му се налага да избяга от колонията в „Бялата База“ и да се отправи към Земята, преследван от Шар, търсейки някакъв край на кошмарната си ситуация, сред пламъците на Едногодишната Война.

gundam volume 2

Така започва първото аниме, положило основата за скоро ставащата на четиридeсет години поредица „Гъндам“ и възрастта му си личи в много неща – като започнем от анимацията, минем през тематиката и завършим със саундтрака. От тези, единственото, което е остаряло зле е анимацията и донякъде визуалният стил. Много кадри са рециклирани,множество пропорции бъркани често (дотолкова,че има шеги как „Гъндам“ всъщност умее да си променя формата) и като цяло движенията много рядко изглеждат флуидни и приятни за окото. Визуалният стил е остарял, но това не го прави по-малко уникален, нито му пречи да постави основите на красивият и завладяващ стил в който продължението му- „Зета Гъндам“ е издържано. Тематиката на поредицата „Гъндам“ (поне UC разклонението му) като цяло е фокусирана върху безсмислието, ужаса, но въпреки това цикличната природа на войната, както и на това как различните видове хора се променят, еволюират, съзряват и полудяват по военно време и първото „Гъндам“ аниме не е изключение от това. Ние проследяваме промяната на Амуро Рей от антисоциален тийнейджър към закоравял войник привързан към своята бойна машина и после преоткриването на човечеството загубено от него. Това разбира се не е единственото развитие на герой или драматична развръзка в шоуто,но не мога (и не мисля,че трябва) да покрия всичките му 43 епизода в това ревю. Саундтрака на Гъндам остава също толкова въздействащ, меланхоличен красив и уникален като при излизането му – бивайки предимно диско и естрадна музика, което пасва перфектно с визуалният стил и атмосфера на шоуто. Тъй като въпреки всичките ми претенции колко задълбочен и уникален е Гъндам той все пак си остава екшън шоу и трябва да кажа поне няколко думи за…екшъна в него. Той,колкото и да е учудващо имайки предвид  дървената анимация, е въздействуващ и красив. Мобилните Костюми с които повечето битки са водени се движат флуидно и имат едновременно чувство за тежест, но и грация,което прави всяка битка уникална (особено тези водени на Земята,защото космическите са си мъничко монотонни) и запомняща се.

gundam volume 8

В заключение лесно мога да кажа,че Гъндам едновременно само по себе си има достойнствата на запленяваща и въздействуваща научнофантастична история, но и освен това е порта във завладяващият епос на Вселенската Епоха. Въпреки тези си качества то остава старо и дълго аниме, което не бих препоръчал на всеки аниме фен,освен ако не е също така и мека фен заедно с това. Разбира се има филмова трилогия,която качествено обобщава и преразказва анимето,съставена от комбинация от кадри от самото аниме и новодобавена анимация, които излизат около две години след самото шоу. Изборът на един нов фен между анимето и филмите е негов,тъй като и двете предават посланието и сюжета на „Мобилни Костюми  Гъндам“ прекрасно. С каквато причина и в какъвто и формат човек да гледа първият „Гъндам“, не мисля,че ще остане разочарован.

Оставете отговор