Мискемакус

misquamacus

Мискемакус е герой от Мита за Ктхулу, измислен от писателите Х.Ф. Лъвкрафт и Огъст Дерлет, който придобива известност с ролята си на основен антагонист в поредицата “Маниту” на Греъм Мастертън.

Мискемакус се счита за най-великият индиански шаман в историята и може би най-големият чудотворец, стъпвал някога на Земята. Смята се, че със заклинанията си той можел да издига цели планини, а също, че е безстрашен и не се колебае да призовава и най-страшните манитута (духове от митовете и легендите), а именно тези на Великите древни, могъщите богове, владеели Земята във времената отвъд самото време.

Мискемакус е бил шаман на народа алгонкин, който бива шокиран от появата на белия човек в Америка. Макар да имал достатъчно силна магия, че да не се безпокои от революционните за коренното население на континента огнестрелни оръжия, шаманът бил ужасен от появата на нови и непознати болести, които изтребили цели народи, още преди натрапниците да стигнат до тях. За да отмъсти, Мискемакус се изгаря жив в ритуал, който би му позволил да се прероди след четиристотин години за да отмъсти.

Мискемакус се преражда като зародиш, появил се като тумор на гърба на млада жена, която бива приета в болница. От нейното съзнание той събира достатъчно познания за света през ХХ век и се изпълва със злост затова, което белите са сторили с народа му. За да отмъсти, той излиза от зародиша и незабавно започва да призовава отвратителни демони от индианските митове, включително и един от Великите древни. Цял полицейски взвод загива в сблъсъка си със съществата от света на незримото, но в крайна сметка магията е развалена от Хари Ърскин, гадател, който по принцип е шарлатан, но всъщност има скрита сила, както и от Пеещата скала, индиански шаман, който, макар да е изпълнен с гняв към престъпленията на бледоликите, се противопоставя на плановете на Мискемакус да ги изтреби.

Върнат в света на отвъдното, шаманът се свързва с духовете на свои другари, с които обсебва цял клас деца. Целта му е да призове Великия Ктхулу и така да върне властта му над Земята. Срещу него обаче отново се изправя Ърскин, който се свързва с духовете на бели заселници, избити от индианците и с тяхна помощ проваля заклинанието. В битката обаче загива Пеещата скала, убит лично от Мискемакус.

След това си поражение, шаманът се решава да потърси помощта на божество, по-могъщо и зло дори от Ктхулу, а именно сенчестия бизон Актуновихио, богът на подземния свят от митологията на шейените. Проблемът е, че всички зли манитута от митовете на индианците действат на принципа на сделката, а Актуновихио може да бъде изкушен само от голям брой души, които да отвлече във Великите Ловни Полета. За да му ги осигури, Мискемакус се съюзява с призрака на д-р Хамбоне, най-великият вуду магьосник в историята, който също мрази белите заради робството на чернокожите в Америка. Д-р Хамбоне дава душите на загиналите несправедливо роби на Мискемакус, който призовава с тях Актуновихио и предизвиква серия от опустошителни земетресения в Америка, с които избива седем милиона души. На пътя му обаче отново се изправя Хари Ърскин, който научава как се ловят духове от записките на стар сръбски заселник от миналото и измамва кръвожадния бог на шейените, като разбива на части и душата на Мискемакус.

Индианският шаман обаче не може да намери покой и се възражда след терористичната атака от 11-ти септември, като веднага подготвя кърваво отмъщение. Мискемакус обсебва Василе Луп, архивампир от рода на граф Дракула и предизвиква епидемия от вампиризъм в съвременния Ню Йорк. За негово нещастие Ърскин отново се изправя на пътя му и успява да спре вампирите, а с тях и Мискемакус. Отказвайки и не можейки да се предаде (заради клетва, дадена пред Великите древни), Мискемакус атакува с ново проклятие, този път за слепота, като на помощ му идват манитутата на други велики шамани. Ърскин обаче успява да провали и този план, като този път изпраща Мискемакус в земите отвъд отвъдното, откъдето той да не може да се върне повече. Тогава шаманът, който презира гадателя, най-накрая го признава за велик магьосник. След това обаче Мискемакус изпраща по петите му двамата си синове, които се съюзяват с демона Гресел, дошъл от йерархията на европейския ад и така предизвиква чумна епидемия в съвременна Америка, преодоляна изключително трудно, отново благодарение на Ърскин, който работи заедно с професорка по вирусология.

Мискемакус е един от най-решителните и опасни злодеи, измисляни някога. Интересно е, че според единия от неговите синове той не е бил лош човек, но се е изпълнил с горчивина заради смъртта на неговия народ и културата на коренните американци, напълно заличена от доминиращите бели заселници. Доколко това е вярно, може да се спори, тъй като синът му също е склонен да извършва неописуеми зверства, а престъпленията на Мискемакус са шокиращи и брутални, като няма жестокост, която той да не е готов да извърши, за да си отмъсти. Въпреки това, дори по време на най-тежките си битки с него, ясновидецът Хари Ърскин понякога се изпълва с жал към великия шаман, тъгуващ по времената, когато индианците са ловували свободно по земите на Америка, а всяка тревичка, всяко дръвче, всеки камък и всяко езеро са имали свой дух маниту, на който да се молят.

Оставете отговор