Мечове във Времето

SoT Time

Вместо ревю ви представям моя ПРЕДГОВОР за новия сборник от колекцията “Национален Клуб за Фентъзи и Хорър”, последен в серията “Мечове”.

Като всяко хубаво нещо, поредицата „Мечове“ започна почти на шега, след като двамата с Бранимир Събев написахме независимо един от друг сходни като тематика разкази и решихме да поканим и други колеги, за да си ги издадем. После като съставител останах аз и успях да стигна до петия сборник от нашата колекция, „Мечове във Времето“. Той се очертава и да е последният в тази серия, по ред причини, най-важната от които обаче е, че винаги трябва да сложиш точка, докато на публиката все още й е интересно. Фентъзито и фантастиката са пълни с поредици, които са продължавали твърде дълго, докато четенето им не заприлича на неуспешен брак – повече по навик, отколкото защото наистина искате.

Затова пък ми се струва, че сме оставили най-хубавата селекция от разкази за десерт. Аз слагам край на историята за Тримата пазители с най-епичното приключение досега, адашът Лостов разказва изпълнена с обрати история, която ще ви припомни за творбите, накарали ви да се влюбите във фантастиката. Лейди Пол и Вотан в дует разгръщат една „Рапсодия на светлината и мрака“, вдъхновена от старите легенди, а Даниел Иванов се отчита с хумористично, но и динамично приключение. Делиян Маринов се гмурка в дълбокото с дръзка история, която поставя наболял въпрос в една несигурна реалност, екшън, динамика и възможен поглед към нещо по-голямо виждаме от Димитър Запрянов. Димитър Цолов се отчита с разказ в стила „Меч и магия“, който гордо може да застане до произведенията на колоси като Робърт Хауърд и Фриц Лейбър, а Донко Найденов отново доказва, че е българският наследник на Х.Ф. Лъвкрафт. Мирослав Петров използва богатата, но и непозната митология на траките за вълнуващо фентъзи приключение, което е неоспоримо наше, а Петър Атанасов прави гигантски скок в развитието си като автор с една разказана леко, но в същото време грандиозна и паралелно с това много човешка фантастична история.

До известна степен не съм изненадан от това, че разказите се получиха толкова добре. Пътуванията във времето са благодатна тема и логичната кулминация в развитието на нашата поредица, след пътешествията по леда, в града, по морето и в космоса. Надявам се четенето на тази книга да ви достави толкова голямо удоволствие, колкото на мен съставянето й.

Александър Драганов

П.С. Книгата ще може да закупите на официалната й премиера, а ако нямате търпение дотогава, може да ми пишете във фейсбук страницата на “Сказания за Ледената планина“.

Един коментар за Мечове във Времето

  • Цитаделата  :

    […] да прочетете предговора на книгата ми безплатно ТУК! Присъединете се към събитието и във […]

Оставете отговор