Междузвездни Войни – Новелизациите

Междузвездни Войни – Новелизациите

 автор: Sparhawk

В САЩ има традиция малко преди популярен филм да излезе по кината, да се появи книжка по сценария му. “Междузвездни Войни” не са изключение. В тази статия ще ви представим книгите по самите филми на звездната сага.

 

“Приключенията на Люк Скайуокър”

(“Нова Надежда”)

Джордж Лукас

 

Първата книга, която излиза малко преди легендарния филм през 1977 година е дело на самия Лукас, макар немалка помощ да е изиграл и Алън Дийн Фостър. Историята е много добре известна от филма: младия Люк Скайуокър се среща с мъдрия рицар-джедай Бен Кеноби, предавайки му молба за помощ от Бунтовния Съюз. Кеноби му разкрива истината, че самия той е предопределен да бъде джедай и го въвлича в отчаяна битка с могъщата Галактическа Империя и нейната злокобна бойна станция, Звездата на Смъртта. Интересното в книгата са някои детайли, които не са упоменати във филма. Никъде в старата трилогия не се споменават нито името на Императора, нито самото наименование “Лорд на Сит”; в книжката обаче те присъстват. Освен това в книгата се разсейва погрешното впечатление, че губернатора моф Таркин е в равностойно положение с Дарт Вейдър; недвусмислено се споменава, че ситът си играе с военните. Същевременно романа разкрива и някои любопитни колебания на Лукас в първоначалния му замисъл; от пролога на книгата като, че изглежда, че Императора е по-скоро заблуден управник отколкото мрачния зъл гений, който бива разрит в последствие.

Самия стил на книгата е лек и приказен, изключително наподобяващ фентъзи история и доста различен от по-хладния и научнофантастичен Тимъти Зан, например. От разширената вселена, като, че Джуд Уотсън най-наподобява духа на първата книга.

Така или иначе “Приключенията на Люк Скайуокър” е приятно четиво, подходящо както за щурите фенове на сагата, така и за тези, търсещи отпускаща книжка.

На български е издавана два пъти, но и двете издания са доста стари.

 

“Империята Отвръща на Удара”

Доналд Ф. Глът

 

Втората част от поредицата, направена по една от най-любимите серии от филма е дело на автора Доналд Ф. Глът. Скрит на ледената планета Хот заедно с бунтовниците, Люк получава откровение от духа на Оби-Уан Кеноби, който го изпраща в системата Дегоба, където трябва да се срещне с легендарния майстор джедай Йода. В това време обаче ситските лордове, владеещи Империята имат други планове: Дарт Вейдър се заклева пред своя господар Императора, че или ще привлече младежа към Тъмната Страна, или ще го убие…

Глът запазва приятен стил на писане, макар според мен не е тъй сладкодумен като самия Лукас. Някакви съществени допълнения към филма няма; любопитно е обаче да се спомене, че според книгата Вейдър е почти ужасен дори от холограмата на Палпатин и се чувства пред него страхопочитанието на “жрец пред своя бог”.

Както и предишната книга, тази също ще допадне на най-запалените, но може да се чете и просто за удоволствие.

На български език книгата е издадена от поредица “Екран”, но, твърде, твърде отдавна.

 

“Завръщането на Джедаите”

Джеймс Кан

 

В книгата по финалния филм от оригиналната трилогия Люк Скайуокър, вече майстор джедай, трябва първо да освободи приятеля си Хан Соло от зандана на бруталния хътянин Джаба, а после отново да се изправи в решителен сблъсък срещу Империята, която строи нова Звезда на Смъртта. Свидител на завършването и ще бъде самия Император; бунтовниците искат с един замах да унищожат както супероръжието на Империята, така и злия и деспот.

Те не знаят, че Палпатин е предвидил всичко това и крайната му цел е да си спечели нов чирак, обгърнат в Тъмната Страна на Силата.

Най-любопитното нещо в тази новелизация е безспорно момента, в който един срещу друг се изправят Вейдър, Люк и Императора – автора умело влиза в главата на всеки един от героите – любопитно и изненадващо за някои ще бъде да прочетат, че Дарт Вейдър планира да привлече сина си на своя страна и заедно да свалят Палпатин дори и когато е пред господаря си. В книжката се загатва и за могъществото на по-младия Скайуокър, което в последствие се разгръща в разширената вселена.

Както и предходниците си, тази книжка също е издадена от “Екран” в началото на 90-те години.

 

“Епизод І: Невидима Заплаха”

Тери Брукс

 

За първата книга по своята трилогия прелюдия Джордж Лукас се спря не на кой да е за автор, а на самия Тери Брукс, световноизвестния фентъзи-автор на поредицата “Шанара”, който, както отбелязват някои критици е разказвач, равностоен на самия Лукас. Това проличава веднага и в обема на книгата, която е драстично по-голяма от романчетата по старите филми.

Сюжета плътно следва този на филма – откриването на малкия Анакин от Куай-гон Джин и Оби-Уан и зловещите заговори на Дарт Сидиус, стегнали в смъртоносна примка красивата планета Набу.

Както може да се очаква от разказвач като Брукс, стилът на книгата е много добър и той дава интересни подробности, най-завладяваща от които е легендарната битка на Куай-Гон и Оби срещу злия Дарт Мол – чувствата и мислите на Кеноби, който не знае срещу точно какво се е изправил в този момент са изключително любопитни, той възприема ситския убиец като “татуиран луд”.

Въпреки това Тери малко е пресолил яденето с този обем на книгата, която е може би твърде дебела и на моменти досадява. Освен това автор с неговото умение да описва злодеи (Ример Дал, Косача, Финдо Гаск от собствените му книги са доста смразяващи)  можеше да се постарае малко повече докато пише за гледната точка на ситите.

При все това, никой няма да съжалява, ако прочете книгата и обича било “Междузвездни Войни”, било Тери Брукс.

 

“Епизод ІІ: Клонираните Атакуват”

Р. А. Салваторе

 

Самата мисъл за битки със светлинни мечове, описани от Р. А. Салваторе, авторът на незабравимите дуели в книгите за Мрачния елф Дризт до Урден е достатъчна, за да развълнува всеки фен и  втората новелизация по новата трилогия на Джордж Лукас не ще го разочарова.

Салваторе свършва чудесна работа с описанията на любовта на младия Анакин и Падме – дори на моменти бих казал светотатсвено, че в книгата те бяха по-добре направени, отколкото в самия филм; автора също така ловко описва и сложните интриги, увили се около Галактиката. Но, думата е… ах… за битките. Аз поне не съм чел друг автор да описва тъй ловко схватките в далечната галактика, всяко едно от смъртоносните съревнования (граф Дуку срещу Йода, Оби и Анакин срещу Дуку, Оби срещу Джанго Фет) е пресъздадено с неповторим стил и усет, придаващ напълно визията от филма, но и навлизащ в някои допълнителни неща, които няма как да бъдат показани на лента.

Още веднъж аплодисменти за прекрасния автор – жалко е, че новите книжки по прелюдията не са издавани на български език.

 

“Епизод III: Отмъщението на Ситите”

Матю Стовър

 

Традицията всяка отделна книга по Епизод на “Междузвездни Войни” да се пише от различен автор бе спазена и в “Отмъщението на Ситите”, която бе поверена на благодарния Матю Стовър, който сподели, че с тази възможност от никому-неизвестен фентъзи писател, ценен в доста тесни кръгове е станал едно от водещите имена в жанра.

Човек трябва да е живял на луната, за да няма представа за сюжета на книгата, разказваща трагичния край на Джедайския Орден и Старата Република, превръщането на най-великия им герой Анакин Скайуокър в ужасния Дарт Вейдър  и създаването на Мрачната Империя.

История, добре позната от великолепния филм, но отлично разказана и в страниците на книгата на Стовър. Автора успява да опише много добре падащия мрак над галактиката, хващайки в думи както меланхоличната атмосфера на филма, така и чувствата и мислите на различните герои – – именно в това е богатството на това томче. Тъй като в него вие ще можете да прочетете за последните мисли на граф Дуку, един идеалист, подмамен към Тъмната Страна с обещания за по-добър свят, ще почувствате огромното му разочарование, когато разбира как ловко е бил използван от Черния Лорд Сидиус, ще потръпнете, когато над него се спусне мрака на смъртта. Ще усетите също така вътрешните терзания на Анакин, полека-лека превръщащ се в чудовищния Вейдър, на Мейс Уинду, който също е докоснат от Тъмната Страна заради съмненията си, ще почувствате огромната тъга на Йода, който разбира провала си, на Оби-Уан, който губи приятеля си. И, най-накрая, ще потръпнете от силата, коварството и тъмнината на Черния лорд на Сит, на Дарт Сидиус, “сянката”, която сковава Галактиката и се превръща от една страна във великия и безмилостен Император, а от друга се разкрива като отвратително, цинично изчадие, излъчващо само негативни чувства като омраза и презрение и радващо се само на чуждата болка.

Разбира се, тези неща ние виждаме и усещаме и във филма, но книгата дава винаги нещо ново и допълнително, което може пък и да ни помогне да разтълкуваме някои от най-интересните моменти на екрана, а и четенето предлага един поглед от друг ъгъл.

Затова ако четете английски и си намерите тази книжка, хвърлете и едно око – няма да съжалявате.

Оставете отговор