Логан

logan

“Логан: Върколакът” със сигурност ще остане в историята като един от най-мрачните филми, които Марвел някога са снимали. Той ознаменува края на цяла една епоха в X-men: епохата на Върколака. В този филм акцентът пада върху Логан в пъти повече, отколкото в предишните филми от поредицата. Това не е случайно.

20172275f2ebad7-3974-4f3a-9117-eb0e9f026f9e

Началото на филма ни отвежда в Тексас, където Джеймс Логан Хаулет, познат ни още като Върколакът е принуден да работи като шофьор на “Линкълн” за да изкарва прехраната си. Войните, битките, мисиите…всичко това вече е част от неговото минало. Но най-страшното от всичко е, че в кръвта му тече смъртоносна отрова. Десетилетия наред този мутант, смятан за безсмъртен, е бил острието на X-men. Но сега вече Логан не е същият. Адамантият, инжектиран му изкуствено в тялото, изсмуква жизнените му сили и блокира способността му да се регенерира. Бавно и постепенно той се готви за края на живота си. Проблемите с алкохола допълнително засилват процеса, който за жалост се оказва необратим. Единствените приятели на някогашния Върколак са професор Чарлс Екзейвиър и Калибан. Професор X, който имаше огромно влияние по времето когато мутантите бродеха свободно по земята, отдавна вече не е реален фактор. Нещо повече, той е обявен за федерално издирване тъй като страда от много тежко невродегенеративно заболяване, което превръща мозъка му в оръжие за масово унищожение. Телепатът не може да се контролира и често изпада в пристъпи, които стават повод за убийството на хора. Калибан е мутант, който има способността да следи и открива други мутанти. Във филма той се грижи за професор X, докато Логан отсъства и има за задача да крие мутантите в случай, че някой пристигне в скривалището на Върколака. Това обаче така и не се случва…до един ден, в който Логан среща Габриела – бивша медицинска сестра и нейната дъщеря Лора. Габриела отчаяно моли Върколака за помощ и в крайна сметка той се съгласява. Така започва неговата последна мисия като X-men.

lauras-claws-in-the-new-movie-logan

Екипът на филма се представи на добро ниво. Хю Джакмън, който отново е в главната роля на Логан изигра много добре своя образ – изтерзан и измъчен от времето, готвещ се за последните си мигове. Мен лично ми беше тъжно да гледам Върколака в такова състояние и смятам, че това представяне на неговия образ изкуствено го унизява в очите на зрителите. Доказателство за това е както невижданото до този момент отчаяние, което изпитваше, така и това, че беше представен като алкохолик. Добре е да кажем няколко думи и за Дафни Кийн, която игра буквално „убийствено“ ролята на Лора – дъщерята на Логан и един от последните мутанти. Лично аз не харесвам подобен тип образи тъй като те показват несъвместимостта във философските ареали на джендър – приспособените същности. Политкоректният дискурс е концентриран именно в този образ, което създава впечатление за социопатичен профил на въпросната роля. Профил, който ако не друго сериозно вреди на настроението на зрителя. Патрик Стюърт направи трогателна ролята на професор X, толкова трогателна, че както самият той каза в своето интервю “няма по-елегантен начин да кажеш „довиждане“ на стария професор“. И все пак, аз не мисля, че краят на този велик мутант може да бъде представен така нелепо. От злодеите най-голямо впечатление прави Доналд Пиърс – агент на корпорация „Алкали – Трансиджен“, която провежда опити с генетичен материал от мутанти. Ролята му се изпълняваше от Бойд Холдбрук, който направи невероятно добро представяне. Това беше може би единственият най-ярък и емоционален образ в целия филм, който обаче недвусмислено беше изобразен като „лош“ и „нетолерантен“. И накрая да не забравим и главният злодей – д-р Райс, син на небезизвестния военен учен Уилям Страйкър. За малкото екранно време, което имаше Ричард Грант даде образец за това колко хлъднокравно може да действа един учен. Тук обаче си струва да си зададем въпросът – не се ли различава каузата на бащата от каузата на сина? Изгледайте филма и ще разберете.

pierce

В обобщение, бих оценил филма като средно добър. Екшънът, битките, героите – всички те си идват на мястото. Но онова, което разваля всичко е киноидеологията. Нещо, с което мнозина от нас все по-трудно свикват. Затова бих дал съвет на тези от вас, които това не им пречи – гледайте филма. А другите – нека решат според съвестта си. Защото този филм коренно ще преобърне представите ви за това как могат да изглеждат X-men.

Тагове:  ,

Оставете отговор