Кръгли годишнини

harry-kollage

На днешната дата, преди 20 години във Великобритания излиза “Хари Потър и Философският камък”, първата книга от поредицата на Дж.К. Роулинг, която завладя въображението на цяло едно поколение деца и се превърна в съвременна класика, колкото и внимателен да трябва да бъде човек с такова определение. Новината ми бе съобщена от Goodreads и наистина си заслужава да бъде отбелязана – “Хари Потър” промени лика на книгоиздаването като цяло и на фентъзи жанра в частност, а освен това е дяволски добра книга, начало на още по-добра сага.

Интересното обаче е, че тази година има доста кръгли годишнини, което ме кара да се замисля дали нумеролозите не са улучили нещо с това, че седмицата е силна цифра. Преди 40 години, на 25 май, на голям екран в Щатите излиза оригиналния филм “Междузвездни войни”, дал началото на един от малкото поп-културни феномени, които могат да се сравняват с “Хари Потър”. На 12-ти юни пък 30 години навърши “Хищникът” с Арнолд Шварценегер, един от емблематичните научнофантастични филми в историята. Ако светът не свърши в следващите няколко дни, през юли ще празнуваме 10 години от първия игрален филм за “Трансформърс” на Майкъл Бей и 30 от оригиналния “Робокоп” на Пол Верховен. Ако пък сте фенове на анимето, на първи април “Gurren Lagann” също навърши 10 години, а на 4-ти юни “Voltes V” стана на 40. Още поводи за почерпка има и в света на фентъзи книгите  – през 1977-ма са издадени и “Силмарилион” на Дж.Р.Р. Толкин, и “Мечът на Шанара” от Тери Брукс. Юбилей има и при една от последователките на Роулинг – Касандра Клеър, чиято първа професионална книга “Град от кости” излиза на английски преди десет години.

Всичко това, разбира се, не означава нищо. Просто ми се стори любопитно и затова реших да го споделя с вас в този горещ летен ден, който Оптимус, Волтес и Бъмбълби имат най-правилната идея как да прекарат – поне в тази картинка на мой приятел от Филипините.

roboti na po4ivka

Оставете отговор