Кой кой е в новия “Междузвездни войни”?

TFA_zpsiwngy3yg
“Силата се пробужда”, седмият Епизод от легендарната сага “Междузвездни войни”, вече е по кината и чупи рекордите в бокс-офиса, все едно са сухи съчки. Филмът е пряк резултат от сделката, с която “Дисни” откупиха правата за сагата от Джордж Лукас за 4 млрд. долара, а за направата му бяха извикани режисьора Дж. Дж. Абрамс, препоръчан от самия Стивън Спилбърг и легендарния сценарист Лорънс Каздан, отговорен за “Империята отвръща на удара” и “Завръщането на джедаите”. Малко хора обаче знаят, че за създаването на историята в “Силата се пробужда”, стотици книги паднаха курбан – продълженията на старите филми, оформили прословутата Разширена вселена, новите романи от която редовно попаднаха в класациите за бестселъри на в-к “Ню Йорк Таймс”. Уви, нямаше как “Дисни” да направят филм, който да се съобрази със събитията във всички тях, поради което трябваше да се направи reboot на цялата история след “Завръщането на джедаите”, а мнозина обичани заглавия се превърнаха в “Легенди” – “Наследникът на Империята” от Тимъти Зан, мегапоредиците New Jedi Order, Legacy of the Force и Fate of the Jedi, комиксите Dark Empire и Legacy. Наистина, “Дисни” започнаха своя версия на Разширената вселена, наречена “Канон”, но това едва ли успокоява феновете така, както фактът, че много от идеите, описани в книгите и комиксите досега, са използвани за изграждането на сюжета и героите в новия филм. В този материал ще се опитам да направя паралели между новия филм и старата Разширена вселена, да намеря познати образи от преди в новите герои от “Силата се пробужда” и да поспекулирам какво може да означава това за новите филми. Трябва да имате предвид, че поради всичко това този материал е доста спойлърски, затова не бива да го четете, ако още не сте гледали филма.
kylo troopers

Да започнем от сюжета! Както видяхме още от началните надписи, 30 години след битката при Ендор, Новата Република има голям проблем заради сблъсъка си с Първия ред, наследник на Империята, срещу който се изправя само Съпротивата, предвождана от генерал Лея Органа. И сега чувам въпросите – спри, чакай малко, как, защо, няма ли си флот Републиката….
Отговорите на тези въпроси получих в илюстрованата енциклопедия по “Силата се пробужда” , в по-малка степен от новелизацията по филма, написана от Алън Дийн Фостър и донякъде в романа “Последици” от Чък Уендиг, излязъл наскоро от “Егмонт” – всички те са от новия КАНОН, а не от старата Разширена вселена. След смъртта на Вейдър и Императора, Бунтовническият Алианс преминава в настъпление и изтласква Империята в Непознатите Региони, след което сключва примирие. Причината за това е в нежеланието на Мон Мотма, канцлер на Новата република, да продължава една кръвопролитна война за тотално унищожение, илюстрирано перфектно в битката над Жаку, където падащите звездни разрушители на Империята използват притегателни лъчи, за да свалят корабите и на Републиката, а резултата от това е, че планетата се превръща в звездно гробище, от което вехтошари като Рей и престъпници като Ънкар Плут и до ден днешен /т.е. събитията от “Силата се пробужда”/ изкарват прехраната си. Този сюжет напомня събитията от старата Разширена вселена, тъй като и там остатък от Империята продължава да функционира. Трябва да се отбележи, че и в двата сюжета Лея не е очарована от това.  Тя смята, че за хората от така наречения остатък, той продължава да си бъде Империята – тиранична и диктаторска. Думите й се потвърждават от събитията, предхождащи “Силата се пробужда”. Империята се реорганизира и се превръща в Първия ред, който драстично подобрява методологията си при привличане на щурмоваци, изработването на кораби и оръжия, справянето с протести на несъгласни. Новата Република си затваря очите затова, тъй като целта и е да развива икономиката и да подобри благосъстоянието на своите граждани. Нещо повече – Новата Република и Първия ред имат договор за взаимно обезоръжаване, като Републиката заплашва със санкции наследниците на Империята, в случай, че го нарушат. Първия ред обаче, както виждате, не се впечатлява от това и построява базата “Звездоубиец”. Нещо повече – фирмите, които произвеждат оръжия за Републиката заобикалят забраната да го продават на Първия ред, като правят бизнес конгломерат, който работи експлузивно за привържениците на здравата ръка. Такива, между другото, има немалко и в самата Нова Република, както отбелязва наум Лея в началото на книгата по сценария на “Силата се пробужда”.

Дотук сюжета напомня малко на романа New Rebellion от Кристин Катрин Ръш, в който диктатор на име Долф Кюлер приема символиката на Империята и се стреми да имитира Дарт Вейдър, като в същото време подлага Новата Република на серия терористични атентати. Неговата сила не е така голяма, като тази на Империята, но е по-добре организирана и мобилна – нещо, което до голяма степен “Дисни” използват и с появата на Първия ред. Между другото, сюжет с тоталитарна организация, която приема символиката на старата Империя, има и във филма Threads of Destiny, фен продукция на шведи, която имаше над милион гледания в YouTube при излизането си преди година.

На “The New Rebellion” ще се върна след малко, тъй като намирам образа на Кюлер за ключов при изграждането на Кайло Рен, но преди това искам да спра вниманието си на още два сюжета, които донякъде напомнят “Силата се пробужда”. Това е на първо място поредицата книги “Legacy of the Force”, в която брат и сестра се оказват на срещуположните страни в галактическа война. Това са Джейна Соло, станала Меч на Джедаите и брат й Джейсън, който след като спасява галактиката от пришълците Южан Вонг в поредицата New Jedi Order става ситски лорд на име Дарт Кайдъс, преди накрая да бъде победен и убит от сестра си. Признавам си, че Джейсън бе любимият ми герой от старата Разширена вселена, затова възневидях последните книги от историята, но битката между него и Джейна силно напомня сблъсъка между Кайло Рен и Рей, които най-вероятно също са роднини. Джейсън обаче служи като гръмоотвод и скрива вниманието на джедаите от възхода на истинските Сити, предвождани от могъщия черен лорд Дарт Крайт, който в крайна сметка завладява почти цялата галактика и унищожава новия джедайски орден в комиксите Legacy – вторият сюжет, на който исках да ви обърна внимание. Начинът, по който ситите ликвидират създаденото от Люк напомня донякъде станалото с Кайло Рен в събитията преди Епизод VІІ, а орденът на новия злодей – Рицарите на Рен – изглеждат вдъхновени почти 1:1 с имперските рицари от споменатите комикси, майстори на светлинния меч, които балансират между светлата и тъмната страна, но са верни на Империята – в тази история тя се развива отделно от Ситите и си съперничи с тях.

Преди да пристъпя към новите герои и това откъде мисля, те са вдъхновени, бих искал да направя и преглед върху познатите образи и тяхната роля в новия филм и вече превърнатите в “легенди” стари книги.
Люк Скайуокър възстановява джедайския орден в Разширената вселена, както се е опитал да направи и във филмовата, преди Кайло Рен да опропасти това в “Силата се пробужда”. Изолирането му от конфликта по време на филма напомня събитията от “Legacy of the Force”, където той решава да НЕ отмъщава лично на Дарт Кайдъс, за да не мине в тъмната страна. По-късно Люк е принуден да се обедини с Дарт Крайт срещу Абелот, кошмарно същество от древното минало на галактиката, но този сюжет като че ли няма отношение към новия филм. По-ключово е това, че според новелизацията на Алън Дийн Фостър върховния командир Снок изпитва страх от Люк и смята, че ако той отгледа ново поколение джедаи, това може да провали плановете му. За самият Снок ще говоря на края на материала. Трябва да се отбележи обаче, че в някакъв период от историята на старата Разширена вселена, Люк е станал едно със силата /демек – ми той умрял, ма!/, тъй като го няма, за да попречи на пуча, организиран от Дарт Крайт. Моята лична прогноза е, че учителят Скайуокър ще загине и в новата версия на историята, вероятно още в следващия Епизод.

Хан Соло не умира в книгите, които продължават историята преди “Дисни” да закупи поредицата. Това обаче се случва с Чубака, убит от Южан Вонг във “Vector Prime”, първата книга от поредицата New Jedi Order. Той обаче губи и двамата си сина от старите книги – Анакин Соло бива убит от Южан Вонг, а Джейсън от сестра си Джейна, след като става сит. Така както Хан е скептичен към възможността Кайло Рен да се върне в светлината /”в него има твърде много от Вейдър”, казва той на Лея във филма/, той е отписал и Дарт Кайдъс в “Legacy of the Force”, след като синът му убива дъщерята на стария му съперник Боба Фет. За разлика от книгите обаче, Хан сякаш не вярваше това във филма и прости на сина си дори след като той го намушка. Нещо, което извисява образа страшно много и е в пъти по-добро решение от страна на сценаристите спрямо това в старата Разширена вселена.
Това, че Лея е генерал и на стари години продължава да се бори със силите на мрака е в тон с книгите от едно време. Макар тук тя да не владее джедайските сили добре /макар да има усет към Силата – забележете как усети смъртта на Хан Соло/, нейният образ изглежда подобен на този от книгите, но отново по отношение на сина й има разлика. Лея изглеждаше отрекла се от Дарт Кайдъс в “Legacy of the Force”, докато за Кайло Рен не ми се струва, че е вдигнала ръце. Отново, точка за екипа на Абрамс и Каздан спрямо този от старата Разширена вселена /между другото “Legacy of the Force” вървеше добре, докато не се намеси писателя Трой Денинг, чугунен джедайски фен. Той развали историята/. Лея не умира в книгите и не мисля, че ще умре и във филмите.
А сега – най-интересното. Новите герои!
rey

Рей, която изглежда ще е главната героиня на новата поредица, е базирана най-вече върху споменатата горе Джейна Соло, Мечът на джедаите. В старата Разширена вселена, Джейна е дъщеря на Хан Соло и Лея, която бива обучена от Боба Фет да победи покварения си брат Дарт Кайдъс. Тя е един от най-силните джедаи в историята, а от видяното досега във филма Рей изглежда още по-подсилена. Това е в синхрон с политиката на “Дисни” за промоция на силни героини /girl power/ в по-момчешки поредици – подобен, макар и не така драстичен пример е Алената вещица в “Отмъстителите 2”. Предстои да видим дали Рей ще убие Кайло Рен, но във филма тя изглежда по-скоро дъщеря на Люк Скайуокър, отколкото на Хан и Лея. Любопитно ще е да се види дали майка й отново е Мара Джейд, съпругата на Люк от книгите на Тимъти Зан или пък нов образ. В това, че е изолирана от ставащото в галактиката Рей напомня донякъде на Кейд Скайуокър, главният герой в комиксите Legacy, а пустинната униформа, която носи в началото на филма има малко зловещ символизъм – като пясъчен човек се носеше джедаят А’шарад Хет, преди да стане ситски лорд на име Дарт Крайт. Рей е един от образите, които предизвикват полярни оценки по форумите – макар играта на Дейзи Ридли да изглежда безупречна като външния й вид, въпросът дали този образ не е прекалено мощен като сили само за да е политкоректно стои и отговорът му ще чакаме от следващите епизоди. Начинът, по който Рей победи Кайло обаче е намигване към много стара книга от Разширената вселена – “Кайбърският кристал” на Алън Дийн Фостър /автор на романа по Епизод VІІ/, в която необучената Лея спасява брат си Люк от Дарт Вейдър.
finn
Фин, от друга страна, изглежда доста оригинален като образ и не е, като да е вдъхновен от конкретен герой в Разширената вселена. Аз поне не се сещам за щурмовак, избягал от Империята на страната на добрите, макар че ако наистина станат гаджета с Рей, каквито намеци има, то Фин би напомнял леко на пилота Джагид Фед, приятел на Джейна в книгите “Legacy of the Force” /двамата са родоначалници на императорски род в галактиката/. За момента обаче на Джагид повече прилича с опасния си чар на пилота на Съпротивата По Дамерън.
kylo snow
Кайло Рен изглежда най-комплексния образ в новия филм, като той е базиран върху няколко различни герои. Сигурно сами се досещате, че един от тях е Дарт Кайдъс, поквареният син на Хан и Лея от поредицата “Legacy of the Force”. Двамата си приличат и по това, че търсят баланс между светлата и тъмната страна, но докато Джейсън бе експерт в Силата, то Кайло, или по-точно казано, Бен Соло, сякаш все още не е обучен напълно. Джейсън освен това прави избора да се присъедини към Ситите на база на философски търсения, отведи го до ситската дама Люмая, докато Бен сякаш е повлиян емоционално в невръстна възраст от върховния командир Снок, за което намеква и новелизацията по филма на Алън Дийн Фостър. Интересно е, че със смъртта си Кайдъс успява да освободи душата си от тъмната страна и умира като Джейсън Соло. Дали същото ще стане и с Кайло Рен или сценарният екип ще потърси алтернативен път на развитието му, предстои да разберем, но не могат да не се отбележат приликите и с друг персонаж от старата Разширена вселена – Кюлер. Кюлер е майстор на тъмната страна, който става диктатор и атакува Новата република със серия терористични атентати. Той е самоук, но въпреки това има сили, които според Мара Джейд съперничат на Дарт Вейдър и Императора /авторката Кристин Катрин Ръш също потвърди, че идеята е такава в интервю пред “Цитаделата”/ и е способен да победи Люк Скайуокър в дуел /макар тогава Люк да е ранен, това изглежда огледално на сблъсъка на Кайло с Рей, когато той губи след като е прострелян от Чубака/. Подобно на Кайло Рен, Кюлер има младежко и не особено будещо страхопочитание лице /това не е критика към избора на Адам Драйвър, отбелязано е и в романа по филма/, което крие със зловеща маска. Кюлер се мъчи да имитира Дарт Вейдър, но за разлика от него /и Кайло Рен/ в него няма абсолютно нищо добро – той е звяр като Палпатин. Силата му е такава, че героите успяват да го победят с употребата на йосаламири, които неутрализират Силата – тогава Лея успява да го застреля. Въпреки този безславен край, Кюлер остава един от най-харизматичните злодеи на старата Разширена вселена и напомня на Кайло Рен – поне докато Кайло е с маската си.

От всичко казано дотук изглежда, че Кайло е обречен да загине в края на сагата, ако не още и в следващия епизод. Поради това се надявам сценаристите да не изберат този твърде банален подход. Сюжетът, който би ми бил интересен е на края на следващия Епизод ситуацията да е обърната – Рей да е изкушената в тъмната страна, а Кайло да се е разкаял към светлата, след което в последния филм от трилогията продължения да ги видим заедно срещу архизлодея на поредицата, върховния командир Снок.
И така стигаме до най-загадъчният персонаж в новия филм, мистериозният повелител на Първия ред, наследникът на Дарт Сидиъс, учителят на Кайло Рен и господар на тъмната страна. Снок. Кой е той? Откъде се е взел?
Романът “Последици” от Чък Уендиг, част от новия канон на “Дисни”, хвърля малко светлина по въпроса. В него узнаваме, че Империята решава да послуша съветника Юп Ташу, един от велможите на Палпатин, който макар да няма дарба в Силата знае доста за ситите. Именно той подскокоросва последните мофове да се отправят към Непознатите региони в търсене на тъмната страна и надежда тя да ги поведе към нови победи. Дали тези експедиции не са отвели Империята до загадъчния Снок, който е преобразил западащата сила в агресивния и мощен Първи ред? Но дали той е нов персонаж или някой макар и смътно познат образ? Ако Снок е нов герой, не мога да ви кажа нищо за него, тъй като такова развитие не би имало аналог в сагата. Досега всички злодеи от тъмната страна имат връзка с древното минало – Абелот, която е от странното семейство, живеело на монолита Мортис /от сериала Clone Wars/. Дарт Крайт, който е джедай, покварен от някогашна последователка на Сидиъс, Люмая, която е чиракувала при Дарт Вейдър. Изключение прави странната извънгалактическа раса Южан Вонг, но тя не е свързана със Силата. Ако обаче Снок е нов герой, кой може да е той? Преди излизането на филма имаше спекулации, че той е Раката, представител на много стара раса, владеела галактиката хиляди години преди появата на джедаите и ситите със силата на тъмната страна. След премиерата на “Силата се пробужда” обаче по-вероятни остават три варианта. Ще се спра на всеки от тях, като започна от този, който ми се струва най-малко възможен, а именно…
~ Прероденият или клониран Император Палпатин
Макар да загива в шахтата на Звездата на смъртта, Дарт Сидиъс оцелява след края на “Завръщането на джедаите” в старата Разширена вселена. Неговата душа се измъква от взривената бойна станция и се вселява в предварително подготвен клонинг. Оттам Императора започва разработката на Галактическото оръдие, машина, която много напомня на станцията “Звездоубиец” /кръстена, между другото на герой от играта “The Force Unleashed”/ и почти успява да примами Люк Скайуокър на тъмната страна, преди да срещне окончателния си край. Дали обаче Палпатин не е оцелял за новия филм “The Force Awakens”? Според мен не, защото ако това бе така, не мисля, че той щеше да го крие от подчинените си като Кайло Рен, а и едва ли би допуснал такова обожание към Дарт Вейдър.
Но ако не Палпатин, кой би имал такава мощ в тъмната страна? Може би…

~ Император Вишиейт
В древни времена ситите били управлявани от могъщия Император Вишиейт, погълнал целия живот на собствената си планета. Този черен лорд открил тайната на безсмъртието и дори тялото му да бъдело унищожено, духът му се вселявал в друго. Макар да не е мощен фехтувач, Вишиейт имал изключителни познания в Тъмната страна, позволили му да убие Изгнаницата и да победи могъщия Реван, героите от игрите “Рицарите на старата република”. В крайна сметка Вишиейт изчезнал от историята, но дали Първия ред не го е намерил? Предвид фактът, че Старата република е игра, която доколкото ми е известно продължава да е активна, защо не?
И все пак ми се струва, че Абрамс и Каздан не биха построили историята си върху образ от компютърна игра. Затова смятам, че върховния командир Снок е самият…
~ Дарт Плегиъс Мъдреца
Ситският лорд, обучил Палпатин на тъмната страна и разкрил тайната на безсмъртието. Да, Сидиъс смяташе, че учителят му не е успял да спаси себе си, но е възможно и да бърка. Това би обяснило видимите рани по лицето на Снок /между другото, дизайнът му доста прилича на оригиналния вид на Императора в най-старата версия на “Империята отвръща на удара”/, неговите сили в тъмната страна, желанието да поквари Кайло и Рей, боязънта, която изпитва към Люк Скайуокър. Плегиъс е някой, видял края на Републиката, възхода и краха на Империята и организирал издигането на Първия ред, злодей с изключителни сила и опит, черен лорд, който пасва на сюжета, зададен от предишните епизоди. И ако това не ви стига, чуйте мелодията, на чиито фон Палпатин разказва легендата му на Анакин в “Епизод ІІІ”  – Palpatine’s teachings – а после чуйте темата на самият Снок от саундтрака на Епизод VІІ. Джон Уилямс не е някой, който би допуснал такава прилика случайно.
Затова, според мен Снок е Дарт Плегиъс. Той е покварил първо Палпатин, а после е наблюдавал цялата галактика да се изтощава от конфликти, преди да нанесе решителния си удар. Сенатът и флота на Републиката вече са поразени от силата на неговото супероръжие. И сега Съпротивата, Люк и Рей са последното нещо, което стои на пътя му към галактическо господство…

Тагове:  ,

2 коментара за Кой кой е в новия “Междузвездни войни”?

  • Iskren  :

    Отлично разработен анализ. Особено частта за Сноук – и аз смятам, че това е Плегиъс, който обаче както е тръгнало, ще се окаже доста по-опасен от своя ученик.

    • Alexander  :

      благодаря за хубавите думи. И аз нямам търпение да разбера повече за Снок!

Оставете отговор