Китайска фантастика спечели 300 милиона долара за шест дни

chinese scifi

Китайският научнофантастичен филм “Скитаща земя” спечели близо 300 милиона долара за шестте дни от излизането си в Поднебесната империя. Филмът бе пуснат по китайските кина за тамошната Нова година, която започна на 5-ти февруари. В първият ден от излизането си той печели 27,9 милиона долара. Във вторият печалбата му се увеличава до 38,3, а на третият – на 50 милиона. В четвъртия ден от излизането си “Скитаща земя” взима 56,6 милиона долара, а на петия и шестия съответно 61,2 и 61,7, за общ резултат до момента от 298 милиона долара. Това е най-доброто начало за филм в историята на китайския бокс-офис. На практика няма прецедент, в който даден филм да набира скорост при толкова силен старт в бокс-офиса. Не е възможно да се предвиди колко ще е крайният резултат на филма, заснет с бюджет от 50 милиона долара.

Не по-малко впечатляващ е и сюжетът на филма, който е класическа твърда фантастика – Слънцето започва измененията си в червен гигант и за да се измъкне от орбитата му, Земята бива насочена с мощни двигатели към Proxima Centauri. По време на звездния си път обаче нашата планета бива привлечена в орбита около Юпитер и и екип учени ще трябва да направи и невъзможното, за да избегне сблъсъкът. За разлика от други китайски хитове, “Скитаща земя” се счита за не толкова патриотичен, колкото общочовешки филм и това се приема отлично от зрителите.

Според “Форбс” филмът може да спечели повече пари от Китай, отколкото “Епизод 9” и “Отмъстителите: Краят” в САЩ. Това е смайващо развитие, още повече, че “Скитаща земя” излиза в конкуренцията на седем други хита за Китайската Нова Година. Всичко това показва огромния напредък на Поднебесната империя в жанра и остава да видим кога филмите ще започнат да излизат и извън местния пазар, така че да станат истинска конкуренция на холивудските заглавия.

Тагове:  

Оставете отговор