Как “Трансформърс” могат да спасят “Костенурките Нинджа”

bee mikey
Преди броени дни в Интернет долетя новината, че трети филм от новата поредица на Майкъл Бей за Костенурките Нинджа най-вероятно няма да има. Причините за това е по-слабият бокс-офис на втората част, чиито приходи отстъпват сериозно за предшественика, независимо, че повечето зрители и дори винаги циничните критици я оценяват по-добре като художествени достойнства. „“Ние сме горди с филма, но той просто не намери своята публика. Нямаме представа защо”, казва продуцентът Андрю Форм, като едва ли е напълно искрен. Истината е, че „Костенурките Нинджа“ излезе в слаб период, в който няколко хита се застъпиха и изядоха взаимно приходите си – “Warcraft” се представи дори по-зле в Щатите, засенчен от „Заклинанието 2“, а преди това дори винаги популярните „Х-Мен“ не впечатлиха с бокс-офиса на „Апокалипсис“. Пешението премиерата на “Костенурките Нинджа: На светло” да се измести от август, където са „спящите“ хитове до юни, когато е разгара на сезона, се оказа прекалено дръзко. И така, макар да оглави премиерния си уикенд по приходи, „Костенурките Нинджа“ се очертават без следващо продължение и бъдете сигурни – това е лоша новина. Действително, новите киноадаптации имат някои недостатъци, като прекалено опростена история – превръщането на Шплинтър в мутирал плъх, а не в поразен майстор на бойните изкуства например е особено голямо прегрешение, от което следва и похабяването на Караи като образ. Все пак обаче те бяха някаква алтернатива от това да гледаме по пет марвелски филма на година, повечето с марката на агресивния доминатор „Дисни“, за който се носят слухове,  че оказва натиск върху кинокритиката, за да си осигурява венцеславни ревюта за „Отмъстителите“ и „Междузвездни войни“ и леден душ за всички останали конкуренти, от които Бей е на второ място, непосредствено сред „Уорнър“ и адаптациите за Батман и Супермен. Според мен обаче Майкъл все още има полезен ход, с който може да задържи костенурките на голям екран и да засили позициите си. Това е направата на общ филм за героите от топ-поредицата му „Трансформърс“ и „Костенурките Нинджа“. За такъв вариант се говори от известно време, а във втората част от приключенията на мутантите дори имаше намигване към Бъмбълби, но до скоро не изглеждаше реалистично. Даже имаше изявление, че Костенурките имат достатъчно богата митология и чак след изчерпването й може да се мисли за общ филм с трансформърите.
Това беше тогава. Сега нещата стоят по различен начин.
tmnt-shredder
Първо, вярно е, че Костенурките Нинджа имат доста богата галерия от персонажи, но Майкъл вече изпусна основния емоционален заряд, като игнорира предиосторията на Шплинтър и Шредер в Япония. Второ, „Трансформърс“ също има богата история, но тя върви към изчерпване. Вече видяхме Локдаун и диноботите, за петия филм се очертава да се запознаем с предаконите и така ни остава само Юникрон, а той е апокалиптичен и вероятно би отзнаменувал края на поредицата. Мегатрон се връща постоянно като основен злодей, като Александър Томов в ЦСКА, но това донякъде започва да се изтърква, независимо от подобрените ефекти. Нещо повече, най-голямата критика към игралните филми на „Трансформърс“ е, че вместо върху роботите, сценарият фокусира върху човешките персонажи, а те са особено неспослучливи, като визирам най-вече кошмарния Сам Уитуики, който събужда масовия убиец в зрителя, принуден да търпи перченето на Шия Лабьоф на голям екран.
Ако обаче има общ филм за Костенурките и Трансформърс, тези проблеми ще изчезнат от само себе си. Вместо дразнещия Лабьоф и поразяващия със селското си излъчване Уолбърг можем да видим Лео, Дони, Майки и Раф в титулярна роля, като Мегън Фокс може да изгради мост в сюжета между двата филма, запознавайки мутантите с героите от нейното юношеско минало – а именно Оптимус Прайм, Бъмбълби и компания. И да, хората сменят имената си, особено ако искат да започнат живота си наново след неприятни събития от миналото, а атаките на Мегатрон и Падналия определено се класират като такива. Това би позволило и да видим на кино нови и непознати злодеи, като огромните и свирепи трицератони от сериала за Костенурките например, които ще имат ръста, силата и технологията да се изрепчат дори на Аутоботите.
Звучи налудничаво? Но може да стане готино, като в същото време излезе от калъпа, в който Прайм и Мегатрон водят вечната си битка, докато Шредер се надлъгва с костенурковците. Дали ще стане? „Хасбро“ вече мислят за мостове между „Трансформърс“ и другата си поредица „G.I. Joe”, която обаче в световен план не е толкова силна. Майкъл Бей може да направи връзката с „Костенурките Нинджа“, която е наистина иконична и така да създаде нещо наистина шеметно като приключение.
Дано да стане!
optimus-veli4av

3 коментара за Как “Трансформърс” могат да спасят “Костенурките Нинджа”

 • МирДас  :

  Идеята наистина е добра, но като естет и човек, често посещаваш сайта, мога да заявя, че дори да не е толкова просто, би могло да излезе нещо!Все пак Шредее или Шръодер, може да се защити от десептиконите, което би привлякло вниманието на Мехатроника, какво се случва в Япония.Така главните злодеи биха си решили сметките заедно, или поне главния недоволен роботчо да изчисти костенурките от лицето на Земята, където автоботите ще му попречат, обединявайки се с костенурките.Но това звучи леко банално, поне за мен.Тогава какво остава да съюзи зелените ни приятели с добрите робогиганти срещу обединените Шредер и Мегатрон.Но идеята японското бойно изкуство да се практикува от роботи винаги ще ми звучи добре.

  • МирДас  :

   Мехатроника т.е. Мегатрон. Имам автокорект, за което се извинявам.

  • Alexander  :

   е няма да е най-оригиналният сюжет на света, но ще е забавно да се гледа!

Оставете отговор