Какво да очакваме от 2019-та година?

2019 touken ranbu

Честита Нова Година! Какво ще ни донесе тя? Този въпрос си задаваме почти всички хора след като всички дежурни пожелания са казани (и все пак – да сте живи, здрави и щастливи!) , а празничният махмурлук ни поотпусне. Тогава започваме да разбираме, че надеждите за ново начало в работата, любовта и режима на храненето най-вероятно отново ще си останат пожелателни или отложени за следващата Нова година, просто защото повечето от тези неща не се случват по поръчка. Не така обаче седят нещата в графиците на световните филмови студия и издателства, които имат строго преначертани планове и ако не сте Джордж Р. Р. Мартин, нямате особено голям избор, освен да ги следвате. Радостно е, че напоследък и българските творци започнаха да се приучват към този модел и имат амбиции, които все по-често се реализират, макар читателската публика, която да им се радва в повечето случаи да не е достатъчно голяма. В този материал ще опитаме да съберем най-интересното от чаканото по света и у нас през 2019-та година, като започваме от книгите. Въпреки приказките, че вече никой не чете, всъщност продажбите на книги растат и по света, а поне според официалната статистика и у нас, макар поредният скок в цените на основни потребителски стоки отново да остави книгата на заден план.

lamq3wood

Затова пък писателят Марин Трошанов е подготвил за читателите „Сблъсък“, третата част от поредицата „ЛАМЯ“, която се превърна в един от най-успешните примери за българско фентъзи през последните години. Очакваме книгата да излезе напролет, като авторът и художниците Петър Станимиров и Веселин Чакъров обещават драматично и спиращо дъха приключение, което да се превърне в достоен завършек на сагата.

Петнайсетгодишният кръстоносен поход на Станимир в търсене на изгубената Мая е към своя край. Сивият господар вилнее на воля, а нов скрит в сенките кукловод, има амбициите да пренареди шахматната дъска. Убийство в пристъп на ревност е пробудило злото, а още много прясна смърт е нужна, за да бъдат усмирени лудостта и чудовищния му глад. Бесни гонитби из улиците на София и портали към загадъчни и френетични светове на фона на най-тежката борба – тази със самия себе си.

            Една мрачна и тъжна романтична приказка, която ще ви разтърси!

lamq3art

„Софийски магьосници“, бетселъровата поредица на писателя Мартин Колев, която се счита от мнозина за български отговор към „Хари Потър“, също достига своята трета част, „Вещиците от Витоша“. За нея Мартин сподели пред Цитаделата:

Софийските магьосници се завръщат с книга трета, „Вещиците на Витоша“, и обещават отговори достатъчни да усмирят дори най-любопитния чирак. Какво се е случило със Свилен и Ванина? Променила ли е музикалната слава хамстера Морков? Какви тайни крие тефтерът на Налъмов? Какво предстои на Буря и нейния чирак-оглемаг? Откъде се взе тая пуста червеношийка? Какви същества населяват Горна и Долна София?

Пригответе се за едно приключение с много магия, много изненади и много туршия! Ако не ни мине черна котка път, „Вещиците на Витоша“ ще се появи през втората половина на 2019-та.

Пожелаваме успех както на Марин Трошанов, така и на Мартин Колев, като им благодарим за представените анотации и продължаваме с издателство „Иви Пет“, което по традиция ще продължи заниманията с българско фентъзи, като ни предложи още два тома от поредицата „Сказанията на Стрикса“, превърнала се в повече от достоен духовен наследник на нашата серия „Мечове“. Пети и шести том се очаква да се появят на бял свят през май и ноември, като всеки от тях ще съдържа произведения от 10 автора. Така макар и да излиза по-нарядко, поредицата ще продължи да предлага качествено изживяване на читателите.

Strix Cover

Пак от „Иви Пет“ очакваме и остра социална проза от Делиян Маринов, един от авторите, които силно се вълнуват от обществените несправедливости и редуват жанрова литература с граждански ангажирани творби. Ето какво казва Дел за нея пред нашите читатели:

В началото на годината ще излезе от печат най-новият ми роман “Истории от Варела”, който за разлика от последната ми творба не е в стил фентъзи, а е на социална тематика.

Книгата, писана по време на следването ми на политология в Търново представя животът на най-ниската социална каста в България – клошарите. Макар да е базирана на реални теренни изследвания в клошарските среди и редица интервюта с представителите на съсловието, историята е по-скоро художествена. От една страна тя е насочена към ужасите, пред които хората на улицата се изправят всеки ден от жизнения си цикъл, но от друга страна разказва за лекия им подход към битието и малките и големи радости.

Една, от които е – разчитането на животът на всички тези над тях, посредством боклуците, които изхвърлят.

Всяка торба смет е история. А доскоро къпалият се в охолство Дарин Сотиров ще разкрие, кои са истинските лица на хората, които е познавал…

Дел обещава още и началото на нова инициатива, свързана с попълването на книжните фондове на родните библиотеки с творби от наши автори. Засега авторът политолог разкрива само, че ще съживи старите български практики и традиции за културен разцвет, организирайки благородната кампания в напълно възрожденски стил.

Личните ми контакти с множество наши писатели ми разкриха, че доста от тях работят по свои произведения, но все още не могат да се ангажират с твърда дата и анотация на текста, било защото са на по-ранен етап на работа, било от суеверие. Все пак чукаме на дърво и разчитаме да прочетем нещо ново от хорър майсторите Донко Найденов, Бранимир Събев и Сибин Майналовски, както и от новия принц на младежката литература у нас Михаил Митев. Ако имаме късмет ще видим още произведение от фантаста Иван Величков и хумористична поезия от д-р Димитър Цолов. За отбелязване е и очакваното излизане на „Точка на пресичане“, нов научнофантастичен сборник под редакцията на изтъкнати имена като Елена Павлова и Явор Цанев. Книгата е наследник на класическата антология „Точка на пристигане“, събрана преди години от Иван Крумов. Очаква се смела колекция с произведения от знакови автори.

Ще отделя ред и на скъпите ми читатели, интересуващи се дали няма да предложа нещо ново след „Звездата на Гибелта“. За тях мога да кажа, че работим съвместно с Весела Фламбурари по детско фентъзи за издателство „Горната земя“, което трябва да излезе в края на 2019-та година. Амбицията ми като автор е да стигна до ново поколение фенове, като в същото време не разочаровам харесалите „Звездата на Гибелта“, „Черната корона“ и „Сказания за Ледената планина“ и понеже това е първата ми книга за по-малките от „Хрониките на Ралмия“ насам, трябва да изтъкна и неоценимата помощ на Весела, която е един прекрасен редактор. Надяваме се литературния сладкиш, който готвим да ви се услади!

till sudden death do us part

Завършвам прегледа на литературния фронт на 2019-та с поглед към най-интересното от западните произведения, които очакваме. Дежурни участници както винаги са ветераните Тери Брукс, който насочва своята поредица „Шанара“ към приключване с “The Stiehl Assassin” , очаквана на 4-ти юни и Саймън Р. Грийн, продължаващ историите за извънземния агент Ишмаел Джоунс с “Till Sudden Death Do Us Part”, която излиза на 30-ти април в Обединеното кралство. Може би най-голямото събитие обаче идва от бестселъровата сага за Ереста на Хорус от света на Warhammer 40 000. Тя навлиза в последната си фаза със серията “The Siege of Terra”, в която архипредателя Хорус опитва да убие безсмъртния Император на човечеството и обкръжава родния му свят с армиите си, покварени от Хаоса. Това ще е гарантирано най-епичното произведение през годината и кулминацията в развинието на едно от най-мащабните повествования в историята на жанра, вдъхновено от популярната поредица бордови игри, радваща се на милиони фенове по целия свят и неувяхваща популярност в Обединеното кралство.

siege of terra

Толкова за книгите, насочваме се към седмото изкуство и филмите, които очакваме през следващата година. При изготвянето на списъка им се обърнах към моите приятели от журито на фентъзи клуб „Цитаделата“, с които изготвихме номинациите ни – Искрен Иванов, Васко Мирчев, Петя Иванова и Стефан Куюмджиев, като естествено и аз участвах. Мисля, че успяхме да съберем интересен и разнообразен списък с предложения, които според нас ще си струват.

Започвам с “Touken Ranbu”, игралният филм по популярната игра, който е кулминацията са серия драматизации, сред които са два отделни аниме сериала, поредица театрални пиеси и няколко мюзикъла, покорилили Страната на изгряващото слънце. Знам, че повечето филми, заснети по аниме продукции са със спорни качества – достатъчно е да си споменем екранизациите по „Девилмен“ и „Железният алхимик“ – но тук имам причини да съм оптимист, тъй като е събран успешния екип от театралните постановки, начело с актьора Хироки Сузуки, а те са доста качествени. “Touken Ranbu” разказва историята на митични мечове, получили душа и превърнали се във велики воини, които опитват да защитят миналото от злодеи, искащи да променят самата история. Филмът излиза в Япония на 18-ти януари, но едва ли ще получи разпространение в България и Щатите, така че ще го чакаме няколко месеца по-късно в Интернет.

Второто предложение, което правим е на д-р Искрен Иванов и е от киновселената на DC, която той продължава упорито да подкрепя. Става дума за „Шазам“, историята на момче, което се превръща в супергерой с помощта на могъща магия. Филмът изглежда обещаващ и чаровен, а и ако трябва да сме честни DC изглежда постепенно отново се налагат като водеща поредица благодарение на „Аквамен“, който постигна значителни успехи в бокс-офиса. „Шазам“ тръгва по кината на 5-ти април, а докато го чакате, няма да е лоша идея да хвърлите едно око на „Young Justice: Outsiders”, третият сезон от легендарната анимация, започващ излъчване на 4-и януари.

Но ако DC опитват да се върнат на върха, „Марвел“ изобщо не са слизали от него и не дават индикации да го направят скоро. Филмът-събитие „Отмъстителите: Краят“ е най-чакан от Петя Иванова и трябва да даде развръзка за съдбата на героите, оцелели след края на предишния филм, в който лудия титан Танос изби половината човечество. Сред жертвите му бе и Спайдър-мен, който обаче ще се върне в нов филм, чието действие се развива след новите „Отмъстители“, както разкриха „Сони“. Преди това обаче ще видим какво се случва с Капитан Америка, Тор, Железния човек и Черната вдовица, героите, съставили ядрото на екипа в първия филм от 2012-та година. „Отмъстителите: Краят“ излиза на 26-ти април.

Да се върнеш от мъртвите обаче не винаги добра идея. Понякога е по-добре да си останеш умрял. Тази горчива истина ще научат зрителите при излизането на „Гробище за домашни любимци“, най-новата адаптация по Краля на ужаса Стивън Кинг, която ще можем да видим от 4-ти април нататък. Този хорър, който впечатлява с нивото на продукция, е началото на истинска фиеста на черния жанр, която ни очаква през новата година, а в нея влизат още третия филм за прокълнатата кукла Анабел и втората част на „То“.

Ако обаче искате наистина големи чудовища трябва да гледате “Godzilla: King of the Monsters”, който излиза на 31-ви май и е чакан с нетърпение от нашия основател Васил Мирчев-младши. Продължение на хита от 2014-та година, този филм среща легендарното чудовище Годзила с архивраговете му Мотра, Родан и крал Гидорах, като надеждите са да видим истинско зрелище с тези същества и по-малко ненужна за такъв тип кино човешка драма.

За разлика от последните две години, през 2019-та няма да видим нов филм за „Трансформърс“, но за щастие приключенията на роботите под прикритие продължават на малкия екран, като от 5-ти януари очакваме началото на Rescue Bots Academy, нова история, в която ще се запознаем с нов екип симпатични герои начело с позабравения през последните години Хот Шот. По-късно пред годината пък трябва да се появи втората „глава“ от Transformers: Cyberverse, където фокусът отново се връща на Бъмбълби.

40 години юбилей пък трябва да отпразнуват от друга култова поредица с гигантски роботи, добре познатата на читателите на нашия сайт „Гъндам“. През ноември техните създатели от „Сънрайз“ обявиха цяла серия нови аниме проекти. Сред тях са както пълнометражни филми, резюмиращи популярни сериали като The Origin и Reconguista in G, така и нови поредици за Gundam Build и SD Gundam, а най-амбициозният проект се очертава адаптацията на романите Mobile Suit Gundam: Hathaway’s Flash, написани от създателя на поредицата Йошиуки Томино. Всички тези проекти, колкото и разнородни да звучат, ще бъдат обединени от общата тема, която е насочена към бъдещето на тази грандиозна поредица. Не може да не споменем и това, че се очаква да започне работа по новия игрален филм за „Гъндам“, който ще е дело на продуцентите, направили втория Pacific Rim. Той обаче едва ли ще бъде готов още за тази година и ще може да го очакваме по-нататък.

И за десерт си оставям да спомена втория сезон от китайското аниме Mo Dao Zu Shi, който очакваме през юли. Първият определено ми направи много силно впечатление и очаквам от вторият да е още по-силен. Адаптация по популярен роман, направена от студиото Tencent Penguin, това аниме или донгхуа, както е по-правилно да се нарекат продукциите от Поднебесната империя, наистина има потенциала да се превърне в китайският отговор на „Железният алхимик“, затова не е чудно, че ще излиза и игрален сериал. Аз обаче оставам с по-високи очаквания от анимационния.

mo dao 2019

С това приключвам прегледа на очакваното през новата 2019-та година, като както винаги оставям отворена вратичката за нови и неочаквано добри произведения, които да ни изненадат приятно без да сме се готвили затова. А на себе си и вас пожелаваме здраве, щастие и късмет, че да можем да ги следим!

Материалът подготви: Александър Драганов

Оставете отговор