Издават фентъзи класика за крал Артур

once and future king

Издателска къща “Изток-Запад” представят на българския читател първия том от класическата фентъзи поредица “Веднъж и завинаги крал” на британския писател Т.Х. Уайт, която излиза на български език с превод на Елена Павлова. Първият том включва първите две части от поредицата:

Мечът в камъка“

Този роман от цикъла за Артур, по който е заснета прочутата анимация на Дисни, проследява вълнуващото детство на бъдещия владетел, като започва с първата му среща с магьосника Мерлин и завършва със знаменитата му коронация.

„Кралицата на вятъра и мрака“

Вторият роман от цикъла продължава историята на наскоро коронования Артур, като описва войната му с крал Лот и ни запознава с членове на клана Оркни, които ще изиграят ключова роля в бъдещото падение на краля.

Авторът Терънс Ханбъри Уайт (1906–1964) е роден в Бомбай, Британска Индия. Завършва колеж в Кеймбридж и става учител, но зарязва преподаването, за да се посвети на писателска кариера. Издава книги с най-различна тематика – от научна фантастика до документална проза, научни трудове и романи за деца, – но постига световна известност с фентъзи поредицата „Веднъж и завинаги крал“, в която разказва за живота на крал Артур.

Книгата се препоръчва от големи автори като Нийл Геймън и Урсула ле Гуин, които я определят като своя любима. Официалната дата за излизане е пети юли.

 

 

Оставете отговор