Изгониха автор от Star Wars за политическа пропаганда

Aftermath

Писателят Чък Уендиг, когото трябваше да превеждам в края на 2015-та година, бе изгонен от работата по бъдещи книги и комикси в поредицата “Междузвездни войни”. Новината съобщи самия той посред нощ, след като е получил обаждане от “Марвел”, издателите на комиксите му. Те са му заявили, че не искат да продължават работата си с него заради вулгарните му коментари в социалните мрежи и изключителната му политическа ангажираност. Уендиг е известен с това, че е активен борец за социална правда и редовно публикува мнения против белите мъже, консерваторите и президента Тръмп, като най-често те са изпъстрени с на моменти брутални псувни. Той обяви, че уволнението му е политическа репресия, като “Марвел” не удостоиха с коментар това изявление – само потвърдиха, че прекратяват професионалните си взаимоотношения с него.

Като човек, който се е докосвал до текста на Уендиг за “Междузвездни войни” мога да потвърдя, че той действително звучеше като краен феминист и агитатор на прословутата джендър идеология, за която се вдигна толкова много шум през последните месеци. Вярно е също така, че неговите коментари в Twitter също бяха изключително цинични и обидни към хората, които не споделят възгледите му, макар грубият му език да не се е пренасял в романа “Последици”. Лично аз смятам, че мотивите за уволнението му са именно в тази грубост и чисто маркетинговата гледна точка, че феновете на поредица като “Междузвездни войни” имат различни политически виждания и не е коректно тези, които не са либерално настроени, да бъдат обиждани. Интересно е дали това решение на “Марвел” е съгласувано с “Лукас Артс” и предвещава промяна в политиката на Катлийн Кенеди, която доскоро минаваше за водеща феминистка. Би било хубаво ако се даде сигнал за повече умереност в посланията на сагата. Въпреки това аз не бих изключил политически натиск от страна на либерали Уендиг да бъде върнат на работа. Самият той се сравнява с Джеймс Гън, който също бе уволнен от “Марвел”, само за да отиде в “Ди Си”. Това обаче не е съвсем точно, тъй като Гън бе обвиняван за съобщения с нецензурно съдържание, които бяха на повече от десетилетия, докато тези на Уендиг са съвсем пресни.

Поредицата “Междузвездни войни” трудно може да бъде игнорирана, макар да загуби много фенове след последните спорове около филмите, заснети от “Дисни”. В момента хората зад нея правят сериал за Мандалорците – групата бойци, от които е и наемният убиец Боба Фет. Надяваме се в него да се потърси по-компромисен тон на посланията и отново звездната сага да потърси приказното, митичното и легендарното, като избяга от злободневната дребнавост на политическите спорове между Тръмп и борците за социална правда в Америка.

Оставете отговор