Жокера

joker smirk

Жокера е комиксов персонаж от вселената на DC, архивраг на Батман, който е отговорен за някои от най-жестоките престъпления в историята на измисления град Готъм. Мнозина критици считат, че това е може би най-ужасният злодей, измислян някога.

Произходът на Жокера е почти толкова мистериозен в реалния живот, колкото и в комиксовата вселена. Трима автори твърдят, че имат пръст в участието му – Боб Кейн, Бил Фингър и Джери Робинсън, като най-вероятно истинският му създател е Фингър, който всъщност е отговорен в най-голяма степен за създаването и на Батман, макар официално това да се приписва на Боб Кейн. За дизайна на Жокера, който се появява за пръв път на комикс през 1940-та година се цитира ролята на Конрад Вейд във филма “Човекът, който се смееше”, екранизация по романа на Виктор Юго, която е част от филмовата вълна на германския експресионизъм. През годините много актьори са давали гласа и лика си на Жокера, като някои от тях са се превърнали в легенди.

Комиксите, анимациите и филмите с участието на Жокера са достатъчно много, че да е невъзможно да се разкаже истинската история на този герой. В самата вселена на DC малцина са тези, които знаят истинския му произход, макар за достоверна да се счита историята от комикса “Убийствена шега” на Алън Мур, в който става ясно, че Жокера е бил обикновен човек, принуден да се занимава с престъпления от немотия, тъй като работата му като комик не е била успешна. В деня, в който жена му почива той пада в химикали и излиза от тях като чудовище с бледа кожа и ухилена гримаса, което няма нито съвест, нито морал. Макар този сюжет да изглежда достоверен, самият Жокер не е сигурен дали това наистина се е случило или е конструкт на болното му съзнание, като заявява, че предпочита миналото му да е въпрос на избор.

Може би първият актьор, който става известен с ролята на Жокера е Сезар Ромеро. Той се появява в комедийния сериал за Батман, излязъл през 60-те години, епоха, в която комиксовото изкуство е било под строга цензура. Макар неговият Жокер да е хитроумен престъпник, той не е толкова зловещ, колкото предполагат по-късни интерпретации на образа. Може би най-популярното превъплъщение на Жокера за малкия екран е това на Марк Хамил, актьорът на Люк Скайуокър, който дава гласа си за класическия анимационен сериал за Батман от 90-те години и печели известност с пронизителния си кикот.

На голям екран обаче Жокера има три големи превъплъщения.

Batman1989Joker

През 1989-та година по кината в Щатите и света излиза игралния филм на Тим Бъртън “Батман”, в който ролята на Жокера се изпълнява от носителя на награда Оскар Джак Никълсън, по това време вече известен с успешната си психопатска роля от “Сиянието” по Стивън Кинг. За разлика от комиксите, тук Жокера получава биография, като става ясно, че истинското му име е Джак Нейпиър. Джак Нейпиър е бил гангстер, занимавал се от съвсем млад с грабежи и убийства, като по време на едно от нападенията си застрелва Томас и Марта Уейн, родителите на малкия Брус, който по-късно ще стане Батман. Джак Нейпиър има интереси към изкуството и химията, като те му печелят славата на неуравновесен човек сред престъпния синдикат на мафиотския бос Карл Грисъм. Когато Джак започва да спи тайно с Алисия, любовницата на Грисъм, на него му се организира капан и той попада в полицейска засада, в която участие взима и Батман. В престрелката Джак пада в туба с химикали, от която излиза деформиран и напълно изгубил всякакъв самоконтрол. Нарекъл се Жокера, той убива Грисъм и подчинените му мафиоти, след което започва да избива населението на Готъм, като отравя цели партиди от козметика и организира парад, в който хвърля половин милион долара във въздуха, след което опитва да обгази заблудените хора. Всъщност целта на Жокера е да отмъсти на Батман, задето го е оставил да падне в химикалите. Черният рицар обаче се оказва твърде силен за суперзлодея и успява да го убие, една от малкото истории, в която Батман се решава на тази стъпка.

Трябва да се отбележи, че макар и иконични, версиите на Батман и Жокера, представени от Тим Бъртън, не са традиционни и за двата образа, нито това, че враждата им е до такава степен на лична основа – в игралния филм от 1989-та Жокера не само е убил родителите на Брус Уейн, но и се домогва до репортерката Вики Вейл, която той харесва.

joker-heath

В игралния филм “Черният рицар” от 2008-ма година, втори в трилогията на Кристофър Нолан, Жокера е изигран от австралийския актьор Хийт Леджър. Според много зрители, фенове и критици, това е най-ужасяващата версия на образа досега.

Жокера на Хийт Леджър няма биография, като полицията не разполага с никакви данни за това кой е и откъде идва. Самият той разказва различни и взаимно противоречащи си истории за миналото, в които той или сам се обезобразява, след като съпругата му бива ранена от мафиоти, или е жертва на жесток баща. Трябва да се отбележи, че в света на Кристофър Нолан, Жокера не е падал в химикали, а носи тежък грим, с който акцентира белезите от така наречената глазгоуска усмивка, която се появява след рана с нож по лицето.

Този Жокер няма видима мотивация за престъпленията, които извършва, освен тази, която предлага икономът Алфред на господаря си Брус Уейн – че е от хората, с които не можеш да се разбереш и не можеш да сплашиш, някой, който просто иска да гледа как света гори. Жокера планира серия от изключително сложни и все по-странни престъпления, с които придобива контрол над Готъм и го превръща в лаборатория на пъклените си експерименти, с които опитва да накара хората да се обърнат едни срещу други и да докажат, че всъщност никой от тях не е по-добър от него. Върховият му план е да принуди самия Батман да наруши клетвата си да не убива, когато това не става, той се задоволява с обезобразяването на прокурора Харви Дент и превръщането му в изрода, известен като Двуликия. Жокера на Хийт Леджър не показва почти никакви емоции, освен постоянния присмех към обикновените хора, а по лицето му преминава само сянка на раздразнение, когато планът му да взриви кораби с пасажери по тяхно желание се проваля. Той бива победен в битка от Батман и затворен в лудницата Аркам, но проваля героя, като го принуждава да поеме вината за престъпленията на Дент. Оттам нататък бъдещето му остава неясно, като според някой той остава единствения затворник в психиатрията “Аркам”, а според други се измъква от там и следите му се губят.

Смразяващ кръвта психопат с желязна, нечовешка логика, Жокера печели награда Оскар за своя актьор Хийт Леджър, който я получава посмъртно.

hot-jared-leto-joker-suicide-squad-Favim.com-4719833

Настоящата версия на Жокера във филмовата вселена на DC се изпълнява от актьора Джаред Лето, който се появява във филма “Отряд Самоубийци”, излязъл по кината през 2016-та година.

Малко се знае за този Жокер, освен, че е белязан от пропадането си в химикали и е покрит с безумни татуировки. Сигурно е обаче, че той е опасен и влиятелен човек, който се е превърнал в главатар на престъпния свят в Готъм. Той има партньор в престъпленията, красива медицинска сестра, която е превърнал в убийцата Харли Куин. Макар да е манипулативен и понякога жесток в отношението си, Жокера изглежда изпитва истински чувства на страст и дори любов към нея, тъй като успява да я освободи от затвора, в който е попаднала. Предполага се, че Жокера в тази вселена е убил Робин, чиракът на Батман, като с това може би е допринесъл за обезчовечаването на Черния рицар, който казва подигравателно на Супермен, че в Готъм “има горчив опит с хора, които се обличат като клоуни”.

Изключително сполучливо измислен образ, който търпи различни интерпретации, Жокера е известен с понякога необяснимото си и зловещо влияние върху актьорите, които изпълняват ролята му в игралните филми. Преди “Черният рицар” да излезе на голям екран, Хийт Леджър почива от свръхдоза приспивателни – по-късно става ясно, че той е бил напълно вглъбен в ролята си и след работата по филма е страдал от мъчително безсъние, което го е накарало да изпие неподходяща комбинация от медикаменти, заради която се прощава с живота си. След трагичната му кончина, Джак Никълсън прави противоречиво изказване, в което казва, че се е опитал да предупреди Хийт колко “коварна” е ролята на Жокера и как месеци след изиграването й не е могъл да излезе от нея. Джаред Лето, настоящият актьор на Жокера, също се е държал необичайно и неуравновесено, докато е снимал ролята си в “Отряд самоубийци”, като си е позволявал изключително груби шеги с колегите си, все едно е обсебен от персонажа, който уж само играе.

Злодей, който излиза от страниците на комиксите като демон, за да влезе в ума на актьорите, дръзнали да го изиграят – това вече е зловещо! Но дори да приемем странните случаи с актьорите, играли Жокера просто за куриозни съвпадения, които обогатяват митологията на Холивуд, не можем да отречем, че Жокера наистина е заслужил мястото си сред пантеона на най-великите злодеи, измисляни някога.

3 jokers

Тагове:  ,

Оставете отговор