ЕЛФИ

ЕЛФИ

Aвтор: Sparhawk

Едни от емблематичните същества за жанра “фентъзи” са елфите. Могъщи, красиви и благородни, те съчетават в себе си загадъчност, магия и привлекателност, които ги правят търсени от повечето фентъзи-автори.
Елфите произлизат от северните митове, където са могъщи магически същества, съвсем малко по-долу от самите богове – асите и ваните. Точно от тези митове те се прехвърлят в книгите на Дж. Р. Р. Толкин, вземайки решително участие във войните срещу Мрачните Владетели от Мордор.
След Толкин много други автори също започват да използват тези същества. Може би първо място сред тях заема Тери Брукс, който ги включва в поредицата за “Шанара”. В тези книги елфите са загубили вълшебството си и сега ще трябва да плащат за това в сблъсъка с ужасяващите творения на черната магия.
В света на Мидкемия на Реймънд Фийст също има елфи, макар, че там те нямат чак толкова важна роля. По-интересни са тъмните елфи, техните мрачни братя, които под ръководството на демоничния Мурмандамус се мъчат да завладеят останалите раси, без да осъзнават, че са само пионки в ръцете на вселенски сили.
Като става дума за мрачни елфи обаче, човек първо се сеща за Дризт до Урден от книгите за “Forgotten Realms” на Р. А. Салваторе. Там въпросния Дризт се е отказал от черното си наследство и се бори на страната на доброто. Враговете му го презират, но още никой не го е победил…
Елфи има и в книгите от цикъла “The Kingdoms & The Elves of the Reaches” на Робърт Станек. Там приказните създания имат решаваща роля в битките, разиграващи се във величествения свят на “Ruin Mist”.
Отново на елфите разчита и младия Ерагон от едноименния бестселър на Кристофър Паолини. Те могат да му помогнат срещу злия император Галбаторикс.
Елфите се срещат още и в книгите на автори като Тад Уилямс, Маргарет Вайс и Трейси Хикман, Андре Нортън и Мерседес Лаки, Дъглас Найлс, Денис Маккирнън и още много други. Най-вероятно е и да продължават да се появяват в любимите ни книги, тъй като за тях винаги има какво да се каже.
А на нас остава да четем…

Оставете отговор