Еди Друуд

eddie_drood__secret_history_series__by_eye_of_ra_x-d9fgek1

Илюстрация: Deviant Art

Еди Друуд е главният герой от поредицата “Secret Histories” на Саймън Р. Грийн. Той е таен агент от влиятелното семейство Друуд, което пази човечеството от свръхестествени и паранормални заплахи. Когато работи на терен инкогнито, Еди възприема самоличността на Шаман Бонд, като ирония към популярната поредица книги на Йън Флеминг за Джеймс Бонд.

Еди е част от клана Друуд, наследници на друидите от стари времена, които получават свръхестествени способности от Сърцето, тайнствен организъм, осигуряващ свръхестествена златна непробиваема броня. Друуд съществуват тайно от останалия свят и поемат грижата човечеството никога да не разбере истината за света, в който живее, а именно, че в него има заплахи като демони, извънземни и дори гости от други измерения и реалности. В резултат на това всеки член на семейството получава изключително строго обучение в имението Друуд, известно с това, че има защита, позволила му да издържи без видими щети директно попадение от китайска ядрена бомба. Еди не прави изключение, но понеже е бунтарят на семейството, предпочита да извършва мисии далеч от имението.

Животът на Еди Друуд се променя когато без причина той е обявен извън закона и му се издава смъртна присъда. Отровен от стрелата на елф, той е принуден да бяга от собствените си роднини и да се съюзи със свой стар неприятел, а именно Моли Мелкалф, дивата вещица от горите, която в миналото няколко пъти е опитвала да го убие. Сега, когато Еди обаче умира, тя решава да му помогне и двамата се изправят както срещу Друуд, така и срещу сектата “Манифест Дестъни”, враг на всички свръхестествени същества. В крайна сметка Еди печели, като побеждава истинския си враг, който е именно Сърцето, заменяйки го с Етел, скитница от друго измерение, осигурила на семейството дори по-силна броня. Той става също така глава на клана поне за известно време и защитава човечеството успешно от Многоъгълните, мистериозни богове от друго измерение, които опитват да унищожат Земята.

След като въвежда демократична процедура в семейството, Еди Друуд губи властта от Матриарха, управлявала преди и отново става агент на терен, като през следващите години успява да се справи с две от най-сериозните заплахи както за Друуд, така и за човечеството, а именно Безсмъртните, раса от хора, останали вечно на тийнейджърска възраст, но загубили всяка човечност, както и Голямата сатанистка конспирация, почти успяла да се осъществи, защото никой вече не вярва в нея. Еди също така провежда успешни мисии като разтурването на опасното Казино Инфернал и на пира на Лейди Файр, състоял се в Ултима Туле, измерението на последния залез преди над Земята да се спусне вечната нощ.

dr. doa

Може би най-сериозното предизвикателство пред Еди обаче е срещата му с д-р До, загадъчен противник, известен с това, че може да убие всеки и по всяко време с помощта на отровите си. Самият Еди бива отровен от него и прекарва дълго време в напразно търсене на лек, преди да реши да отнеме живота на противника си и така да научи истинската му самоличност, че това е Едуин Друуд, негов зъл двойник от друго измерение, в което семейството му се кланя на богинята Кали. В крайна сметка Еди успява да се спаси, като прехвърля душата си в неговото тяло, а неговата – в своето умиращо.

Последната голяма мисия на Еди обаче е провал, тъй като той е изпратен да разузнава тайно в Найтсайд, вечната нощ, намираща се в сърцето на Лондон, но е принуден да активира бронята си, когато го напада къща убиец. Това ескалира събитията до открита война между семейството и Найтсайд, в която Еди първоначално подкрепя роднините си, но после се прехвърля на другата страна, ужасен от жестокостите им. В крайна сметка се разбира, че войната е плод на хитра манипулация от страна на елфите, които на свой ред са били водени за носа от още по-опасен противник. Заедно с Джон Тейлър от Найтсайд, Еди Друуд съумява да разплете заговора и да сложи край на войната, след което е обявен за Уокър – пазител на Найтсайд и се нанася да живее там заедно с любимата си Моли.

Еди Друуд е изключително могъщ герой, извършил изключителни подвизи. Макар да има чувство за хумор и понякога да изглежда небрежен, той е изключително отдаден на дълга си, има силен вътрешен компас за справедливост и е готов на всичко, за да защити това, което смята за правилно. Той също така е и силно влюбен във вещицата Моли, като не би се поколебал да я защити, дори ако това означава да тръгне срещу семейството си.

Силите на Еди произлизат главно от златната яка, която носи на врата си. Тя му дава възможността при необходимост да покрие тялото си със златна броня, която е почти непробиваема. След като Етел подобрява въоръжението му, бронята също така придобива умението да се втечнява, което позволява на Еди да образува мечове от нея и така да пренебрегне едно от оръжията, които предпочита първоначално, а именно револвер Колт, чиито патрони никога не свършват. Еди също така има различни джаджи, измислени в Оръжейната на семейство Друуд.

Когато е приел самоличността на Шаман Бонд, Еди изглежда като най-обикновен човек, който не се запомня с нищо сред тълпата, което е част от обучението му на шпионин. В бронята той е фигура, покрита цялата в злато, с безизразно покритие на лицето, което отрязава противника – нарочно търсен психологически ефект, който предизвиква смущение у неприятелите.

Като повечето представители на семейство Друуд, Еди владее добре ръкопашния бой, но освен това е и изключително интелигентен, находчив и остроумен, което му позволява да се измъкне от неприятни ситуации. В най-голям риск той е поставен когато срещне друг представител на семейството си, враждебно настроен към него или пък противник, който по някакъв начин успява да свали бронята му или е намерил оръжие, което успява да проникне през нея, нещо много трудно, но все пак не невъзможно. Характерът на професията му е такъв, че се случва той да се изправи срещу противници, които са дори по-силни от него, въпреки всичките му предимства, но точно тогава той разчита на изобретателност, за да спечели.

Еди Друуд е основен протагонист в 12 книги от Саймън Р. Грийн, което го прави един от най-иконичните му персонажи. Чаровен, интересен и понякога страшен, той е наистина култов герой, който с удоволствие представям в Цитаделата.

moonbreaker

Оставете отговор