д-р Стефан Недков

д-р Стефан Недков


Author: Darth Sparhawk
Date: 04.09.2007

Скъпи читатели,
Имам честта и удоволствието да ви представя интервю с президентът на най-успешното издателство за фентъзи през последните години, “Инфодар” -д-р Стефан Недков! От него ще научим какви изненади ни очакват в най-скоро време.

Д-р Недков, “Инфодар” днес е добре известно на
фентъзи-феновете издателство. Как обаче го създадохте и кога
решихте да го ориентирате към жанра “фентъзи”?
ИнфоДАР бе създадено през 1993г. с единствената цел да издава компютърна литература. По това време, колкото и странно да ви звучи, на пазара почти нямаше такава. Доста години това беше всичко, от което се интересувахме. Но постепенно ние се изкачвахме нагоре и кръгозорът ни се разширяваше. И тъй като искахме да правим само неща от които разбираме, разширяването на тематиката вървеше бавно. Така в един момент дойде ред и на фентъзито. Синът ми Ясен чете много, с тонове, особено фентъзи. И така един хубав ден го попитах “Има ли някаква голяма фентъзи поредица, която не е издавана в България и си заслужава да се захванем с нея?” На другия ден той ми разказа за една такава поредица. Така Мрачния Елф се появи и в България.

Когато започнахте да издавате фентъзи, страхувахте ли се
от конкуренцията на други силни издателства, като “Бард” или “Прозорец”?
За нас издателската дейност е начин да дадем на читателите книгите, които ни харесват, а не състезание. Затова и не се притесняваме от другите издателства. Е, понякога съжалявам, че друг е издал книгата, която бих искал ние да издадем, но на света има още много други хубави книги.

Вие издадохте много известни книги от популярни автори в
България. Какво е чувството, когато виждате радостта на
хората от издадените от вас книги?

Това е невероятно чувство. И, да си призная, най-много радост получаваме от феновете на фентъзито и фантастиката. Вие сякаш сте най-открити и не се притеснявате да изразите радостта си. За нас това е най-доброто, което можем да получим. Искрено ви благодаря.

На вас лично кое Ви е любимото фентъзи?
Аз сякаш харесвам повече мистиката, асоциациите и напрежението, а не действието. Може би затова с голямо удоволствие четох Vellum на Hal Duncan. И много се радвам, че скоро ще я предоставим и на българските читатели. Може би ще кажете – това фентъзи ли е или фантастика? За мен най-доброто винаги е смес от много неща, много жанрове. Както в живота.

Кога можем да очакваме следващите книги за Дризт от Р. А. Салваторе и кои ще са те? А продължението на “Пробуждането на Демона”?
Следващият Салваторе (съвсем скоро) ще бъде “The Spine of the World” след това Sea of Swords и т.н. Колкото до Демона, там сме длъжници на читателите ни, но втората част ще я имаме през 2008 и по-нататък следващите ще излизат по-редовно.

“Първият Крал на Шанара” постигна голям успех сред феновете миналата година и Вие заявихте пред фенове, че могат да очакват старите книги от поредицата с нов, адекватен превод. Кога можем да очакваме новите заглавия?
Очаквайте през есента “Мечът на Шанара”. Догодина ще продължим и обещаваме да получите всичко от Тери Брукс. Надявам се преводът да ви хареса. Много искаме да даваме само качествени преводи на качествени заглавия, но понякога и ние и преводачите допускаме грешки. Затова сме абсолютно отворени към критиката.

Бихте ли ни информирали за това кога излизат някои от продълженията на дълго чакани книги на “Инфодар” – третата на Гарт Никс, втората на Робърт Станек? Ще има ли още книги
за Dragon Lance?
Абхорсен на Гарт Никс ще излезе преди Нова Година, Робърт Станек – през 2008, Dragonlance ще издаваме също чак през 2008.

От известно време издателството обещава една интригуваща поредица на родния читател – Leven Thumps, която напоследък сравняват все повече с “Хари Потър”. Кога можем да я
очакваме?
Leven Thumps е наистина чудесна поредица. Първата книга ще излезе на български в началото на 2008. Може би дори и символично това ще бъде едно ново начало, след като 2007 е годината на последния Хари Потър.

Какво ви е отношението към самата книга “Хари Потър”?
Хари Потър промени издателския бизнес в света, това не може да се отрече. Съжалявам, че я нямаше преди 40 години. Сигурно щях да я обикна. За много читатели това е нещо велико. За други не чак толкова. Всъщност най-сладкото нещо на издателския бизнес е да намериш и дадеш на всеки неговия Хари Потър.

От известно време издавате и неанглоезично фентъзи. Готвите заглавия на Холбайн и Сапковски. Кои са те и не е ли малко опасно да се пускат те на пазара?
Не само. Неотдавна издадохме първата част на Вълкодав и тя се прие чудесно. Сапковски разбира се е голямо име. Мен от друга страна винаги ме е привличало немското фентъзи, може би от времето, когато четях за оперите на Вагнер. Може би е опасно от финансова гледна точка, но нали все някой трябва да го направи.

Трудно ли се издава фентъзи в България?
Не е трудно да се издава фентъзи в България. Тук и конкуренцията не е толкова страшна, и правата се получават сравнително лесно, и разходите не са такива, както в други страни. Лошото е, че трудно се продава. Пазарът е сравнително малък, каналите за популяризиране на книгите са малко и често пъти доста скъпи на фона на продажбите. Хубавите книги трудно достигат до читателите си. Тук, мисля си, трябва да се усети и вашата роля като посредник между добрата книга и Читателя.

Защо е толкова трудно у нас книгите да се издават в очаквания срок. Забелязва се и при вас, и при други издателства.
Това е продължение на предния въпрос. Понякога вината е у нас – лошо планиране, срив на преводача и т.н. Понякога причината е чисто бизнес – предната книга не се е продавала добре или изобщо не се е продавала. Започваш да отлагаш, колебаеш се дали изобщо да се набутваш отново. Често пъти издателствата предпочитат или са принудени да спрат някоя поредица, защото тя просто не върви. От друга страна и това не е лесно. Имаш хубава поредица, пускаш първите две книги, но продаваш от тях само по 200 – 300 бройки. На никъде. Казваш си – жалко, но нищо не можем да направим, до тук бяхме. И тогава се намесва Читателят и започва да пише – “Страхотна книга, много ми хареса, вие сте най-готиното издателство, …, Кога ще излезе следващата?” Какво ти остава да направиш?

Как преценявате изминаващата 2007 и какво очаквате от 2008 година? Не се ли опасявате, че сте се натоварили с твърде много заглавия?
Да, заглавията са много, започнахме няколко сериозни поредици, няма да е лесно, но ще се справим. Резултатите от 2007 досега са обнадеждаващи, трябва само да осмислим грешките си и да вървим напред. Сигурен съм, че 2008 ще бъде чудесна година за любителите на фентъзито. Подготвили сме ви доста изненади, но ако ви ги кажа сега, няма да са изненади. Ще спомена само за две неща. Започваме да издаваме един чудесен автор, който за съжаление ни напусна миналата година – David Gemmel. Освен това ще пуснем на пазара и другият голям претендент за трона на Хари Потър – “Тунелите” – още една поредица от невероятни приключения с герои на същата възраст. При това Издател на поредицата в Англия е човекът, който извади на пазара и Хари Потър. Освен това обещаваме да ви информираме предварително за новите заглавия, които ще предлагаме. Надявам се на вашите фенове това да се хареса.

Какво ви е отношението към сайтът “Цитаделата”?
Най-прекрасната работа на света е да обичаш, това, което правиш. И тези, за които го правиш, също да го обичат. Мисля, че се справяте чудесно с това.

Кажете нещо за довиждане на нашите читатели?
Ако четеш и харесваш Фентъзи, значи си още млад. Бъдете млади още дълги години! Ние ще помагаме.

Интервюто взе Александър Драганов.

 

Оставете отговор