Джуджетата

Джуджетата

автор: Sparhawk

Дълбока подземна пещера, осветена от силен огън, в която се чуват удари на чук. Над странна пещ дребно, брадато човече неуморно кове, а под изкусните му ръце излизат странни, но съвършени предмети.

Този образ, родил се в съзнанието на германските народи преди хиляди години с течение на времето се е разпространил из цяла Европа, раждайки безброй приказки и легенди. Става дума за брадатите джуджета. Учудващо жизнени същества, те запазват почти еднакъв вид в различните произведения за тях.

В старите митове на германи и викинги, те са могъщи майстори, изковали важни предмети за самите богове – чукът Мьолнир (светкавицата), с който бог Тор убива злите великани, копието Гугнир, оръжие на самия Один, глиганът Гулинбусти и други ценни предмети са резултата на конкуренцията измежду два могъщи джуджешки рода.

По-късно в приказките джуджетата спасяват Снежанка от злата и мащеха и помагат на дядо Коледа в майсторенето на играчки. Не всички обаче са добронамерени – в историята на братя Грим джуджето Стори-Пакост открадва кралския син!

Във фентъзито джуджетата са въведени от знаменития Дж. Р. Р. Толкин. В неговите книги те са почти същите като оригиналните си събратя от немската митология. По-учудващото е, че такива си оставят (с леки изменения) и в другите фентъзи книги – за Forgotten Realms, DragonLance, “Сага за Войната на Разлома” на Фийст, “Ерагон” на Паолини и много други. Единствено в “Шанара”-та на Тери Брукс са малко по-различни и не обичат пещерите.

Джуджетата имат много дребни роднини в различните митове, приказки и фентъзи-романи. Това са дребните кекропи от гръцките митове, гномите, коболдите. Нито едно от тези създания обаче не е известно като истинските джуджета.

Въпроса кое е най-известното джудже би бил по-шумен и опасен от битка между опасните дребосъци, но най-сериозни претенденти биха били Торин от “Хобит”, Гимли от “Властелинът на Пръстените”, Хендъл от “Мечът на Шанара”, Бруенор от “Долината на Мразовития Вятър” и Долган от “Сага за Войната на Разлома”.

Едно обаче е сигурно – и за в бъдеще ще слушаме нови и нови истории за делата на любимите на малки и големи джуджета!

Оставете отговор