Децата избират любимите си книги

kaloyan2

Номинирана в категорията “Мечтатели”

За седма поредна година българските деца ще избират своите любими книги, издадени през 2018 г. и номинирани в Национална наградата “Бисерче вълшебно”.

Отличието се връчва от 2013 г. и е единствената българска награда за новопубликувани детски издания, чието жури са децата. Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите.

Организатор на “Бисерче вълшебно” е фондация “Детски книги” с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

Начало на детския вот ще бъде дадено в 15:00 часа на 6 февруари 2019 г. през сайта www.biserche.com и ще продължи до 23:59 часа на 15 април 2019 г. В настоящото издание на наградата могат да гласуват всички деца на възраст от 5 до 16 години. Те са поканени да избират измежду 110 заглавия, като най-много са книгите от български автори – 34. Номинациите са разпределени в четири възрастови категории за художествените произведения и една категория “Нещотърсачи” за нехудожествени книги.

Най-голям е броят на номинациите в категория „Изследователи“ (8-10г.) – 25, а по 19 са книгите в категорията за тийнейджъри „Майстори (14-16г.) и за нехудожествени заглавия „Нещотърсачи“. Най-малките читатели, „Откриватели“ (5-7г.), могат да избират между 23 книги, а уверените пътешественици в света на книгите, „Мечтатели“ (11-13г.) между 24.

Повече за наградите, иницативите, свързани с тях и номинираните заглавия може да прочетете на сайта на “Бисерче вълшебно”, откъдето е цитирана новината.

Оставете отговор