Деймиън: Поличбата 2

omen-ii-damien.19956

След дълга пауза реших да гледам и втория филм от поредицата “Поличбата”, която проследява възхода и падението на Антихриста. Предвид това, че Деймиън Торн тук тепърва навлиза в юношеството, означава, че още сме на ниво възход, което гарантира солидна доза ужаси и брутални убийства, заснети в иначе изискания стил на 70-те години под ръководството на режисьора Дон Тейлър.

След като в съвсем невръстна възраст Деймиън е успял да се оправи с първоначалното семейство, което го е приютило – не без помощта на гавази сатанисти – младежът вече расте в дома на братовчед си Марк, като доведен син на извъредно богат човек, притежаващ мощна корпорация с позиции в технологиите, електрониката и амбиции в земеделието. Момъкът е добър приятел с Марк и за разлика от Ригън Макнийл в “Заклинателят” не дава външни призраци, че е Звяра от пророчествата – не повръща, не си върти главата и всъщност е доста възпитан младеж. Около него обаче има една особеност – всички, които заподозрат кой е всъщност, умират по необясними и зловещи начини. Когато момчето бива изпратено с братовчед си във военно училище, то ще попадне на хора, които ще му разкрият за какво е предопределен…

Damien Omen II

Обикновено хорър поредиците издишат още на втора част, като нийде това не е тъй видимо както в “Заклинателят”. За моя радост “Поличбата 2” не сваля нивото от първия филм и според мен дори малко вдига гарда – атмосферата е все така пипната, старовремските актьори имат повече стил, отколкото днешните напарфюмирани, джендър неутрални пудели биха могли да мечтаят, а гадорийките, макар и елегантно заснети, са си бая противни. Специални аплодисменти заслужава Джонатан Скот-Тейлър, който прави голяма роля като Деймън и дори придава известна многопластовост на образа си, който в началото не подозира откъде идват силите му, а после пита “Защо аз?!” в нищото, преди да приеме съдбата си на главния злодей в историята. За отбелязване, поне според мен, е и присъствието на Ланс Хенриксен, който винаги придава чар на хорър продукциите, в които участва, дори да е в несъществени роли като тази тук.

Като цяло – добър хорър. Ако ви се гледа нещо от добрите стари времена, направо е идеален.

Тагове:  

Оставете отговор