Белгарион върна Дейвид Едингс на върха в “Цитаделата”

belgarion malloreon

Белгарион, главният герой от поредицата “Белгариад” на фентъзи писателя Дейвид Едингс, спечели победата срещу краля на тъмните елфи Малекит от Warhammer с 10 на 4 гласа. Макар началото на Дуела да бе оспорвано – 2-2, постепенно Гарион взе аванс и по едно време разликата стана 11 на 3 гласа, което ме провокира да върна гласа си за елфа и да оформя окончателния резултат минута преди финала. Погледнато логично, тази победа идва съвсем логично, тъй като Малекит е много подобен като противник на Торак, злия бог, който Гарион побеждава в края на Белгариадата и макар да е значително по-коварен от него, има същите слабости, които вълшебникът на Едингс може да използва, особено предвид факта, че е напътстван от светлото Пророчество. Все пак някой от вас, които следят “Цитаделата” по-отскоро, може да се изненадат от това, че елфът от Warhammer губи. Това е обаче, защото не ни помните от едно време и вероятно не знаете кой е Дейвид Едингс.

Eddings and his characters

Дейвид Едингс (1931-2009) е автор, който става една от иконите на жанра с поредица от епични саги, най-известните от които са “Белгариад”, “Малореон”, “Еления” и “Тамули”, като първите две са издавани и на български. Много години преди Роулинг, Едингс разказва своя завладяваща история за момче, което открива магически способности в себе си и е Избраният от древно пророчество, само че врагът му не е някакъв зъл магьосник, а истински тъмен бог! Въпреки мащабния сюжет, чарът на Едингс е човечността на образите му, както и в забавните диалози и оригинални за времето си концепции – вместо да разчита на елфи и джуджета, авторът измисля свои народи, вдъхновени от истински култури, съществували в историята на човечеството. Това обаче не ограничава силите на героите му, които наистина владеят могъща магия, а Белгарион е най-силният, макар и не най-опитният от тях. Препоръчвам ви да прочетете книгите на Едингс, които могат да се намерят на старо или в сайтове като “Читанка” – заслужават си!

Живот и здраве, през месеците август и септември Дуелите на Цитаделата ще продължат с други сблъсъци на иконични герои от жанра на епичното фентъзи!

Оставете отговор