Гид за книгите по “Междузвездни войни”

 

luke vs vader
Малко след излизането на моята статия “Кой кой е в Междузвездни войни” получих доста въпроси за това откъде трябва да се почне с книгите за “Междузвездни войни”. С този материал искам да хвърля малко яснота по въпроса, като споделя личните си впечатления и пристрастия. Преди всичко, трябва да имате предвид, че след като “Дисни” закупиха правата върху поредицата от Джордж Лукас, книгите вече се разделят на две отделни поредици – Canon и Legends, като първата е нова и е актуалната история за сагата, а втората е старата Разширена вселена, която вече не важи – поне не и за филмите. Преди тях обаче идват…

НОВЕЛИЗАЦИИТЕ

 

Tfa book


Това са книгите, написани по сценариите на филмите. Това са:

Приключенията на Люк Скайуокър /Нова надежда/ от Джордж Лукас
Империята отвръща на удара от Доналд Ф. Глът
Завръщането на джедаите от Джеймс Кан

Епизод І – Невидима заплаха от Тери Брукс
Епизод ІІ – Клонингите атакуват от Р.А. Салваторе
Епизод ІІІ – Отмъщението на ситите от Матю Стовър

Силата се пробужда от Алън Дийн Фостър

Като цяло тези книги са типичните адаптации по сценария – с незначителни разлики от филмите и малко допълнителни сцени. Нивото им е сносно, без да впечатлява. Изключение е “Епизод ІІІ” на Матю Стовър – изключителна книга, която използва сценария като основа за изключително епичен и емоционален наратив. Може би най-добрата книга измежду всичките стотици, излизали за Star Wars.
Освен тях на пазара има и младежки адаптации на книгите. За оригиналната трилогия това са:
“Принцесата, разбойникът и фермерското момче” /Нова надежда”/ от Александра Бракен
“И какво? Ще ставаш джедай” /”Империята отвръща на удара”/ от Адам Гидуиц
“Внимавай със силата на тъмната страна” /”Завръщането на джедаите”/ от Том Енгълбергер.
Аз не съм чел тези книжки, но знам, че предизвикаха фурор сред феновете. Почти всички новелизации са излизали на български език, като тези от най-старата трилогия – няколко пъти.

КАНОН

dark disciple
Това са новите книги на “Дисни”, които влизат в хронологията, от която са и техните филми. Започнаха да излизат преди две години, като за съжаление поне според мен засега са по-скоро разочароващи. Нито “Последици” на Чък Уендиг, нито Lords of the Sith на Пол Кемп, нито дори “Таркин” на Джеймс Лусино правят добро впечатление. За сметка на това по-малката, но увлекателна “Оръжието на джедая” от Джейсън Фрай е много приятна, само хубави неща чувам и за “Изгубени звезди” на Клаудия Грей. Моят личен шампион от новия КАНОН обаче е Dark Disciple на Кристи Голдън, книга за последните години от Войните на Клонираните, която разказва за любовта между Асаж Вентрес и Куинлан Вос, както и за техния път през тъмната страна. Очакваме я на български първата половина от следващата година и я препоръчвам на всички наши читатели – по емоционалност и описания съперничи на “Отмъщението на ситите” от Стоувър.

 

 

 

 

 

 

ЛЕГЕНДИ
Това е старата Разширена вселена на филмите. Макар историите в нея да не се засичат за “Силата се пробужда”, някои от тях са много силни, а общо книжките са стотици. Измежду тях аз бих обърнал внимание на…

~ Трилогията за Дарт Бейн
bane-trilogy

Това са книжки за древното минало на Ситите и разказват историята на митичния Дарт Бейн, който установява правилото на двамината – да има един ситски учител и един негов чирак. Книгите не са излизали на български, но са внасяни в нашите книжарници. Техен автор е Drew Karpyshyn, а свършеното от него е феноменално – Дарт Бейн е изключителен и пълнокръвен злодей, който според някои фенове е дори по-плътно изграден от Вейдър и Сидиъс, познати ни от филмите. Трите тома са както следва:
Darth Bane – Path of Desctruction
Darth Bane – Rule of Two
Darth Bane – Dynasty of Evil
Уверявам ви, че те предлагат повече екшън и по-сложни герои и от оригиналната трилогия филми, и от прелюдията, и от новия филм. Ако не са утолили гладът ви за древното минало на тъмната страна бих ви препоръчал Deceived на Пол Кемп, която разказва историята за зловещия Дарт Малгус и Red Harvest на Джо Шрайбър – хорър роман за “Междузвездни войни”, в който ситско училище пада жертва от вдигнали се мъртъвци. Последната книга има аналог и в епохата на филмине – Dead Troopers, отново на Шрайбър, но тя е значително по-посредствена книга. Стойте настрана и от Fatal Alliance, още една книга за Старата република от Шон Уилямс, която обаче е драматично тъпа.

~ Книгите на Джуд Уотсън
Xanatos
Джуд Уотсън спокойно може да бъде наречена Дж.К. Роулинг на “Междузвездни войни”, тъй като разказва увлекателни истории за детството първо на Оби-Уан, а после и на Анакин в поредиците Jedi Apprentice /първите книги от която бяха преведени като “Ученик на джедая” от “Егмонт”/ и Jedi Quest. Уотсън има и една по-мрачна сага, Last of the Jedi, която е за времената на Империята, но отново е насочена към по-младите читатели. Книжките й са малки, напрегнати, интересни и понякога трогателни. В техния дух е и поредицата за младия Боба Фет на Тери Бисън и Елизабет Хенд.

~ The Force Unleashed от Шон Уилямс
MalekStalkerLightning-TFUUSE
Това е адаптация на едноименната игра, която разказва историята на Starkiller, могъщ майстор на тъмната страна, обучен от Дарт Вейдър за да му помогне да победи император Палпатин. Макар и доста монотонна като действие, книгата е супер напрегната и има страшно много битки и драматичен финал, а по-късно й правят продължение, което трябваше да е междинната част от трилогия, останала си недовършена.
Хубава книга за Дарт Вейдър е и Dark Lord на Джеймс Лусино, която разказва как той натрупва самоувереност след загубата от Оби-Уан в Епизод ІІІ.

~ Трилогията за Траун
thrawn_trilogy
Книгите за адмирал Траун на Тимъти Зан с основание се считат за класика и са излизали на български. До появата на “Силата се пробужда” за много фенове те бяха легитимната трилогия продължение, състояща се от романите:
1. Наследникът на Империята
2. Тъмната сила
3. Последната заповед
В тях Люк, Хан и Лея се изправят срещу гениалния стратег адмирал Траун, който се стреми да възстанови Империята. Интересното е, че Траун не е злодей заради самото зло, а някой, който искрено вярва в правотата си, което придава повече пластове на конфликта. Книжките имат и продължения – “Призрак от миналото” и “Поглед в бъдещето”, които според мен не са особено сполучливи, но пък прелюдието “Изходящ полет” е по-добро от оригиналната трилогия. Като цяло Тимъти Зан е майстор на научната фантастика, дал много на вселената “Междузвездни войни”. Старите фенове с основание се дразнят, че “Дисни” игнорират труда му, но няма как.

~ The New Rebellion от Кристин Катрин Ръш
Kueller_medium
Това е една много подценявана книжка за “Междузвездни войни”, която обаче си харесвам много. В нея се разказва за Кюлер, чирак на Люк Скайуокър, който минава в тъмната страна и става диктатор на далечна планета, преди да започне серия терористични атаки срещу Новата Република. От всички книги за “Междузвездни войни”, The New Rebellion най-много доближава духа на старите филми, а Кюлер е злодей, който по сили и харизма съперничи на Дарт Вейдър и Императора /за разлика, например, от Емо Рен/.

 

 

 

 

 

~ The New Jedi Order
new-jedi-order-star-wars-3967059-800-600
Най-амбициозната поредица за “Междузвездни войни”, дело на много автори, сред които Р.А. Салваторе и Матю Стоувър. Разказва за сблъсъка на Новата Република с непознат враг, расата Южан Вонг, която идва извън познатата галактика, използва непозната биотехнология и не присъства в Силата. Южан Вонг са отблъскващи и плашещи злодеи, които придадоха повече зрялост на “Междузвездни войни”, а романи като Traitor на Матю Стовър и The Unifying Force на Трой Денинг са абсолютни шедьоври. За мен лично историята за това поколение герои от “Междузвездни войни” трябваше да свърши там, тъй като следващата сага, “Legacy of the Force” изглежда като рециклиране на стари идеи, поради което пък въобще не стигнах до нейното продължение и последна голяма сага за Войните преди диснифицирането – Fate of the Jedi – в която Люк се изправя срещу странното космично същество Абелот.

~ КОМИКСИТЕ
За комикси сигурно има и по-компетентни фенове, които да се изкажат, но все пак бих спрял вниманието ви върху две поредици:

dark-empire-trade-cover
DARK EMPIRE
Тази сага идва хронологично след оригиналната трилогия за адмирал Траун и разказва за завръщането на ужасяващо познат враг. Душата на Палпатин е оцеляла и се е вселила в клонинг, който реорганизира Империята и отново притиска Новата Република до ръба на оцеляването. За да победи господаря на тъмната страна, Люк Скайуокър е принуден да стане негов чирак – и така започва битка с изкушението на тъмната страна… Минус на тази история е, че артът е покъртително грозен, но сюжетът си го бива.

Darth_Krayt
LEGACY
Повече от век след смъртта на Палпатин, ситите се завръщат по-силни отвсякога и успяват да елиминират джедайския орден и да притиснат както Новата република, така и остатъка от Империята в ъгъла. Единствената надежда за спасение е в пропадналия Кейд Скайуокър, който бяга от наследството си, но сякаш единствен може да се изправи срещу страховития Дарт Крайт, новият ситски император, свързан с най-мрачното минало на галактиката…
Каквото и да кажа за тая поредица, все ще е малко. Арт, сюжет, персонажи – всичко е шест. Новите филми ще стигнат нивото й, ама в някоя паралелна вселена.

Ами това е за книгите по “Междузвездни войни”. Надявам се да съм ви бил поне малко полезен при ориентирането в тази огромна вселена.

Тагове: