Бурята на века

storm of the century

“Бурята на века” е телевизионен филм на режисьора Крейг Р. Бейксли, заснет по оригинален сценарий на Стивън Кинг и дълъг над четири часа, поради което е и първоначално излъчен по американските телевизии като минисериал от три епизода. Както и други истории на Кинг, “Бурята на века” също разказва историята за малко градче, озовало се в плена на абсолютното зло.

Остров Литъл Тол е населeн от малка общност, която през месец февруари 1989-та година се стяга за голяма буря. Всички метеролози са категорични, че това ще е бедствието на века, тъй като над щата Мейн се събират два циклона, които ще затрупат островчето със сняг. Местните хора се запасяват с храна за лошото време и бързат да се приберат на топло, когато едно момче донася ужасяваща вест – възрастна жена е убита в дома си, а извършителят на злодеянието е все още там. Местният полицай отива да залови престъпника, който обаче спокойно идва с него в участъка. Оказва се, че мъжът, който се представя с името Андре Линож, знае всичко за всеки и не се колебае да използва информацията, така че да уязви жертвите си, представяйки ги в най-лошата им светлина. Когато бурята стоварва яростта си върху Литъл Тол, в града започват да се случват серия от зловещи инциденти, които най-често завършват с брутални самоубийства, а човекът в килията само казва – дайте ми това, което искам и ще си тръгна. Истината за Андре Линож е, че той е зъл магьосник – а полицаят Майкъл може би е единственият, който не е готов да се преклони пред волята му…

storm century

“Бурята на века” е много добре заснет филм, макар както повечето телевизионни продукции да не блести със специални ефекти и да е доста муден като действие. За сметка на това си струва човек да инвестира време в гледането му. Атмосферата е изпипана до съвършенство, като потапя зрителите в един заснежен затвор и после представя пленниците в него, обикновени хора, които се питат с какво са заслужили вниманието на могъщия магьосник. Андре Линож е злокобен антагонист, който ще допадне на хората, обичащи клоуна Пениуайз от “То” или Уолтър от “Тъмната кула”, а конфликтът с него прилича на примка, която се затяга около зрителя до неумолимия си завършек. Един от най-добрите ТВ филми, които съм гледал, препоръчвам на всички, които искат да се потопят в едно по-мрачно снежно приключение.

Тагове:  

Оставете отговор