Белязан да умре

Marked_For_Death_film

“Белязан да умре” е екшън на “20 Сенчъри Фокс” от 1990-та година, главната роля в който се изпълнява от майстора на айкидо Стивън Сегал. В този филм, той е Джак Хачър, кораво ченге, което иска да се откаже от занаята, но е принуден да хване оръжието отново заради свирепа банда ямайски престъпници.

За да победи група наркотрафиканти от Латинска Америка, Хачър е станал почти същия като враговете си. Фалшифицирал е свидетели, преспивал е с леки жени, убивал е. Във финалната престрелка губи и свой приятел, а под куршумите му попада и жена, макар тя да е пропаднала убийца. След тежка изповед, полицаят решава да се откаже от професията си и се връща в родния си град. Злото обаче е пуснало корени и там, като по улиците бродят зловещи ямайци, които продават дрога и служат на мъж, наричан Белязания, човек, за когото се твърди, че владее черна магия. По време на престрелка между тях и колумбийците, Хачър се замесва в конфликта и скоро бива предупреден за това какво му се пише с откос изстрели, които удрят племенницата му. Оказва се обаче, че с това ямайците са направили груба грешка, тъй като сега полицаят, който владее източни бойни изкуства, тръгва по петите им. Нараниш ли семейството му, умираш!

marked for death duel

Доста интересно е, че този филм излиза в същата година, когато е премиерата и на “Хищникът 2”, а като махнем свръхестествения елемент с извънземния, сюжетът е почти един и същ, война между наркотрафиканти от Латинска Америка и Ямайка, вуду магия, кораво ченге, което решава да ги спре. Може би по това време хората са имали проблем с подобни емигранти, от които, както казват в “Белязан да умре”, проблеми правят по-малко от един процент, но те стигат за кървава черна статистика. Тогава обаче вместо да им се радват, хората са правили доста брутални филми по темата – важи както за “Хищникът 2”, така и за “Белязан да умре”, където Сегал раздава правосъдие по стандартния за него начин, с много, много болка. Филмът не е така добре конструиран както например класиката “Труден за убиване”, но е атмосферен, по гадния начин на деветдесетарските екшъни, когато от видеолентите летяха кърви, куршуми и псувни, а Сегал е кралят на този жанр. Ако ви е омръзнало от днешните политкоректни ленти, които казват на черното бяло (извинявам се, но не можах да се сдържа), “Белязан да умре” е правилният филм за вас, история, в която урбанистичния упадък на съвремието бива спрян както става само на кино, от безмилостен боец с верни приятели – които са чернокожи, но не само за да запълнят квота, а защото защитават ценностите на порядъчните хора. Макар че самият филм хич да не порядъчен 😀 Затова пък е забавен!

Оставете отговор