Бебето на Розмари (1968)

rosemarys-baby-1968

Петък вечер е идеалното време за филм на ужасите и заедно с моя приятел и колега д-р Искрен Иванов решихме да отделим време за една от класиките в жанра, а именно “Бебето на Розмари” от знаменития Роман Полански, адаптация от 1968-ма година по едноименния роман на Айра Левин. Актрисата Мия Фароу прави зашеметяваща роля, а до нея на екрана застават Джон Касавитис, Рут Гордън и Сидни Блакмър. Всички те са страхотни, а филмът, в който са участвали е великолепен.
За разлика от повечето съвременни холивудски адаптации, “Бебето на Розмари” точно предава романа на Левин и затова ще си позволя да цитирам сюжета от ревюто на книгата. “Бебето на Розмари” разказва за Розмари /Фароу/ и Гай /Касавитис/, млада двойка, която наема апартамент в красива готическа сграда, въпреки предупрежденията на семеен приятел, че там са се случвали зловещи и необясними събития. Двамата обаче не само, че не се натъкват на демони и призраци, ами напротив, попадат на изключително милите си съседи, Роман и Мини, възрастни хора, които се радват на новодошлите. В това време Гай се бори за развитие в актьорската кариера и това води до известно напрежение с Розмари, която иска да си има бебе. Благодарение на благотворното влияние на Роман и Мини обаче нещата полека-лека се подреждат – Гай печели все по-успешни роли, а скоро след това Розмари забременява. Съседите й насочват към най-добрия лекар, което не е лошо, тъй като бременността протича необичайно трудно, с изключително силни болки. Когато обаче Хъч, приятелят на Гай и Розмари, предупредил ги да не живеят в този имот, оставя мрачно предупреждение, младата майка започва да подозира какви всъщност са тези съседи и какво готвят на детенцето й – без да успее да схване истинския им план…
rosemary-knife
Като казвам, че Полански съвестно е пресъздал написаното от Левин във филма, съвсем не искам да кажа, че той не е обогатил историята. Само дето великият режисьор не е изменял идеята на автора, а я е подсилил с брилянтното заснемане на филма, който е от рядката порода хорър, в който НЯМА нито една евтина страшна сцена, която да ви кара да подскочите в стола. “Бебето на Розмари” разчита изцяло на атмосфера, която постига с прекрасните си декори, майсторски пресъздадените сюрреалистични кошмари на героинята, изиграна от толкова прекрасно от Фароу, в работата на всичките артисти, на силата на историята си, която няма нужда от евтини трикове, за да впечатли, а нагнетява усещането за апокалипсис пестеливо, но затова пък толкова въздействащо. Това е КИНО от добрите стари времена, което днес няма как да се направи. Препоръчано за ценители!

Оставете отговор