Батман

batman-jl-dark

Батман е супергерой от комиксовата вселена на DC, измислен от Бил Фингър и Боб Кейн през 1939-та година. Той участва във филми на режисьори като Тим Бъртън и Кристофър Нолан, като така се превръща в може би най-разпознаваемият образ на жанра, макар реално да няма свръхестествени способности.

Около създаването на Батман има спор, тъй като официално то се приписва на Боб Кейн, но е вероятно основната концепция да е дело на Бил Фингър, творец, който дълго време остава незаслужено пренебрегнат. В крайна сметка днес е официално да се приема, че и двамата са го измислили заедно. Сред авторите на комикси, писали за Батман, влизат имена като Алън Мур, Франк Милър и Денис О’Нийл.

4897645-batman

За пръв път Батман се появява на филм през 40-те години, като той участва в съвсем кратки продукции, където се бори с японците, сюжет, несъмнено повлиян от Втората Световна Война. През 60-те по телевизията в САЩ излиза комедиен сериал за Батман, като в главната роля участва Адам Уест. По-късно по него е направен и пълнометражен филм.

Първото голямо превъплъщение на Черния рицар обаче може би е през 1989-та година, когато Майкъл Кийтън слага костюма му в игралния филм на Тим Бъртън, който разбива класациите в бокс-офиса. Майкъл Кийтън запазва ролята на Батман и за продължението, “Батман се завръща”, преди да бъде заменен от Вал Килмър в “Батман Завинаги” и Джордж Клуни в “Батман и Робин”, направени от Джоуел Шумахер. Кевин Конрой дава гласа на героя за прословутия анимационен сериал за Батман, заснет през 90-те, а друг известен актьор, озвучавал Черния рицар е Питър Уелър в адаптацията на “The Dark Knight Returns”, мрачен антиутопичен комикс на Франк Милър.

batman-polizei

През 2005-та година английският актьор Крисчън Бейл се явява на голям екран в ролята на супергероя за “Батман в началото”, рестарта на поредицата от майстора Кристофър Нолан. Бейл запазва ролята и за продълженията “Черният рицар” и “Черният рицар: Възраждане”, които му печелят признанието на множество зрители.

Понастоящем, ролята на Батман във филмовата вселена на DC се изпълнява от Бен Афлек.

Както може да си представите, при толкова много различни версии на героя е трудно да се разкаже хомогенна история на биографията му, но все пак има някои общи черти. Истинското име на Батман е Брус Уейн. Той е богатият наследник на Томас и Марта Уейн, които обаче биват застреляни пред очите му, когато той е съвсем малко момче. Това травматично преживяване кара Брус да потърси път към отмъщението и затова той се отдава на източните бойни изкуства, които овладява от най-различни майстори, като в трилогията на Нолан стига дори до Лигата на сенките, ръководена от легендарния и считан за безсмъртен Ра’с Ал Гул. Когато се завръща в Готъм, Брус използва огромния финансов ресурс, който има като наследство, за да си направи костюм, с който да ужаси противниците си, като за вдъхновение се спира на прилепа. Той също подготвя и технология като автомобил, самолет и моторница, които на практика изпреварват по класа дори машините, използвани от армията. Вече подготвен, Батман нанася тежки удари по организираната и битова престъпност в Готъм, но съдбата го изправя срещу цяла галерия от изроди психопати, появили се в града, като сред най-прочутите му противници са Жокера, Двуликия, Бейн, Пингвина, Жената котка. Като супергерой Батман обучава няколко свои чираци, които носят името Робин, а също и участва в Лигата на справедливостта, където си съперничи със Супермен, макар в последствие двамата да стават много добри приятели.

14232373_975388265912517_4036032114409966933_n

По време на битка, Батман е страховит противник, който може да използва обкръжението, бойните си умения и технологията си, за да се справя с противници, които го превъзхождат по численост или имат свръхестествени сили. Пословична е станала неговата подготовка за различни сблъсъци, която му позволява да обезвреди дори противник като Супермен, когато сюжетът на дадена история ги изправя един срещу друг. Характерът на Черният рицар обаче остава по-скоро енигматичен и зависим от автора на дадена история. Все пак може да се обобщи, че зад маската на страховития боец се крие истински герой с добро сърце, който обаче е понесъл толкова много, че понякога може да бъде жесток и безскрупулен. Въпреки това, Батман изключително рядко убива, като често това го кара да се измъчва, защото не може да сложи край на престъпленията, извършвани от убийци като Жокера, с които никой друг не може да се справи.

batman-jla

Мнозина считат Батман за най-великият супергерой в историята и един от най-големите герои, измисляни някога въобще. Разбира се, всеки читател и зрител има право на личен вкус, но едно е сигурно – Батман има огромно наследство от комикси, анимации и игрални филми зад гърба си, които са му осигурили статута на културна икона и вдъхновяващ символ на храбростта и себеотрицанието, който остава актуален и днес, близо 80 години след създаването си.

Batman Winner

Тагове:  ,

Оставете отговор