Анивенчър Комик-Кон 2018

aniventure comic con

Видян от Александър Драганов

Фестивалът „Анивенчър“ е едно от утвърдилите се мероприятия в родния фендъм, но през големите години той наистина стигна едно ново ниво, което досега не бе стигано от националните конвенти за фантастика и това, че вече е и „Комик-Кон“ е заслужено признание за старанието на организаторите. Това събитие привлича гости от цял свят, будещи респект с името си, събира хиляди фенове, създава невероятна атмосфера и постига популярност, която излиза далеч извън рамките на специализираните издания за фантастика, фентъзи и хорър у нас. Тази година имах честта да го посетя като водещ на събитие за Пърси Джаксън на щанда на „Егмонт“, за което искам да благодаря на издателството и специално на Рада Петрова, задето ме поканиха, както и на Хел Грекова, която също беше водеща като администратор на Официалната група на българските фенове на Пърси Джаксън. Подготовката за всичко това стана в последния момент, но липсата на специална организация направи сбирката може би най-хубавата досега, със спонтанен, но интересен разговор с чудесните фенове на поредицата.

Нека обаче не изпреварваме събитията. В този материал искам да споделя впечатленията си от двата дни на фестивала и да ви кажа защо останах толкова въодушевен от него. Преди всичко трябва да кажа, че бях убеден, че той ще се получи добре и затова дори отказах възможна оферта втори път да ида на море, само и само за да присъствам 🙂

Въпреки това, поради това, че не мога да ставам рано, а и също, че не съм голям фен на „Игра на тронове“, пропуснах сутрешните занимания на събитието и се озовах там в ранния следобед. Организацията на входа бе строга, но добра – няма как да влезе гратисчия, но гостите са посрещнати много любезно. Първите минути, след като влязох бях доста замаян от глъчката около мен – наистина хиляди хора обикаляха различните щандове из големите зали, които бяха заделени съответно за телевизия и сериали, за аниме и книги, а също и за гейминг. Отделно от това имаше кинозала, където се провеждаха различните косплей конкурси и се излъчваха клипове.

gundam WRC

През годините съм организирал редица срещи с фенове и съм бил на „Анивенчър“ два пъти, както и на много Панаири на книгата, но чак толкова хора не мисля да съм виждал на такова събитие, може би защото ми направиха впечатление с това, че всички в някаква степен бяха фенове на жанра. Имаше ги различните шарени костюми, включително един съвършен Спайдър-мен и чудесна Пениуайз (може да е имало и други, ала аз да не съм ги забелязал; също тъй моля за извинение момичето, маскирано като То, което поздравих с доста зловещото ХАЙЛ НА ПУРПУРНИЯ КРАЛ, феновете на Кинг вероятно знаят защо. Тъй или иначе това се случи доста по-късно). Имаше прекрасни щандове за аниме фигурки, за манга, за плакати. Там бяха от сдружението за книги-игри, там разбира се бяха и „Егмонт“, изложили книгите за Хари Потър и Пърси Джаксън, както и заглавия от родни тийн автори. Навсякъде се усещаше вълнение и радостна атмосфера, но си трябваха едни 15-20 минути, за да свикнеш.

Към 16 без 10 обаче, когато заседнах при „Егмонт“ заедно с Хел, вече бях в настроение и затова се зарадвах, че малко след това феновете на Пърси заприиждаха. За мен е прекрасно, че читателите на Рик са широко скроени хора и харесват анимето и комиксите, никога не съм обичал деленето на фендъми, а съм предпочитал да има заедност на жанровете, която видях и на която се зарадвах.

Така или иначе този път нямаше викторини с въпроси от типа на „какъв е любимият цвят на Пърси“, директно раздадохме значки от Лагера на нечистокръвните на гостите и започнахме да нищим книгите – от това как сме се запалили по книгите, през вълнението от кулминацията на сагата  в петте книги за Героите на Олимп, та чак до най-новите романи и смразяващия роман в третата част за Аполон, когато един от любимите ни герои се прости в живота си. Разговорът беше откровен и честен, а може би точно за това си спомнихме колко важен е светът на Рик за всеки от нас, феновете му. Постепенно темата се прехвърли към Хари Потър, което стана много добре, тъй като нямаше специално събитие за него. Ние обаче обсъдихме качествата и недостатъците на Домовете в „Хогуортс“, поспорихме за Прокълнатото дете и започнахме да правим различни хедканони с различни книги – от баналното разпределение на Героите на Олимп в „Хогуортс“, което стана изненадващо с мнението, че Пърси би бил в „Хафълпаф“, а не в „Грифиндор“ до екзотичното мое твърдение, че лорд Волдемор е бил обучен на черна магия от Уолтър, скитащия злодей от „Тъмната кула“  – това допадна на феновете. Тук е мястото да благодаря на Хел, която бе чудесен водещ, особено когато описваше неволите си като фенка на Нико ди Анджело, както и на всички, които взеха участие в разговорите, за жалост запомних имената само на Станимира, Дамян и Деян, с когото се познаваме от фейса, но всички бяха страхотни, особено компанията, с която продължихме приказката и след официалния край на събитието. Надявам се да имаме и други такива срещи и те да продължат в подобен неформален тон.

За десерт деня ми поднесе фен клиповете по известни анимета и макар много от произведенията да не ми бяха познати, останах очарован от работата на нашите млади оператори. Създават наистина зрелищни произведения!

Така свърши първият ден от събитието за мен.

spidey comic con aniventure

Вторият ден отново пристигнах ранния следобед поради пословично слабата организация на времето си, но този път можех спокойно да обиколя различните зали, тъй като нямах планирано събитие – така се оставих просто да се нося на течението и да попивам впечатления. В неделния ден имаше по-малко хора отколкото в съботния и това беше по-добре, тъй като така можех да видя по-ясно носителите на косплей костюми и да снимам някои от тях. Отново срещнах Спайдър-мен, който се оказа достатъчно любезен, че да даде снимка на сайт „Цитаделата“, а освен него попаднах на злокобен комисар от вселената на Warhammer 40 000, зелен пауър рейнджър, различни ситски лордове като Дарт Вейдър и Дарт Реван (имаше специална програма за феновете на Star Wars), Хищника, Бабадук, Монахинята, още няколко превъплъщения на Пениуайз Танцуващия клоун и много други. Макар официално най-добрите косплейъри да бяха отличени на специално награждаване, за мен момчето, което изигра Спайди бе най-впечатляващо, едно, защото много хора бяха опитали да влязат в костюма на този герой, но неговият костюм бе най-близък до видяното във филмите и второ, понеже това е мъчен персонаж за изиграване, изисква се топ физическа кондиция, за да се получи като хората, а при него беше на върхово ниво.

Финалът на деня мина с К-ПОП концерт. Тази музика не ми е много близка, но все пак не исках да го пропусна като селски невежа, затова погледах малко и останах с добро впечатление от акробатичните умения на изпълнителите и страстта на феновете.

Малко преди края реших, че съм събрал достатъчно впечатления и си тръгнах, очарован от това, че в България се е провело събитие от такъв мащаб. От разговорите с познати, които срещнах разбрах, че това е най-големият „Анивенчър“ досега и истински „Комик-Кон“, с мнозина споделихме и впечатления, че провеждането на подобен конвент у нас до неотдавна е изглеждало химера. „Страната се развива“, каза ми Велизара Добрева от „Егмонт“ и аз не мога да не се съглася. Шапки долу за организаторите и им пожелавам да вървят самfо напред и нагоре – нека това събитие стане най-голямото за Източна Европа изобщо!

heresy purged aniventure

Оставете отговор