Американски убиец

american-assassin

Дилън О’Брайън е актьор, който сме свикнали да виждаме в по-младежки продукции, като сериалът “Тийн Вълк” и филмовите адаптации на поредицата “Лабиринтът”. В “Американски убиец” обаче, филм, заснет по едноименния роман на Винс Флин, преведен у нас като “Всичко е лично”, младият актьор влиза в ролята на безмилостен американски агент, специализирал се в шпионски мисии и убийства.

Всичко започва след терористичен акт, в който приятелката на студента Мич Рап (Дилън) бива брутално убита пред очите му. Рап се изпълва с жажда за мъст и започва да тренира, за да отмъсти, като с това привлича вниманието на ЦРУ. Американското разузнаване търси хора за опасни мисии, а заместник-директорката Кенеди смята, че е попаднала на точния човек. Тя изпраща Рап да се обучи при бившия тюлен Стан Хърли, който пък от своя страна е решен да избие от главата на момчето всякакви мисли за отмъщение и да го превърне във войник, който безпрекословно изпълнява заповеди. Играта обаче загрубява, когато няколко килограма плутоний биват откраднати за направата на ядрено оръжие от мъж, наричан Призрака – убиец, някога обучен от Хърли и имащ много лични причини, за да иска да му отмъсти…

american-assassin-movie-dylan-obrien-6

По принцип преходът от един тип роли в друг не е много лесен да се направи, но Дилън успява майсторски да влезе под кожата на своя герой и пресъздава на екрана човек, изцяло изпълнен от жаждата за възмездие, с мъртви очи и едва сдържан бяс, който търси върху кого да излее. Актьорът се справи наистина чудесно с ролята си и според мен би имал голямо бъдеще като екшън звезда, ако реши да се пробва в този жанр. Майкъл Кийтън отново е запомнящ се с присъствието си, какъвто бе случаят и в новия “Спайдър-мен”, макар тук да не е злодей. Тази роля е връчена на Тейлър Кич, чиито персонаж по история и визия напомня малко на Зимния войник от “Капитан Америка”, само че в него за жалост не е останало нищо добро. Призрака е интересен контрапункт на Рап, като показва паралелно развитие на двама сходни персонажа, които накрая застават един срещу друг. За отбелязване е, че във филма участва и майсторът на бойните изкуства Скот Адкинс. Неговият образ има незначителна роля за сюжета, но като гледах бойния стил, който Дилън използва в каскадите си, имам идея от кой е научил някои от най-зрелищните хватки.

american-assassin-data-uscita-640x360

Като цяло “Американски убиец”, дело на режисьора Майкъл Куеста и продуцента Лоренцо ди Бонавентура (“Трансформърс”) е много добър екшън, който като качество спокойно може да застане някъде между трилогията “Твърде лично” с Лиъм Нийсън и ранните филми на Стивън Сегал като “Труден за убиване”, въпреки значително по-младия протагонист. С герой, свиреп, готин и опасен като настървен рис, силно лична история за основния конфликт, чудесен кастинг от актьори, стилна атмосфера и добри ефекти, които накрая стигат кресчендо, той е идеалното кинопредложение за последните дни от лятото на 2017-та година.

Оставете отговор