Александър Цонков – Лостов с награда “Еврокон” за дебют

Swords in Time

Писателят Александър Цонков – Лостов, който е член на клуба от хорър писатели “Лазарус” и участваше в “Мечове във времето”, последният засега сборник на клуб “Цитаделата”, успя да спечели наградата “Еврокон” за дебют и е единственият български победител на фантастичния фестивал, който се провежда този уикенд в Дортмунд, Германия. Информацията бе оповестена в руски сайт.

Наградата за дебют е поощрителна и по принцип се връчва на всеки, който успее да спечели номинацията на страната си. Припомняме, че Лостов спечели много тежко гласуване с шест участници, като успя да финишира пред Хараламби Марков. За нас обаче това е голям успех, тъй като по някаква причина българският представител на “Еврокон” – Валентин Д. Иванов – избра да не представя пред журито презентацията, изготвена от организаторите, а е показал само три номинации, сред които са “Шедоуденс” са фензин, Елена Павлова за преводач /по-рано тази година тя спечели наградата и на “Цитаделата”/, както и издателство “Бард”. Това е куриозно решение, но не е изненадващо за всеки, следял мненията на Валентин Д. Иванов във форума на клуб “Иван Ефремов”, където той системно и последователно се изказваше срещу победите на хорър клуб “Лазарус”. В своето представяне, той е решил да си спести почти всички от тях.

Припомняме на нашите читатели, че “Цитаделата” получи номинация за най-добра Интернет публикация. От сайта винаги сме си давали сметка, че шансът ни за победа е нищожен, поради което бяхме изготвили кратко представяне, за което се надявахме да хване окото. Съжаляваме, че то е било игнорирано от Валентин Д. Иванов и презентацията не е била представена от Юрий Илков- Генерала, ветеран в българския фендъм, който се радва на добро име сред всички фантастични общности.  Хубаво е предварително да се знае дали нашите номинации ще бъдат представяни, за да преценим има ли смисъл да се участва в бъдещи подобни инициативи. Личното ми мнение е, че участниците, които са били ощетени, би трябвало поне символично да бъдат компенсирани с национални отличия.

Като цяло за нас важното е, че се представихме силно на национално ниво и не смятаме, че има смисъл да се ядосваме за станалото. Въпросът обаче остава дали има смисъл да участваме…

Подробни резултати

Официални резултати

Тагове: